03.06.2012. / 20:13

Autor: Hina

Nema imuniteta

Čačić na mađarskom sudu kao 'običan' građanin

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je danas, preko svoje glasnogovornice, da on osobno nije tražio nikakvu zaštitu imunitetom u sudskom procesu koji se protiv njega vodi u Mađarskoj, te kako želi da sudski proces "odradi" kao bilo koji drugi građanin.

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je danas, preko svoje glasnogovornice, da on osobno nije tražio nikakvu zaštitu imunitetom u sudskom procesu koji se protiv njega vodi u Mađarskoj, te kako želi da sudski proces "odradi" kao bilo koji drugi građanin.

"Gospodin Čačić još je na prethodnom ročištu rekao kako činjenica da je prvi potpredsjednik hrvatske vlade ni na koji način neće utjecati na njegovo ponašanje u sudskom procesu te da će se odazivati na sva ročišta", rekla je Čačićeva glasnogovornica Ankica Mamić.

Mađarsko ministarstvo pravosuđa danas se, na zahtjev lokalnog suda, očitovalo da prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanisza-Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 03.06.12. 21:33

Etički bi bilo da je Čačić zamrznuo svoj politički angažman dok se ne riješi njegov status građanina-okrivljenika. Ako bi bio oslobođen, ne bi postojala nikakva prepreka da se ponovno politički angažira. Ukratko - mogao je biti na listi (kao što je bio), ali je trebao pričekati rezultate procesa u Mađarskoj. Čak i da postoji duboka uvjerenost u nevinost (i njega samoga i njegovih političkih kolega), takav bi potez povukla visoko etična osoba, Ovako, čak i da bude oslobođen krivice, uvijek će ostati jedna neugodna mrlja da je svojom političkom pozicijom utjecao na sudstvo. Ako je jedan Komadina mogao odstupiti zbog zdravlja, mogao je Čačić zbog potencijalne krivnje za nesreću sa smrtnim ishodom pričekati da se to riješi. Ne ovisi budućnost ove zemlje o Čačiću, nitko nije nezamjenjiv, pa niti on.


registracija
24/7/11

mrvek, 03.06.12. 21:39

vergilia
o kojoj etici ti govoriš kad je to namoguće naći kod političara pogotovo kod Rade.


registracija
15/8/09

vergilia, 03.06.12. 21:58

mrvek@, iznosim svoje mišljenje o konkretnoj situaciji - ne volim uopćavanja ni u negativnom ni u pozitivnom smislu, već volim argumentirati kad mi već dođe da imam neko mišljenje ili stav o nečemu ili nekomu. Osobno mislim da postoje političari koji svom poslu (jer i politika je - posao, profesija ako ćemo preciznije) pristupaju etički, kao što postoje i liječnici ili učitelji ili suci - koji svoj posao obavljaju u skladu s etikom svoje profesije. Kao što postoje i oni koji ne drže do etičnosti kolko je crno pod noktom.


registracija
7/3/11

medjimurec, 05.06.12. 08:57

Eto ima Hrvatska ipak neku sansu al samo ako susjedi zatvore bandita na par godina!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika