04.06.2012. / 09:05

Autor: Diana Robaš

John Pilger

Zašto je slučaj Assange važan

Bude li Assange izručen Švedskoj, jedina mu je nada „neovisnost švedskog sudstva", u koju Pilger sumnja jer je London Independent otkrio da Švedska već pregovara o izručenju Assangea SAD-u, gdje bi „zbog izricanja epskih istina" mogao biti osuđen na doživotnu samicu

U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv izručenja Švedskoj, ali i načinio presedan dopustivši njegovim odvjetnicima da u roku od dva tjedna podnesu zahtjev za ponavljanjem procesa. Istraživački novinar John Pilger pažljivo je pratio slučaj osnivača WikiLeaksa, a neposredno uoči donošenja presude dao je intervju za švedski dnevni list Dagens Nyheter. Nezavisni ameriki portal Truthout je prenio cijeli tekst razgovora čiji je tek malen dio objavljen u Švedskoj.

Pilger smatra kako je važno da Assange pobijedi na sudu jer je pokušaj njegova izručenja nepravedan i politički motiviran. Osobno je proučio gotovo sve dokaze protiv njega i zaključio da se seksualni napad za koji je Assange optužen nikada nije dogodio, što su potvrdile i obje navodne žrtve. Vjeruje da do suđenja ne bi ni došlo bez pritiska političara Claesa Borgströmakoji je u njemu vidio priliku da si podigne rejting tijekom predizborne kampanje.

Dva Damoklova mača

Bude li Assange izručen Švedskoj, jedina mu je nada „neovisnost švedskog sudstva", u koju Pilger sumnja jer je London Independent otkrio da Švedska već pregovara o izručenju Assangea SAD-u, gdje bi „zbog izricanja epskih istina" mogao biti osuđen na doživotnu samicu. Assangeu je višekratno uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava - pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže krivnja. I prije presude bio je izložen blaćenju, ugrožena mu je osobna sigurnost, a ugledna britanska odvjetnica za ljudska prava Gareth Peirce napisala je da mu iznad glave „visi ne jedan nego dva Damoklova mača potencijalnog izručenja dvjema različitim jurisdikcijama zbog dvaju različitih navodnih zločina, od kojih nijedan nije zločin u njegovoj zemlji".

Pilger je izrazio nepovjerenje u švedski pravosudni sustav koji je izrazito „kontradiktoran i otvoreno koristi medije za postizanje svojih ciljeva". U Velikoj Britaniji slučaj je barem dospio do Vrhovnog suda, što već baca sjenu na optužbe onih koji bi Assangea po svaku cijenu htjeli strpati iza rešetaka. On je sa svoje strane učinio sve da se slučaj raščisti, sam se nudeći da ga ispitaju i u Švedskoj i u Britaniji, a činjenica da je dobio dopuštenje da napusti Švedsku dokazuje neistinitost tvrdnji o njegovu izbjegavanju ispitivanja.

Assange kao prijetnja

Assangeov slučaj, kazao je Pilger, trebao bi zabrinuti svakog Šveđanina s osjećajem za pravdu i poštenje. Posebno je zabrinjavajuće što je švedska elita blisko povezana s Washingtonom i ima dobre razloge da Assangea vidi kao prijetnju. Među ostalim, WikiLeaks je na vidjelo iznio podatke koji narušavaju reputaciju Švedske kao neutralne zemlje, razotkrivajući njezinu vojnu i obavještajnu suradnju s NATO-om. Jedan dokument izričito navodi da ta suradnja mora ostati tajnom jer bi u protivnom „izložila vladu kritikama u domovini". Nema li, pita se Pilger na kraju intervjua, švedska javnost „pravo doznati što moćnici između sebe govore u njezino ime"?

Vezane vijesti

Izgubljena pravna bitka

Izgubljena pravna bitka

Vrhovni sud Velike Britanije je presudio kako će osnivač internetske stranice Wikileaks, Julian Assange, biti izručen Švedskoj zbog optužbi za dva… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.06.12. 10:10

ako ga OSUDE onda ce tek i izaci prave stvari u JAVNOST..hehehehheh


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.06.12. 10:33

kad dirnes u OSINJAK napadnu te sve OSE.ehehehhe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika