02.06.2012. / 13:08

Autor: Hina

Čović razgovarao sa Sorensenom o rekonstrukcij koalicije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, razgovarao je u subotu s posebnim izaslanikom Europske unije u BiH Peterom Sorensenom o najavljenoj rekonstrukciji vladajuće koalicije te provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, razgovarao je u subotu s posebnim izaslanikom Europske unije u BiH Peterom Sorensenom o najavljenoj rekonstrukciji vladajuće koalicije te provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Kako su izvijestili iz HDZ-a, Sorensen je rekao kako je prekompozicija vlasti stvar dogovora domaćih političara. Čović je istaknuo kako će HDZ BiH svoje konačno stajalište o tome iznijeti u srijedu kada su zakazane sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva stranke.

SDP BiH pokrenuo je proceduru isključenja SDA iz vlasti nakon što su njihovi članovi glasovali protiv državnoga proračuna za 2012. godinu.

Na mjesto SDA bi prema potpisanome sporazumu sa SDP-om trebao ući Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Predsjednik HDZ-a BiH je u razgovoru sa Sorensenom iskazao optimizam da će se politički lideri iz BiH dogovoriti oko provedbe odluke Suda za ljudska prava o mini ustavnim promjenama kojima bi se osiguralo da se i predstavnici manjinskih naroda mogu kandidirati na mjesto člana BiH Predsjedništva i državni Dom naroda.

Pojasnio je da se dogovor može postići do 27. lipnja kada su vodeći političari pozvani u Bruxelles razgovarati s visokim dužnosnicima Europske unije oko mogućnosti podnošenja aplikacije za otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU. Čović je pri tome istaknuo da presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu mora osigurati i pravo Hrvatima da izaberu svoje legitimne političke predstavnike, kako ih ne bi birali brojniji narodi, Bošnjaci i Srbi.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika