01.06.2012. / 18:57

Autor: Hina

Izetbegović osudio Nikolićeve izjave o Srebrenici i Vukovaru

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u petak je oštro osudio tvrdnje novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije bilo genocida i upozorio pritom da takav istup, kao i prošlotjedna izjava o Vukovaru, ozbiljno dovode u pitanje Nikolićevu verbalnu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Bakir IzetbegovićBakir IzetbegovićPredsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u petak je oštro osudio tvrdnje novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije bilo genocida i upozorio pritom da takav istup, kao i prošlotjedna izjava o Vukovaru, ozbiljno dovode u pitanje Nikolićevu verbalnu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

"Izjava novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prvog dana službenog preuzimanja dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, neistinita je i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za preživjele žrtve genocida u Srebrenici", stoji u pisanoj izjavi predsjedatelja Predsjedništva BiH dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izazvao je osude i nedavnim razgovorom za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem je rekao da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju što vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Zatim je u intervjuu za televiziju Crne Gore objavljenom u četvrtak navečer Nikolić pokušao osporiti činjenicu da su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile genocid nad više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Odgovarajući na upit hoće li posjetiti Srebrenicu i ondje osuditi genocid, Nikolić je kazao da se takvo što najvjerovatnije neće dogoditi jer je u Srebrenici već bio njegov prethodnik Boris Tadić.

"Ako je predsjednik Srbije Boris Tadić bio u Srebrenici i osudio zločin, ako je skupština Srbije osudila zločin u Srebrenici, zašto bih ja to pitanje stalno podgrijavao", izjavio je Nikolić i ustvrdio kako je teško dokazati da je ondje uopće počinjen genocid.

"U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici se desio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti", izjavio je Nikolić ignorirajući tako sudsku kvalifikaciju genocida za zločine počinjene u Srebrenici koji su dali Međunarodni kazenni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ).

Bakir Izetbegović upozorio je kako ovakve Nikolićeve tvrdnje ozbiljno dovode u pitanje vjerodostojnost njegove javne proeuropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regiji i suradnju među državama susjedima.

"Negiranje genocida u Srebrenici koji je utvrdio ICTY nije put suradnje i obnove povjerenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija. Izjavama o Vukovaru kao 'srpskom gradu' te eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Nikolić, na žalost, pokazuje da još nije spreman suočiti se s istinom o zbivanjima u bliskoj prošlosti", rekao je.

"A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije s istinom o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regiji, a prije svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti", stoji u Izetbegovićevoj izjavi.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 01.06.12. 21:38

Isti je kao i Nikolic samo sa drugom zastavom, pokrao je sav pomoc sto je dobijeno od EU i izgradio hipodrmom a i on je nacionalist


registracija
9/1/12

unuk, 01.06.12. 23:07

Nikolić je jednostavno priglup čovjek.
Toliko perverzija je izrekao u kratkom vremenu.. prvo ponosni četnik, vojvoda, išao bih u rat ako treba ponovo, srpski Vukovar, san o velikoj srbiji, u Srebrenici nije bio genocid.

Povrh svega priča o dobrosusjedskim odnosima jer je otkrio da su Hrvatska, Crna Gora i Bih države..

Nikolić je čovjek iz kamenog doba.


registracija
2/6/12

contractor, 02.06.12. 09:26

suštinske razlike između ovog i prijašnjeg nema,osim što je vojvoda iskreniji.


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 18:39

Ma Nikolić ,taj fašist samo bodove prikuplja kod pijanih šumadinaca i četnika za glasanje,a on nikad više neće imati osim nekog lažnog saveza sa susjedima,ako nam netko nametne sanjima,tu treba paziti,a prijetnje iz prazne puške ,ne bojimo se toga


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika