01.06.2012. / 17:22

Autor: Nacional.hr

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Vodeća kompanija za proizvodnju čokolada dosegla je zadanu prekretnicu za 2011. godinu 10 %-tnim udjelom certificiranog kakaa u ukupnoj nabavi i nastavlja s planovima da se udjel u 2012. godini da se udjel poveća na više od 20 %

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade objavljuje da je u samo tri godine postigao značajan napredak u ispunjavanju vlastitog obećanja iz 2009. godine, da će do 2020. godine, sveukupnu vlastitu zalihu kakaa nabavljati od proizvođača s certificiranom, održivom proizvodnjom. Kompanija navodi da su postigli vlastiti cilj za 2011. godinu - ukupnim udjelom certificiranog, održivog kakaa od 10 posto od ukupne količine kupljenog kakaa, a u 2012. godini povećat će svoj cilj na 20 posto, čime će postati najveći korisnici certificiranog kakaa u svijetu. Na osnovi trenutnih planova za nabavu, kompanija predviđa da će kupiti približno 90, 000 tona certificiranog kakaa.

Mars vjeruje da je certificiranje najbolji alat kojim industrija može podržati učinkovito širenje djelatnosti kako bi doprla do što većeg broja uzgajivača, od ukupno 5 do 6 milijuna kakao uzgajivača na svijetu i osigurali im materijalnu podršku i potrebnu organizaciju za uspjeh.

Procjenjujući da će potražnja za kakaom nadmašiti globalnu opskrbu za milijun tona do 2020. godine, kompanija Mars je razvila sveobuhvatnu strategiju kako bi se suočila s izazovom, stavljajući prema svojem principu poslovanja uzgajivače kakaa na prvo mjesto. „Održiva Kakao Inicijativa" kompanije Mars jedan je od najvećih i najutjecajnijih pokušaja unutar kakao industrije za povećanje produktivnosti, jačanje zajednica i podupiranje boljih prihoda uzgajivača.

„Zadovoljni smo što smo dosegnuli još jednu kritičnu prekretnicu u našoj Održivoj Kakao Inicijativi," rekao je Barry Parkin, Voditelj odjela za globalnu nabavu održivosti za Mars Chocolate. „Uspješan program za certificiranje je vrlo važan za naša nastojanja jer je to najučinkovitiji alat koji trenutno imamo da bi doprli do milijuna uzgajivača kakaa. Bilo je potrebno mnogo napornog rada od strane uzgajivača, certifikatora i ostalih iz nabavnog lanca da bi postigli ovu prekretnicu i mi smo zadovoljni što možemo vidjeti da se trud koju su uložili isplatio."

U 2011. godini, Marsova nabava kakaa je certificirana prema standardima Rainforest Alliance i UTZ Certified. Prošle godine, Mars je najavio partnerstvo s Fairtrade International pa je nabava Fairtrade kakaa započela u 2012. godini. Šest Marsovih proizvoda širom svijeta u ovome je trenutku označeno kroz Rainforest Alliance i UTZ Certified. S obzirom da je kompaniji primarni cilj dostići 100 posto certifikacije do 2020. godine i ohrabriti što više industrijskih zajednica da kupuju veće količine certificiranog kakaa, Mars će kupovati certificirani kakao za sve proizvode do 2020. godine, čak i ako neki proizvodi neće biti izričito označeni.

Kompanija Mars usmjerila se na tri različita, ključna elementa s Održivom Kakao Inicijativom: istraživanja s područja znanosti o kakau, uključujući izradu karata kakao genoma u suradnji s IBM-om i Američkim ministarstvom poljoprivrede; prijenos tehnologije i poljoprivrednih metoda kako bi povećali produktivnost među kakao farmerima, osobito kroz njihov program „Vizija za promjenu" (Vision for Change) u Obali bjelokosti; te certificiranje trećih strana. Kompanija Mars je jedini veliki svjetski proizvođač čokolade koji radi sa s tri vodeće certifikacijske organizacije, The Rainforest Alliance, Fairtrade International i UTZ Certified.

„Certifikacija ima veliki potencijal koristiti stotinama i tisućama, ako ne i milijunima uzgajivača kakao," rekao je Andy Harner, potpredsjednik Global Cocoa za Mars Chocolate. „Ipak, da bi bila stvarno značajna, certifikacija mora ujediniti industriju u davanju prednosti stvarnim promjenama na uzgajivačkoj razini koja mora biti iznad svih drugih interesa. Iskreno smo zahvalni našim certifikacijskim partnerima The Rainforest Alliance, UTZ Certified i Fairtrade International što su podijelili ovu viziju i što su prihvatili obvezu stavljanja kakao farmera na prvo mjesto."

Vezane vijesti

Video: Monolit na Marsu

Video: Monolit na Marsu

Amaterski astronomi ponovo su potaknuli pitanje porijekla 'monolita' na planetu Marsu, piše Lifeslittlemysteries.com. Pravokutni stršeći objekt prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika