Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Nenad Polimac

Osbourneovi - najpopularnija obitelj Amerike

Zloglasni rocker u reality showu postao megazvijezda MTV-ja

Ozzy Osbourne (53), vođa heavy metal grupe Black Sabbath poznat po nastranim ispadima, odnedavno je zvijezda reality showa 'Osbournes', a njegov život sa suprugom Sharon, kćeri Kelly i sinom Jackom u njihovom domu na Beverly Hillsu, koji se emitira na MTV-ju, prati sedam i pol milijuna Amerikanaca

"Osbournei" su postigli takav odjek jer su se glavni protagonisti uspjeli predstaviti javnosti kao disfunkcionalna obitelj koja usprkos svemu vrlo dobro funkcionira."Osbournei" su postigli takav odjek jer su se glavni protagonisti uspjeli predstaviti javnosti kao disfunkcionalna obitelj koja usprkos svemu vrlo dobro funkcionira.Sredovječni rockeri koji pamte ekscese Ozzyja Osbournea, nekadašnjeg pjevača engleske heavy metal grupe “Black Sabbath” (postao je zloglasan po tome što je na pozornici komadao šišmiše, a kad je 1981. potpisivao ugovor sa CBS-om, kao “znak mira” donio je dvije golubice i zatim pred zaprepaštenim biznismenima jednoj od njih odgrizao glavu), zasigurno bi dugo živjeli u uvjerenju da je biti njegov susjed najstrašnija božja kazna. Serija “Osbournei”, svojevrsni show stvarnosti u kojem je danas 53-godišnji karizmatični ekscentrik pustio na nekoliko mjeseci televizijsku ekipu u svoj novi dom na Beverly Hillsu kako bi snimila svakodnevicu njegove obitelji, uvjerila ih je u suprotno. Osbourne ne samo da više nije divljak ogreznuo u drogi i alkoholu, nego se pretvorio u dobroćudna pater familiasa, naizgled puno konzervativniji od supruge Sharon i njihovo dvoje djece, 16-godišnjeg Jacka i 17-godišnje Kelly: njegova je dnevna rutina postala iznošenje smeća, lov na kućne ljubimce koji posvuda vrše nuždu te uzaludni pokušaji da pronađe “The History Channel” na daljinskom upravljaču svog televizora. A susjedi? Oni su pravi zlikovci, a ne Osbournei. Kako je to zorno pokazano u četvrtoj epizodi, obitelj glavnog junaka ima za prve susjede nekakve engleske snobove koji do kasno u noć puštaju europsku techno glazbu. Sharon pokušava uspostaviti red, no njezina intervencija ne daje rezultata: susjedi (čija su lica zamaskirana kompjutorskom intervencijom – kako ne bi bilo povoda za eventualne sudske sporove) joj poručuju da cijene Ozzyja, ali misle da je ona “luda kurva” kojoj je samo do svađe. Jack ima svoj odgovor – gromoglasni death metal iz Norveške, kojim jedino uspije iživcirati vlastitu obitelj. Naposljetku Sharon baci polovicu šunke u susjedov vrt, dovikujući da će u njoj domaćica prepoznati svoju vlastitu stražnjicu. Pojavljuje se policija (opet kompjutorski zamaskiranih lica), upozoravajući da su Osbournei pretjerali, pa epizoda završava status quo situacijom, u kojoj je jasno da su susjedi agresori, a da obitelj rockera samo brani svoje pravo na mir. Osbourneima ne preostaje drugo nego da se nostalgično prisjećaju dana kad im je prvi susjed bio Pat Boone, legendarni crooner s kraja pedesetih, koji je jedva davao znakova o svom postojanju.

Sljedeća će se sezona snimati na njihovoj 100 godina staroj farmi u Engleskoj.Scenu kad Sharon baca šunku u susjedov vrt utjecajni američki tjednik Entertainment Weekly proglasio je najuzbudljivijim ulomkom novih showa stvarnosti, koji su nakon uspjeha “Big Brothera” i “Opstanka” preplavili suvremenu televizijsku produkciju. “Osbournei” u tom žanru predstavljaju itekakvu novost jer nikad dosad poznate osobe nisu dopustile televizijskim kamerama da danima ne izlaze iz njihove kuće. Show stvarnosti nudio je jedino anonimcima mogućnost da postanu zvijezde – makar samo na mjesec-dva – a Ozzy Osburne prvi se usudio promijeniti pravilo. Publika je to znala cijeniti, pa je, na primjer, u Americi serija postala najpopularniji program kablovske televizije, koji je u jednom trenutku gledalo gotovo sedam i pol milijuna ljudi, što je više nego gledanost serije “Seks i grad”. “Osbournei” su realizirani u produkciji MTV-a, koji uz emitiranje glazbenih spotova eksperimentira i s ostalim televizijskim žanrovima – crtićima, teen dramama i komedijama te show programima, ali je upravo ova serija postala njihov najveći hit. Pravo čudo jer koncipirana je samo kao rubna zafrkancija koja je trebala biti dodatni začin većim atrakcijama. Gledatelji su, međutim, procijenili drukčije.

Kad gledate seriju (otkako je emitira i njemački MTV, možete je gledati i u Hrvatskoj preko satelitskog programa), ponajviše vas impresionira činjenica što je sve u njoj podigrano: kamera kao da kriomice hvata sitne zgode članova obitelji (zapravo, većina toga je aranžirana) koja ne brine hoće li itko razumjeti njihovo mumljanje (njemački podnaslovi pravi su blagoslov za one koji ne razumiju razgovijetno čudnu mješavinu američkoga i engleskoga). Nema tu prizora seksa, odlaska na zahod i sličnih zadiranja u privatnost, nego samo “sitnica koje čine život” – ali s obitelji koja nije poput drugih. Ozzy se u njoj doima kao najtradicionalniji, iako je i to pretjeran izraz za tipa duge i ne baš uredne kose, tetoviranih, drhtavih ruku te hoda koji je mnoge podsjetio na E.T.-ja. U njegovu su vokabularu ključne riječi “fuck” i “fucking”, a ni žena mu i djeca ne zaostaju za njim. Pa ipak, kad treba Jacka upozoriti da nije u redu nositi nož na noćni provod u grad (“deadline” za povratak kući je vrlo liberalan – do pola tri ujutro), Ozzy je taj koji će mu objasniti da time samo zaziva nevolje: nož će završiti ispod banana u košari s voćem (gdje ga momak zasigurno nikad neće potražiti), a roditelji će dolazak mezimca iščekivati puno mirnije. Ozzy se mora suočiti i s Kellynim gnjevom, kad joj sestra Aimee (ona ne sudjeluje u showu, jer se za tu prigodu nakratko odselila od obitelji) ugovori pregled kod ginekologa: dok otac nastoji hodati tankom linijom koja ga dijeli od potpunog raskida s kćeri, ona ga napada baražnom vatrom razljućene adolescentice za koju je ginekolog “doktor za vaginu” – također velika scena koja zavrjeđuje uvrštavanje u vrhunce serije!

“Osbournei” su postigli takav odjek jer su se glavni protagonisti uspjeli predstaviti javnosti kao disfunkcionalna obitelj koja usprkos svemu vrlo dobro funkcionira. Ozzy i Sharon ne prave se blesavi kad sa svojim klincima razgovaraju o seksu, prezervativima i marihuani, a uvrede među njima pršte nemilosrdno: međutim, nema velikih “dramatičnih” scena, sve je “između redova”, što seriji daje dojam autentičnosti, pa čak i u situacijama koje su očito “odglumljene”.

Ideju za seriju prvi je dao sin Michael, koji je još prije dvije godine sugerirao da bi njegova obitelj bila idealan protagonist “sapunice stvarnosti”. Kad su MTV-jeve kamere zavirile u Ozzyjev dom u okviru showa stvarnosti “Cribs”, koji upoznaje gledatelje s kućama slavnih, odjek je bio tako povoljan, da je Sharon Osbourne vrlo brzo finalizirala dogovor o seriji – sezoni od 10 nastavaka. Njezinoj se poduzetnosti ne treba čuditi: kći poznatoga engleskoga glazbenog menedžera Dona Ardena (“Black Sabbath”, “Electric Light Orchestra”) zarana se uključila u očev biznis i zaljubila u njegova klijenta Ozzyja, dok je još bio u braku s prvom suprugom Thelmom. Kad je “Black Sabbath” otkazao Ozzyju zbog njegovih neprestanih ekscesa, Sharon mu je odlučila pomoći u solo-karijeri i otkupiti njegov ugovor od oca – no rasprava o visini iznosa (milijun i pol dolara) zauvijek je ohladila obiteljske odnose. Ozzy je postigao uspjeh prvim samostalnim albumom, razveo se od Thelme i oženio Sharon, ali su tragična smrt njegova gitarista Randyja Rhoadsa te ovisnost o alkoholu i drogama pretvorili bračni život u pakao. Godine 1989., nakon previše popijene votke, Ozzy je pokušao ubiti suprugu i dospio u zatvor: ona mu je oprostila i Ozzy je otad gotovo dvadesetak puta bio u klinikama za odvikavanje od tko zna čega sve ne, a pomalo usporene reakcije i drhtave ruke podsjetnik su na poslovicu da svaki užitak ima svoju cijenu. Sharon je cijelo to vrijeme vodila njegovu karijeru, pa je čak organizirala i izvanredno uspješan “Ozzfest”, američko-englesku turneju etabliranih i obećavajućih heavymetalaca. Prije dvije godine je nakratko bila menedžer hvaljene grupe “The Smashing Pumpkins”, ali je odustala jer joj je od njezina frontmena Billyja Corgana “bilo zlo” (oni su joj nakon toga zaprijetili sudskom tužbom). Kad je ugovorila uvjete za “Osbourne”, gdje je jedan od producenata, smatrala je da je sklopila odličan posao, jer je svojoj obitelji osigurala 20 tisuća dolara po epizodi. Nakon emitiranja prve epizode 5. ožujka ove godine, i unatoč tomu da je izostala posebna reklamna kampanja, usmena predaja pretvorila je seriju u takav megahit da za sljedeću sezonu Ozzy i njegovi pregovoraju s MTV-jem o 20 milijuna dolara, deseterostruko većem iznosu. Početkom lipnja pojavit će se u prodaji CD “The Osbourne”s Family Album”, s glazbom koju vole Ozzy i članovi njegove obitelji, a na njemu će Kelly s članovima grupe “Incubus” izvesti svoju verziju Madonina hita “Papa Don”t Preach”.

Osboureni su, međutim, već sada izvukli pouku: sljedeća će se sezona snimati na njihovoj 100 godina staroj farmi u Engleskoj, jer je nakon televizijskog uspjeha postalo nemoguće živjeti na Beverly Hillsu. Autobus koji vozi turiste uvijek se zaustavi pred njihovom kućom i stotine znatiželjnika priželjkuje da bar nakratko vidi obitelj koja je u trenu zasjenila i samu predsjedničku. Međutim, slava može biti ugodna (Sharon je magazin People uvrstio u svom već tradicionalnom, godišnjem odabiru među 50 najljepših ljudi na svijetu), ali i neugodna: Ozzyjeva djeca dobila su mnoštvo ukora putem Interneta zbog svog “svojeglava” ponašanja pred kamerama.

Pa dok se u Hollywoodu zvijezde natječu tko će prije pozvati televiziju u goste (Pamela Andreson i Kid Rock, Brandy, Courtney Love i Cybill Shepherd objavili su svoje kandidature), Osbournei su nedavno upoznali i Georgea W. Busha: pozvani su, naime, kao gosti Fox Channel Newsa na godišnju večeru Udruženja dopisnika iz Bijele kuće i tamo dočekani kao prvorazredna atrakcija. Pomogla je, dakako, i činjenica što je Ozzyjeva pjesma “Junkie” prošle godine proglašena jednim od ključnih glazbenih doprinosa u borbi protiv droge, pa danas čak i krajnja desnica – poput političara Dana Qualea koji je svojedobno napadao seriju “Murphy Brown” jer je glavna junakinja odlučila odgajati svoje dijete bez očeve podrške – smatra da je Ozzy prava osoba koja treba upozoriti na opasnosti što danas vrebaju mladež. Možda je to i razlog da je Osbourne nedavno pozvan na koncert u povodu pedesete obljetnice vladavine engleske kraljice. Uistinu, od raspusnog rockera koji je šišmišima kidao glave pa do uzornog oca disfunkcionalne obitelji – Ozzy Osbourne prevalio je dug put.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika