31.05.2012. / 18:30

Autor: Deutsche Welle

Srbija koči BiH na putu u NATO?

BiH je propustila još jednu šansu za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Uvjeti nisu uspunjeni, a to znači nije riješeno pitanje uknjižbe vojne imovine. U RS najavljuju referendum o pristupanju savezu.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje podrške vlasti u RS cijelokupnom programu priključenja NATO-u. "U RS su mišljenja da će se u trenutku, kada BiH bude u prilici da odlučuje o tom pitanju, RS o tome izjasniti na obavezujućem referendumu", kaže predsjednik RS-a Milorad Dodik: "Mi ćemo podržati da se o tome građani izjasne na referendumu i mi ćemo donositi odluku o tome".

Vojna sigurnost u regionalnom okviru

U takvoj situaciji vlast RS bi odluku o ulasku BiH u NATO mogla vezati za odluku Srbije u ovom procesu. Ukoliko Srbija bude neutralna, naveo je Dodik, RS će na referendumu predložiti i svoju neutralnost, a ukoliko Srbija promijeni svoju poziciju u pogledu NATO-a, RS će takvu poziciju pratiti. Sa tim se slaže i opozicija u RS.

"Ne može se pitanje vojne sigurnosti BiH staviti uzvan regionalnog okvira i u tom kontekstu smo suglasni da odnos prema NATO-u gradimo na principima regionalnog odnosa, a ne pojedinačnog odnosa BiH", kaže predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Ipak Partija demokratskog progresa je mišljenja da su poruke o potrebi održavanja referenduma „jeftina politička priča, kojom se želi sačuvati naklonost biračkog tijela pred lokalne izbore". Činjenica je da političari u BiH nemaju dilemu oko toga da li zemlja treba ići ka EU ali kad je u pitanju NATO savez interesi dva entiteta su različiti.

O NATO-u ne odlučuju entiteti već država

"Bošnjački političari stava su da je pitanje ulaska BiH u NATO odavno riješeno odlukom Predsjedništva BiH", kaže član parlamentarne komisije za sigurnost Šefik Džaferović. "Ulazak u NATO je državna stvar BiH i ako treba referendum onda je to referendum na nivou države. To nije entitetska stvar i ne može biti entitetski referendum. A mislim da nam ne treba nikakav referendum, da je BiH već odlučila o ulasku u NATO. Postoje odluke Predsjedništva BiH ali i entitetskih organa", kaže Džaferović.

Vojni analitičar Gostimir Popović kaže da priča o priključenju BiH NATO savezu nema veze sa sigurnošću zemlje jer je cilj, kako kaže kontrola alijanse. Zbog toga Popović smatra da se referendum mora provesti u RS: "Referendum je kao kategorija obavezan prema dokumentima NATO saveza, a u RS ne da je obavezan, nego je jedino moguće rješenje".

Da je priča o utjecaju Srbije na proces pristupanja BiH NATO savezu ozbiljna govori i činjenica da je veliki broj građana Srbije protiv ulaska u NATO iako je Srbija članica programa Partnerstvo za mir. Zbog svega ovoga i Džaferović smatra da Srbija može imati ogroman utjecaj na procese u BiH kada je u pitanju NATO: "Kako vrijeme odmiče i događaji se nižu, imajući u vidu šta se sve događalo, sve više se može govoriti o takvom zaključku".

Vojna imovina još čeka Parlament BiH

Uvjet za početak primjene Akcijskog plana za članstvo u NATO je rješavanje pitanja vojne imovine, odnosno njena raspodjela i knjiženje na državu i entitete. Ministar obrane BiH Muhamed Ibrahimović je nedavno u Sarajevu izjavio da nažalost ovo pitanje još čeka rješenje u Parlamentu BiH.

Raspisivanje referenduma o pristupanju NATO savezu još je jedno u nizu referendumskih pokušaja vlasti u RS, koja ne bi bila obavezujuća za cijelu zemlju. Međutim, cijeli proces pristupanja mogao bi biti blokiran iz RS na razne načine u institucijama, ukoliko političari iz RS i dalje budu zahtjevali da pristupanje NATO-a savezu ovisiti od kretanja Srbije u ovom procesu.

Autor: Dragan Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 01.06.12. 15:13

Republika Srpska, inace poznata jos kao "genocina tvorevina" svoj opstanak moze zahvaliti jedino miloscu Amerikanaca koji su joj podarili zivot prije olujnog unistenja hrvatskih i bosnjackih trupa u ljeto 1995. Dodik ovo zna jako dobro i zato mora biti zahvalan svojim "spasiocima". Da nije bilo hrvatske Oluje, ne bi bilo ni Daytona, pa prema tome ni republike sumske. Kojeg li ljutog apsurda i gole istine za njega da zahvalnost svog opstanka moze zahvaliti svojim ljutim neprijateljima...
Dodika treba samo upozoriti na koridor kojeg NATO moze zatvoriti onog casa kada mu bude ustrebalo. Srbi s ovu stranu Drine ce ipak morati "plesati" onako kako NATO to bude zelio, a sve drugo je cista demagogija i mlacenje "prazne slame". Dodik je pre slab igrac da bi on uvjetovao kada ce BIH u NATO. Od Nikolica u Srbiji treba jasno traziti da se odrekne politike patronatstva nad Srbima u susjednim zemljama jer je upravo ona najveci izvor nestabilnosti na nasim prostorima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika