04.06.2012. / 10:17

Autor: Hina

Počeo summit EU-Rusija

Ruski predsjednik ostao je čvrst tijekom prošlotjednog posjeta Berlinu i Parizu, ponovno odbacujući sankcije UN-a protiv režima Bašara al- Asada kao i uvjetovanje njegova odlaska s vlasti

Čelnici zemalja Europske unije i ruski predsjednik Vladimir Putin započeli su u ponedjeljak u Sankt Peterburgu službeni summit na kojem bi trebali prije svega razgovarati o stanju u Siriji.

Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kao i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja se sastala u nedjelju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, željeli bi uvjeriti Putina da odustane od svojih pozicija prema Siriji.

Ruski predsjednik ostao je čvrst tijekom prošlotjednog posjeta Berlinu i Parizu, ponovno odbacujući sankcije UN-a protiv režima Bašara al- Asada kao i uvjetovanje njegova odlaska s vlasti.

Putin je tijekom tih posjeta stavio naglasak na pobunjeničko nasilje, kritizirajući sankcije i kazavši da se ne mogu izvana nametati političke odluke Siriji.

EU bi željela da Rusija zatraži od sirijskog vođe da zaustavi oružane napade te da odstupi s vlasti kako bi se ostavilo mjesta političkoj tranziciji.

Vladimir PutinVladimir Putin"Ruska strana definitivno dosad nije bila od velike pomoći u traženju rješenja u smislu političkog izlaza", rekao je europski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Rusija kaže da ne štiti Asada ali smatra da odlazak sirijskog vođe ne može biti preduvjet za politički dijalog.

Nakon nedjeljnog sastanka s Lavrovom, Ashton je kazala da je ruska uloga ključna za uspjeh plana Kofija Annana o zaustavljanju 15-mjesečnog krvoprolića u Siriji za koje Zapad krivi Asada.

Dvadeset i deveti sastanak na vrhu trebao bi na dnevnom redu imati i pitanje energetske suradnje, trgovine kao i stanje u Iranu.

Rusija i EU snažno su međusobno povezane, budući da se Europa uvelike oslanja na ruski izvor energenata a Rusija od EU-a kupuje brojne proizvode široke potrošnje, poput automobila, namještaja ili maslinovog ulja.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.06.12. 10:27

ko pita Rusiju kad ILUMINATI odluce razbit Siriju to onda i NAPRAVE....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika