01.06.2012. / 10:20

Autor: Hina

Suu Kyi:

Burma nije "bojište" SAD-a i Kine

"Zabrinuta sam što se Burma doživljava kao bojno polje između tih dviju zemalja. To ne bi trebalo tako biti, moja zemlja bi morala biti zona sklada za te dvije velike zemlje", kazala je

Suu Kyi Suu Kyi Čelnica burmanske oporbe Aung San Suu Kyi u petak je u Bangkoku pozvala SAD i Kinu, koje se nadmeću za veći utjecaj u jugoističnoj Aziji, da ne koriste Burmu kao svoje bojno polje.

"Mnogi se pitaju kakva je pozicija Burme sada kad su nam otvoreni odnosi sa Sjedinjenim Državama i kako će se to odraziti na odnose s Kinom", kazala je Suu Kyi na tiskovnoj konferenciji u Bangkoku, na svom prvom putovanju u inozemstvo nakon 24 godine.

"Zabrinuta sam što se Burma doživljava kao bojno polje između tih dviju zemalja. To ne bi trebalo tako biti, moja zemlja bi morala biti zona sklada za te dvije velike zemlje", kazala je.

Sjedinjene Države ukinule su sankcije Mianmaru (naziv za Burmu koji je nametnuo bivši vojni režim, a koji dio oporbe i međunarodne zajednice ne prihvaća) i jačaju odnose s tom zemljom otkako je vojni režim ustupio vlast civilima. Kina je s druge strane najveći strani ulagač u Burmu i tržište te zemlje preplavljeno je kineskim proizvodima.

Suu Kyi je doputovala u Bangkok, gdje se održava Svjetski gospodarski forum o jugoistočnoj Aziji, kako bi govorila o prilikama u Mianmaru i obratila se novim investitorima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je svjetske čelnike da se uhvate ukoštac s mianmarskim pravosudnim sustavom koji je pola stoljeća bio potpuno ovisan o vojnoj vlasti i da ne podlegnu "nerazboritom optimizmu" nakon odlaska vojne hunte s vlasti.

"U zemlji već imamo dobre zakone, ali nemamo dobro i neovisno pravosuđe", kazala je. "Ulagači u Mianmaru, morate znati: najbolji zakoni neće biti ni od kakve koristi ako nema pravog i neovisnog suda koji će ih pravedno provoditi", istaknula je, dodavši da sadašnja vlada, bivši vojnici koji su prije godinu dana najavili važne reforme, "ne misle, čini se, da postoji potreba za pravosudnom reformom".

Pozvala je ulagače da odgovore i na burmanske potrebe, kazavši da je otvaranje radnih mjesta i obuka vitalna za mlado burmansko stanovništvo. Dodala je da strana ulaganja ne smiju poticati korupciju i nejednakost.

Suu Kyi (66) je prvi put postala zastupnica na djelomičnim izborima u travnju, nakon petnaest godina provedenih u kućnom pritvoru.

Njezin dolazak u Bangkok u utorak zasjenio je rad foruma na kojemu sudjeluju čelnici i poslovni ljudi iz regije, a velik broj novinara prati je i inače na svim njezinim putovanjima.

U subotu će posjetiti izbjegličke logore na sjeveru Tajlanda, u kojima već godinama živi stotinjak tisuća Burmanaca koji su pobjegli iz domovine zbog sukoba vojske i pobunjenih etničkih manjina.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika