03.06.2012. / 18:43

Autor: Totalsport

Roland Garros: Đoković i Federer teško do četvrtfinala

Đoković će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika susreta između Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge i Švicarca Stanislasa Wawrinke, a Federer čeka pobjednika meča između Čeha Tomaša Berdycha i Argentinca Juana Martina del Potra

Novak Đoković i Roger FedererNovak Đoković i Roger FedererU danu u kojem šesterostruki pobjednik Roland Garrosa i branitelj naslova Rafael Nadal slavi 26. rođendan, njegovi najveći rivali Novak Đoković i Roger Federer prolazili su kroz teška iskušenja u ogledima osmine finala.

Prvi tenisač svijeta, Srbin Novak Đoković, nadoknadio je zaostatak od dva seta protiv Talijana Andreasa Seppija i pobijedio u pet nakon četiri sata i 21 minute igre. Bilo je 4-6, 6-7(5), 6-3, 7-5, 6-3 za Đokovića. U prethodnih sedam njihovih mečeva Seppi je uhvatio samo dva seta.

Na početku se činilo da bi na tom učinku mogao i ostati, jer je Đoković poveo 3-0, ali je do kraja seta uzeo još samo jedan gem. Propuštao je break-šanse, a jednu od njih i kada je Seppi servirao za set.

Talijan se, očito, znatno bolje prilagodio dosta teškim uvjetima za igru, jer je bilo vjetrovito i prohladno. U drugom setu je Seppi imao break prednosti, ali je Đoković u 10. gemu nadoknadio zaostatak. U tie-breaku je Seppi iskoristio prvu set-loptu za vodstvo 2-0 u setovima.

Niti u prvom dijelu trećeg seta Đoković nije pronašao pravi ritam. Seppi je dva puta nadoknadio break zaostatka, ali je nakon rezultata 3-3 Đoković nanizao šest gemova zaredom. Osvojio je treći set i poveo s 3-0 u četvrtom. Seppi se vratio na 3-3. Iako je Đoković u tim trenucima već postao bolji igrač, Seppi se držao do 5-5, ali je Đoković oplodio bolju igru i dobio četvrti set sa 7-5.

U petom setu je Đokoviću bio dovoljan jedan break, u šestom gemu. U sljedećem gemu 28-godišnji Talijan, 25. tenisač svijeta, ne koristi break-priliku i to je bio početak njegovog kraja.

Đoković je bio daleko od svoje standardno dobre igre. Napravio je čak 77 neforsiranih pogrešaja (Seppi četiri više) i zabio 45 izravnih poena, dva više od svog suparnika.

Nakon polufinalnog poraza od Rogera Federera u polufinalu Roland Garrosa prošle godine, Đoković je upisao 25. uzastopnu pobjedu na Grand Slam turnirima i ostao u utrci za četvrti uzastopni naslov na najvećim svjetskim turnirima. Ovo je 12. puta zaredom da je stigao do četvrtfinala na Grand Slam turnirima, te treći puta u nizu u karijeri da je okrenuo zaostatak 2-0 u setovima. U četvrtfinalu će igrati protiv pobjednika susreta između Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge i Švicarca Stanislasa Wawrinke.

I dok je Đoković gubio 2-0 u setovima, Švicarac Roger Federer bio je protiv belgijskog 21-godišnjeg sretnog gubitnika Davida Goffina na dva poena od istog zaostatka. Goffin je sjajnom igrom dobio prvi set sa 7-5, a u drugom je vodio s 5-4 i zaprijetio s 15-30 na servis svog idola. No, do set-lopte ipak nije stigao. Švicarac je napravio break za 6-5, pa spasio break-loptu Goffina i poravnao na 1-1 u setovima. Nakon toga je sve bilo lakše za njega. Pobijedio je 5-7, 7-5, 6-2, 6-4.

David Goffin, 109. tenisač svijeta, zapravo uopće nije trebao zaigrati u glavnom ždrijebu. Izgubio je zadnju kvalifikacijsku rundu, ali je dobio priliku zahvaljujući Francuzu Gaëlu Monfilsu, koji je otkazao nastup zbog ozljede koljena, pa je Belgijanac upao kao ''lucky loser''. Sjajno je iskoristio pruženu šansu. Uoči meča je priznao kako mu je Roger Federer bio idol, te da je kao klinac lijepio njegove postere po zidu u svojoj sobi. No, na terenu nije djelovao niti najmanje impresionirano. Odigrao je odličan meč, ali je Federer ipak bio bolji.

Švicarac u četvrtfinalu čeka pobjednika meča između Čeha Tomaša Berdycha i Argentinca Juana Martina del Potra.

Roland Garros, tenisači, osmina finala:

Đoković (1) – Seppi (22) 4-6, 6-7(5), 6-3, 7-5, 6-3

Federer (3) – Goffin 5-7, 7-5, 6-2, 6-4

Vezane vijesti

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Na odličan je način hrvatska tenisačica Mirjana Lučić (129. na WTA ljestvici) obavila prva dva zadatka u kvalifikacijama Wimbledona. U dva je meča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika