01.06.2012. / 18:51

Autor: Hina

Putin s Merkel za političko rješenje u Siriji

Rusija ne opskrbljuje Siriju oružjem koje se može koristiti protiv civila, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak u Berlinu na zajedničkoj konferenciji s kancelarkom Angelom Merkel s kojom je podupro "političko rješenje" krize no rekao je da u Siriji ima znakova građanskog rata, prenose ruski mediji i svjetske agencije.

Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)Rusija ne opskrbljuje Siriju oružjem koje se može koristiti protiv civila, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak u Berlinu na zajedničkoj konferenciji s kancelarkom Angelom Merkel s kojom je podupro "političko rješenje" krize no rekao je da u Siriji ima znakova građanskog rata, prenose ruski mediji i svjetske agencije.

"Rusija ne isporučuje oružje koje se može koristiti u građanskim sukobima", rekao je Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kancelarkom Merkel za kratka posjeta Berlinu.

Predstavnici organizacije za ljudska prava Human Rights First sa sjedištem u SAD-u, rekli su novinarima u četvrtak da je ruski brod pun oružja tijekom vikenda pristao u sirijsku luku Tartus, u kojoj se nalazi ruska mornarička baza. Predstavnica SAD-a u UN-u veleposlanica Susan Rice kritizirala je zbog toga Rusiju.

Putin je ponovio u petak da je Rusija spremna sa zapadnim i arapskim partnerima kao i sa sirijskom vladom nastaviti dijalog o tome kako riješiti sukob te je izrazio uvjerenje da je moguće političko rješenje krize.

No za to treba "profesionalizam i strpljenje", rekao je Putin.

I Putin i Merkel izjavili su da se zauzimaju za političko rješenje krize.

"Oboje jasno ističemo da želimo političko rješenje za krizu u toj zemlji, da plan (međunarodnog posrednika) Kofija Annana može biti osnovno polazište za to, ali da mi moramo raditi na svim poljima, posebice s Vijećem sigurnosti UN-a, kako bismo proveli taj plan i poduzeli još neke političke akcije ako bude potrebno", rekla je Merkel novinarima.

Svaka strana mora dati svoj doprinos kako se ne bi dopustio građanski rat u Siriji, istaknula je Merkel, a Putin se suglasio.

"Mi imamo dobre, dugotrajne odnose sa Sirijom, ali ne podržavamo nijednu stranu...", istaknuo je i dodao "Slažem se s kancelarkom da je naš zajednički zadatak spriječiti razvoj situacije u Siriji u neželjenu smjeru. Mi danas vidimo znakove izbijanja građanskog rata i to je izuzetno opasno".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika