02.06.2012. / 11:48

Autor: Hina

Dačić: Pregovori o vladi Srbije do kraja lipnja

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je kako nova srbijanska vlada neće biti formirana u narednih nekoliko dana, ocjenjujući da će pregovori biti završeni do kraja lipnja, te najavio kako će i u novoj vladi ostati na funkciji ministra unutarnjih poslova, koju i sada obavlja.

Ivica DačićIvica DačićPredsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je kako nova srbijanska vlada neće biti formirana u narednih nekoliko dana, ocjenjujući da će pregovori biti završeni do kraja lipnja, te najavio kako će i u novoj vladi ostati na funkciji ministra unutarnjih poslova, koju i sada obavlja.

U razgovoru za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od subote Dačić ukazuje kako je bitno da Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, s kojom je SPS glavni partner i u sadašnjoj vlasti, nastavi pregovore oko toga na koji način će biti okupljena parlamentarna većina i tko će je sve činiti.

Dodaje kako o trećem partneru u novoj vladajućoj koaliciji još nije bilo riječi te da od DS-a očekuje da informiraju SPS o razgovorima koje su imali i koje će imati u narednom razdoblju.

Upitan je li za SPS prihvatljivija Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića ili Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, Dačić odgovara kako je za SPS najvažnije da se buduća vlada okupi oko programa koji je prihvatljiv za koaliciju koju predvodi SPS.

Koalicija oko DS-a i koalicija oko SPS-a zajedno imaju 111 zastupničkih mjesta, a minimum za parlamentarnu većinu i formiranje vlade je 126 od ukupno 250. Za ostvarenje parlamentarne većine njima bi bio dovoljan LDP, koji je sa svojom koalicijom dobio 19 zastupničkih mjesta.

Zbog neslaganja SPS-a sa stajalištima LDP-a oko Kosova i Republike Srpske još uvijek postoji mogućnost da bi umjesto LDP-a u vladu mogao ući URS sa svojih 16 zastupnika, a u svakoj od potencijalnih kombinacija za formiranje parlamentarne većine ne isključuje se da bi u njoj mogle biti i manjinske stranke i koalicije, koje imaju ukupno deset zastupnika.

''I u prethodnoj vladi bile su stranke sa čijim se stajalištima nismo slagali, ali one ih nisu mogle nametnuti kao službeni smjer kabineta. Ekonomski program treba biti središnja tema daljih razgovora'', ustvrdio je Dačić za ''Večernje novosti''.

Na pitanje isključuje li u potpunosti suradnju sa oporbenom Srpskom naprednom strankom (SNS), predsjednik SPS-a odgovara: ''Hajde prvo da vidimo može li se okupiti većina o kojoj pregovaramo''.

Govoreći o mogućoj kohabitaciji s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je do nedavnog izbora za srbijanskog predsjednika predvodio SNS, Dačić ocjenjuje kako ta suradnja može donijeti rezultate ako i vlada i predsjednik budu radili isključivo u interesu države.

Na konstataciju novinara kako u svim neslužbenim varijantama buduće vlade on ostaje na čelu policije i upitan je li mu to mjesto zaista zajamčeno, on odgovara potvrdno, podsjećajući kako je to ministarstvo, po ocjeni javnosti, u dosadašnjoj vladi najbolje radilo i da je po povjerenju naroda na drugom mjestu, odmah nakon Crkve, a da je on bio najbolje ocjenjeni ministar.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika