01.06.2012. / 08:31

Autor: Hina

Za četiri milijarde godina:

Neizbježan sudar Mliječnog puta i Andromede

Iz njih će nastati jedna galaktika eliptičnog oblika, koji je uobičajeniji u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi. Sunce će u novoj galaktici biti pomaknuto, ali Zemlji i našem Sunčevu sustavu ne prijeti uništenje, tvrde znanstvenici

Mliječna staza: Foto: WikipediaMliječna staza: Foto: WikipediaKataklizmički sudar naše galaktike Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijarde godina, objavila je u četvrtak američka svemirska agencija NASA.

"Naš model statistički odgovara izravnom sudaru Andromede i Mliječne staze", rekao je na tiskovnoj konferenciji Roeland van der Marel, astrofizičar "Space Telescope Science Institutea" u Baltimoreu.

Taj je zaključak rezultat mjerenja brzine i smjera Andromedine putanje, složenog postupka provedena zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubbleu.

Andromeda koju zovu i M31, trenutačno je udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina iznosi 9.460 milijarda kilometara) od Mliječnog puta, ali mu se se neumitno približava.

To je privlačenje posljedica sile gravitacije dviju galaktika i tamne tvari koja ih okružuje.

"Nakon gotovo čitavog stoljeća nagađanja u znanstvenoj zajednici o sudbini Andromede i susjednog joj Mliječnog puta, napokon imamo jasnu sliku o tijeku tih događanja u svemiru u idućih milijardu godina", rekao je Sangmo Tony Sohn iz tog instituta.

Premda se Andromeda približava našoj galaktici dvije tisuće puta brže, trebat će joj četiri milijarde godina da bi se sudarila s Mliječnim putem. Osim toga, trebat će još dvije milijarde godina da se galaktike potpuno spoje.

Iz njih će nastati jedna galaktika eliptičnog oblika, koji je uobičajeniji u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi. Sunce će u novoj galaktici biti pomaknuto, ali Zemlji i našem Sunčevu sustavu ne prijeti uništenje, tvrde znanstvenici.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

registracija
19/3/12

JockerFace, 01.06.12. 08:53

Ode i svemir u mp3....


registracija
12/12/10

hazl113, 01.06.12. 09:16

O čemu ovi idioti pričaju. Ako se radi o 4 milijarde godina, pa tada nas Zemljana odavno neće biti bar u našem Sunčevom sustavu. Neće biti ni Zemlje koju će Sunce progutat. Možda ako opstanemo u Sunčevom sistemu bit ćemo na nekim mjesecima od Jupitera, ili Saturna, jer će tada Sunce biti u završnoj fazi svog života.


registracija
16/9/11

Brkoni, 01.06.12. 12:22

E sad cu prestati placati kredit...


registracija
23/9/11

Ceraria, 01.06.12. 12:22

hazi113 nisu to idioti, to su ZNANSTVENICI koji pricaju PIZDARIJE


registracija
7/9/07

Vinogradar, 02.06.12. 12:12

Nadam se da bum vmrl prije nego Zemlja ode Bogu na ispoved.


registracija
2/6/11

stereo, 15.06.12. 13:21

Odmah upozoriti našu policiju na mogućnost sudara pa da onda vidimi tko bu se zaletal i u koga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika