03.06.2012. / 10:43

Autor: Hina

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu u inozemstvu nakon 24 godine od kojih je 15 provela u kućnom pritvoru.

Aung San Suu KyiAung San Suu KyiMianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu u inozemstvu nakon 24 godine od kojih je 15 provela u kućnom pritvoru.

Svoj posjet Tajlandu nazvala je "vrlo zadovoljavajućim" u izjavi novinarima u zračnoj luci u Yangoonu.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir provela je ukupno 15 godina u kućnome pritvoru i nije se usudila napustiti domovinu u strahu da joj vojna hunta neće dopustiti povratak.

Nova vlada, u kojoj je mnogo bivših vojnih dužnosnika, počela je prije godinu provoditi reforme zahvaljujući kojima je Aung San Suu Kyi postala parlamentarna zastupnica i može se slobodno kretati.

U Tajlandu, gdje su je pratili brojni novinari, oporbena čelnica susretala se s mianmarskim useljenicima. Oni čine 80 posto od dva milijuna useljenika registriranih na Tajlandu čije gospodarstvo ovisi o stranim radnicima bez obzira jesu li legalni ili ilegalni. Mnogi među njima imaju vrlo loš status i rade u iznimno lošim, gotovo ropskim uvjetima, napose u ribarstvu ili industriji prerade ribe.

Aung San Suu Kyi će polovicom lipnja putovati u Europu te će 14. lipnja u Ženevi govoriti na 101. sjednici Međunarodne konferencije rada, a 16. lipnja u Oslu u Norveškoj održat će konferenciju 21 godinu nakon dodjele Nobelove nagrade za mir koju nije mogla osobno primiti. Nobelov odbor obrazložio je 1991. svoju odluku da oporbenoj čelnici tadašnje Burme dodijeli nagradu za mir zbog "njezine nenasilne borbe u korist demokracije i ljudskih prava".

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika