01.06.2012. / 10:27

Autor: Nacional.hr

Utjerivanje 'rezova' u kosti

Negativni izgledi Hrvatske

Zbog navedenog, i Vladin plan o smanjenju deficita postaje upitan, napomenuli su u izvješću analitičari Moody'sa

IlustracijaIlustracijaAgencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će hrvatski gospodarski rast u kratkom i srednjem roku biti neizvjestan, isto kao i izvoz koji se nalazi pod pritiskom recesije u eurozoni, piše Banka magazin. Zbog navedenog, i Vladin plan o smanjenju deficita postaje upitan, napomenuli su u izvješću analitičari Moody'sa.

Kreditni rejting Hrvatske kod ove agencije i dalje je Baa3, no trend je sada negativan, što u srednjem roku može dovesti do spuštanja kreditnog rejtinga. Negativnim trendom još su ranije označene hrvatske obveznice kod agencija Fitch i Standard & Poor's. "Glavni pokretač odluke o spuštanju izgleda je rizik koji prijeti gospodarskom oporavku i rastu u srednjem roku. Financijska kriza istaknula je slabost hrvatskog, povijesno dugog ekonomskog modela ovisnog o vanjskom kreditiranju privatne potrošnje i građevinskog sektora", navedeno je u izvješću Moody'sa.

I dok je hrvatsko gospodarstvo u razdoblju od 2000. do 2008. godine raslo po prosječnoj stopi od 4,3 posto, u posljednje tri godine nije bilo rasta. U prva tri mjeseca ove godine BDP je pao 1,3 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

“Kao mala otvorena privreda Hrvatska je sada pogođena slabim gospodarskim kretanjima u eurozoni i Europskoj uniji, gdje se nalaze njeni najveći trgovinski partneri i izvori kredita”, navodi dalje agencija.
Iako nije izgledno u kratkom roku, mogli bismo ponovno razmisliti o vraćanju ocjene na pozitvno, ukoliko se značajno poprave financijska pozicija zemlje i izgledi za rast”, poručili su anallitičari Moody’sa.
Ukoliko pak ne dođe do poboljšanja u srednjem roku agencija će razmisliti o spuštanju kreditnog rejtinga Hrvatske.
Hrvatska trenutno ima rejting Baa3, a kod ove agencije oznake Baa ukazuju da je izvršenje obveza pod umjerenim rizikom, a kako je riječ o srednjoj ocjeni obveznice mogu sadržavati špekulativne karakteristike. Ocjena Baa na četvrtom je od devet mjesta na Moody'sovoj skali rizika.
Hrvatski rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's je BBB-.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 01.06.12. 10:39

NIJE MI JASNO OD KOGA drzave UZIMAU KREDITE?


registracija
9/1/10

vallone, 01.06.12. 14:21

Nista bitno se nije desilo za pad rejtinga.Ovo je samo dodatni pritisak da panicno rasprodamo preostale resurse, u Grckoj vise nema 'krvi',sad smo mi na redu za napad parazita


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika