01.06.2012. / 13:22

Autor: Nacional.hr

Ronald Savković novi ravnatelj Baleta u riječkom HNK

Nakon uspješne međunarodne karijere, koreograf i plesač Ronald Savković vraća se u rodnu Rijeku kako bi preuzeo funkciju ravnatelja Baleta u riječkom HNK.

Ronald SavkovićRonald SavkovićMeđunarodna baletna zvijezda, prvak berlinske Državne opere koji je gostovao s Kraljevskim baletom u Londonu, nastupao u New York City Balletu, plesao na pozornici pariške Opere i milanske Scale, 1.6. preuzima mjesto novog ravnatelja Baleta u Rijeci.

Ronald Savković rođen je 1975. godine u Rijeci gdje je završio baletnu školu. Nakon usavršavanja u Budimpešti odlazi u Sloveniju i 1992. postaje prvak baleta u Slovenskom Narodnom gledališču u Mariboru. Četiri godine kasnije postaje i prvak HNK u Zagrebu gdje od niza klasičnih vodećih uloga počinje nastupati i u modernim baletima. Krajem 90-ih odlazi u Berlin gdje surađuje s vodećim plesačima i koreografima te postaje prvak berlinske Državne opere.

U svojoj je baletnoj karijeri osvojio mnoge nagrade, nagradu Hrvatskog glumišta dva puta (1997. za ulogu Espade u baletu Don Quijote i 2007. za ulogu Albrechta u baletu Giselle), 1998. nagradu Oskar Harmoš za najbolju mušku baletnu ulogu u baletu Ne hodi po travi...padaju andjeli, te nagradu na festivalu Stars of the 21st Century u New Yorku 2008. i 2009. godine. Njegove koreografije postavljene su po svjetskim scenama, primjerice u Berlinskom državnom baletu, u australskom Queensland baletu i Boljšoj teatru.

Vezane vijesti

Balet u zraku otvara Riječke ljetne noći

Balet u zraku otvara Riječke ljetne noći

Deveti po redu festival Riječke ljetne noći, započet će na Gatu Karoline Riječke pravim baletom u zraku s glazbom uživo, španjolsko-argentinske grupe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika