01.06.2012. / 18:43

Autor: Hina

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu, razgovarali su danas o privremenom ograničavanju plaće i materijalnih prava reguliranih kolektivnim ugovorima, a s obzirom da dogovor nije postignut, započet će postupak mirenja.

Milan BandićMilan BandićZagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu, razgovarali su danas o privremenom ograničavanju plaće i materijalnih prava reguliranih kolektivnim ugovorima, a s obzirom da dogovor nije postignut, započet će postupak mirenja.

"S obzirom na to da dogovor nije postignut, sukladno odredbama kolektivnog ugovora, započet će postupak mirenja", stoji u priopćenju iz Gradske uprave nakon šestog kruga pregovora između gradonačelnika i sindikata.

Iz Gradske uprave podsjećaju da podaci o izvršavanju proračuna za ovu godinu nalažu potrebu smanjivanja rashoda u svim segmentima, pa tako i u pravima iz kolektivnih ugovora.

"Pregovori sa sindikatima započeli su prije dva mjeseca, a paralelno s time, gradonačelnik je donio i mjere privremene obustave izvršavanja proračuna s ciljem usklađivanja rashoda s ostvarenim prihodima. U trenucima krize i recesije, gradonačelnik i dalje inzistira na principima socijalne pravednosti i pravednog raspoređivanja tereta, prije svega u davanjima, ali i u primanjima. Teret krize ne može zaobići nikoga, pa tako ni zaposlenike na Proračunu, baš kao što nije zaobišao sugrađane koji pune taj isti proračun", stoji u priopćenju.

Navodi se i da je Grad u pregovorima ponudio dvije opcije: u prvoj bi se umanjila osnovica za obračun plaće za pet posto za sve kategorije službenika i namještenika, a 10 posto za dužnosnike, dok bi isplata ostalih materijalnih prava išla do visine neoporezivog iznosa. "To nije prihvaćeno, pa je ponuđena i druga opcija, koja je također odbijena od strane sindikata. Po njoj bi osnovica za obračun plaće ostala na istoj razini, ali bi se privremeno suspendirala ostala materijalna prava", navodi se u priopćenju iz Službe za informiranje Ureda gradonačelnika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika