03.06.2012. / 09:25

Autor: Hina

Split Pride pozvao DORH i policiju da spriječe "Stožer za obranu Rive"

Organizatori Split Pridea pozvali su večeras Državno odvjetništvo i policiju da spriječi "Građansku inicijativu" iz Splita i njezin "Stožer za obranu Rive" u onemogućavanju splitske Povorke ponosa 9. lipnja.

Split Pride održati će se sljedeći vikendSplit Pride održati će se sljedeći vikendOrganizatori Split Pridea pozvali su večeras Državno odvjetništvo i policiju da spriječi "Građansku inicijativu" iz Splita i njezin "Stožer za obranu Rive" u onemogućavanju splitske Povorke ponosa 9. lipnja.

Nakon što je grupa građana, okupljena u "Građansku inicijativu" utemeljila "Stožer za obranu Rive", te pozvala građane da fizički spriječe okupljanje na Split Prideu, organizatori povorke pozvali su u priopćenju DORH i policiju da spriječe izvršenje tog kaznenog djela.

U svjetlu nasilja od prošle godine i činjenice da se radi o pokušaju sprečavanja mirnog javnog okupljanja čija je svrha zagovaranje zaštite ljudskih prava, to je više nego sramotno i predstavlja kazneno djelo, ocjenjuju predstavnici udruga Kontra, Iskorak i Domine te traže od Državnog odvjetništva pokretanje kaznenog postupka.

Drže da je riječ o kaznenom djelu povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, te kaznenom djelu poticanja na počinjenje kaznenog djela, a koja predstavljaju zločin iz mržnje prema LGBT osobama. Od državnih tijela očekuju da sada djeluju kako bi se spriječilo počinjenje zločina iz mržnje.

Navedena grupa građana, ističu, već duže vrijeme širi neistinite informacije i obmane i koristeći se čak slikama žrtve jednog strašnog zločina stvara negativnu atmosferu u Splitu, kojom se potiče na diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama.

Protivnici održavanja gay parade na splitskoj Rivi objavili su proglas u kojem su izvijestili da su utemelji Građanski stožer za obranu Rive te najavili da će pozvati građane da na dan parade 9. lipnja nenasilnim metodama izraze svoje neslaganje s njezinim održavanjem na Rivi tako što će sjesti na nju.

"Nećete na Rivu! Sjest ćemo na Rivu i svojim tijelima braniti naš grad i zakone Republike Hrvatske", navodi se u proglasu što ga je potpisao Goran Sladoljev.

Proglasom se također najavljuje da će stožer "ovisno o razvoju događaja" pozvati sve građane da im se pridruže, neovisno o tomu kojoj stranci pripadaju.

"Pozvat ćemo sve hrvatske narodnjake i vjernike, katolike, muslimane i pravoslavce. Pozvat ćemo mlade i stare, žene i muškarce, zaposlene i nezaposlene. Obranimo svoje dostojanstvo i slobodu svoga grada", stoji u proglasu.

Također se zamjera ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću što "krši odluku gradske vlasti, po kojoj je Split Pride predviđen na Prokurativama, a ne na Rivi".

Vezane vijesti

Uspjeh Split Gay Pridea 2012.

Uspjeh Split Gay Pridea 2012.

Ponedjeljak, 4. lipnja Ovaj je tjedan u Splitu započeo slično kao i prethodni. Hoće li biti gay parade i hoće li građani Splita uspjeti obraniti… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 03.06.12. 09:54

Radnja se odvija točno po scenariju homosex ljubitelja.
Sukob eskalira i to je ono što se traži.

Smirena rasprava uz iznošenje različitih mišljenja je neprihvatljiva, a sve u ime tolerancije.

Lakše je izborit svoje u zaleđu policije koja pendreči građane.

Lud-zbunjen -(ne)normalan.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.06.12. 10:10

Vi koji se smatrate naprednima i nesretni što živite u primitivnoj sredini nemojte čekati da se ovo društvo promijeni.

Otiđite u matični ured i tražite da se vi kod vašeg djeteta ne spominje mama i tada, bit ćete samo roditelj 1 i roditelj 2. Napravite to odmah.

Ne čekajte nego tražite da se izbriše spol vašeg djeteta, pustite ga da prođe pubertetsku fazu, pa kad vidi dal mu je lakše doći do suprotnog ili vlastitog spola ili podjednako pa će samo dijete s 18 godina odlučiti da li će biti muško ili žensko ili biseksualac.

Ovo je stvarnost u nekim zemljama, a biti će i kod nas


registracija
1/3/11

Laudate, 03.06.12. 10:19

Kada vas jednog dana budu ove stvari smetali sjetite se da ste dali svoj prilog.

Ovaj narod je naučio trpiti stranu dominaciju pa će tako prihvatiti i nakaradno zakonodavstvo koje će nam uskoro nametnuti.
Al' ni jedna sila zauvijek, pa tako ni ovo.
Nažalost urušit ćemo se u vlastitoj destrukciji.


registracija
22/3/11

vferari, 03.06.12. 10:23

Samo osnivanje ovkvog stožera je protivzakonito i nevidim razlog zbog čega policija odma nije poduzela mjere da jednu takvu protivustvnu akciju sreže u korijenu.


registracija
3/3/11

bljesak4, 03.06.12. 12:50

Stožer za obranu Rive,
je stožer za obranu istine, dobra, života i ljubavi,
ili svega onog na što homoseksualac napada.
Jer i ponovimo to;

Neporeciva je istina, da se;
1.
HOMOSEKSUALAC NIKADA NIJE ZAČEO
NITI ĆE SE IKADA ZAĆETI
( jer je u našem ljudskom svijetu, začeće novog života, uvijek heteroseksualno začeće, kroz sjedinjenje 'M-Ž' spolne ili jajne ćelije

2.
HOMOSEKSUALAC NIKADA NIKOG NIJE RODIO
NIOTI ĆE TO IKADA MOĆI
( jer su veze 'M-M' ili 'Ž-Ž'
jasnije homoseksualne veze,
životom potpuno neplodne)

I tu priča staje, ostalo je laž i propaganda tih bića koja su zarobljenici te sramotne,
Bogu i ljudima
mrske homoseksualne strasti.

Nikakve, pa i najmanje koristi,
za život, istinu, dobro, za ljubav,
od homoseksualnosti.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.06.12. 13:14

Nema komentara ni ZA ni PROTIV.
Strah se uvukao u ljude. Strah od iznošenja vlastitog mišljenja.
Strašno.
I sve u ime slobode izražavanja.
Evidentno da je nametanje slobode uvijek nesloboda pa kako god je zvali.

Lud-zbunjen- (ne)normalan


registracija
24/7/11

mrvek, 03.06.12. 13:48

Laudate
uvijek imaš milijun komentara kod homoseksualnih tema. Ili si strašno protiv tih ljudi ili si samo latentni homić kao i onaj mladić pravaš? Hm.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.06.12. 14:13

@mrvek,
možda sam latentni..nikad se ne zna, a možda mislim da je ovo napad na obitelj kao jezgru društva pa se bojim za budućnost.

Ipak me intrigira zašto se ljudima uvukao strah od komentiranja.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.06.12. 14:36

Laude,nije strah nego uživamo u tvome solilokviju.
Ti uvijek po svome.
Kada bi bio tako izdašan i uzrujan po pitanju pedofilije i kad bi neka građanska akcija osnovala stožer za obranu djece od nastranih svećenika, zaslužili bi počast i pohvale.
Vidiš,u onim veleučenim vjeronaučnim knjigama pederi su bolesnici.Ajde,neka vam bude,ali zašto nema ni riječi o pedofilima?Ni riječi?Ja znam odgovor,neka djeca bi prepoznala nešto. Shvatila,ako im se nešto bilo dogodilo.Rekla.
Vidimo se na Prideu.Uvijek sam na strani manjine, na strani slabijeg,uvijek.
Što je s tobom?
Ljubi bližnjega i tako to.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.06.12. 14:48

@lolobrigita
kad osnuješ ili ako odlučiš osnovati stožer za obranu djece od pedofilije bit iću s tobom, ali očekujem da ćemo štiti djecu od svi pedofila a ne samo iz redova svećenika.

Kad budu ugrožena prava homoseksualaca biti ću s njima, ali to nije slučaj sada.
Mislim da parada izaziva sukobe i podjele u društvu i kao takva je štetna, zato sam protiv.

Ovo na strani slabijeg ne znači i na strani onoga tko je u pravu....


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.06.12. 14:59

Pitanje silovanih žena, posljedica, izostale pravde, odnosa sa zemljom iz koje je pokrenuto djelovanje i provedbe ratnog zločina 'za Vas ne predstavljaju pitanje pravde i ljudskih prava, ne predstavljaju ni poticaj ženske solidarnosti i pokazanog razumijevanja za strahote koje su trpjele', ističe se u pismu.

'Ovih dana iskazujete podršku i razumijevanje za prava gay populacije, a kritike od međunarodne zajednice za slobodu manifestiranja spolne orijentacije prihvaćate pronalazeći vrijeme za osobno sudjelovanje na paradi u Splitu', napominje se. 'Kada se zalažete za ljudska prava, a ignorirate prava žena nad kojima je izvršen ratni zločin vršite nasilje nad demokracijom, Vi selektirate, što je suprotno istinskom zalaganju za dostojanstvo svih' dodaje se.

Udruga drži da ignoriranje ratnog zločina i izostanak uspostavljanja pravde i prava od osoba koje su imenovane na važne državne funkcije nije put stvaranja tolerancije, prihvaćanja različitosti, slobode svih, već pokazivanje političke moći. Uz neznanje to je najgori saveznik u stvaranju modernog demokratskog društva i istinskih ljudskih prava, zaključuje se u pismu koje potpisuje Marija Slišković, predsjednica Udruge.


registracija
30/12/08

csiki, 04.06.12. 06:45

Zvonko Vi ste bolesni za sve su krivi srbi, mozda su oni krivi da vi imate svecenjke homoseksulce. Kakve veze ima Split Pride sa silovanim zenama DR?


registracija
24/7/11

mrvek, 04.06.12. 10:11

csiki a ti si glup kad dolaziš na HR stranice. Ja ne bi nikad išao na tvoje četničke stranice i komentirao.


registracija
3/3/11

bljesak4, 04.06.12. 15:52

''Ja ne bi nikad išao na tvoje četničke stranice i komentirao''
---------------------.
Sramotna rečenica, dostjna gluposti onih koji homoseksualnost štite i slave !


registracija
6/6/12

griffon, 06.06.12. 05:11

pravi se idioti našli braniti rivu.
zar je split spao na to da im vlajii dođoši određuju kako će tko živjeti?


registracija
6/6/12

griffon, 06.06.12. 05:13

@ csiki, ne mješati homoseksualce i pedofile. svečenici su pedofili, a oni svečenici koji su homoseksualci obično zatuku svog priležnika (kao ovaj iz sela iza dubrovnika nedavno) ili vrište homofobne idiotarije i ustaške pamflete kao bolesni čirko.


registracija
6/6/12

griffon, 06.06.12. 05:15

@ laudate: da bi osnovala stožer za obrani djece od pedofilije, trebala bi tražiti izgon svečenika iz hrvatske, jer oni su korijen pedofilije.
bi ju podržao ili bi i dalje sipao svoje intelektualne bisere?


registracija
6/6/12

griffon, 06.06.12. 05:16

bljesak, tko je tebe podigao na noge? maslačak? inteligencija je na tom nivou.


registracija
6/6/12

griffon, 06.06.12. 05:17

btw, laudate, potraži pomoć dobrog psihijatra. iako je očito da je prekasno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika