04.06.2012. / 11:40

Autor: Hina

Promocija plus

Pad podrške SDP-u

Ivo Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara za 22,5 posto ispitanika, prati ga Radimir Čačić na drugom mjestu s 21,1 posto

Zoran MilanovićZoran MilanovićRedovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s druge strane zabilježeno zaustavljanje negativnog trenda koji prati HDZ. Uvjerljivo najpozitivniji političar je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, za razliku od Ive Sanadera i potpredsjednika Vlade, Radimira Čačića, koji iz mjeseca u mjesec bilježi sve negativnije postotke.

Na ljestvici stranačkih preferencija SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, stranka je izbor 30,1 posto hrvatskih građana, ali je prije četiri mjeseca bilježila podršku od 34 posto. Prva opozicijska stranka nakon izbora Tomislava Karamarka za predsjednika stranke i tromjesečnog klizanja prema dolJe bilježi rezultat od 17,1 posto. Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s potporom od 8,1 posto, HNS je izbor 3,3 posto građana, dok se većina ostalih stranaka natiskala između dva i tri posto. Istaknimo kako je 20,7 posto ispitanika bilo neodlučno.

Istraživanje je obuhvatilo i utvrđivanje preferencija koalicija kakve su bile na posljednjim parlamentarnim izborima. Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi pad na 35,6 posto, kao i HDZ sa svojim koalicijskim partnerima HGS-om i DC-om, koji iznosi 17,4 posto. Lesarevi laburisti su povećali rejting na koalicijskoj ljestvici na 7,9 posto za razliku od 4,8 posto iz siječnja.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 32,2 posto izbora ispitanika najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici drži hrvatski predsjednik Vlade Zoran Milanović s izborom od 11,6 posto, a na trećem mjestu je laburist Dragutin Lesar s 9,0 posto.

Ivo Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara za 22,5 posto ispitanika, prati ga Radimir Čačić na drugom mjestu s 21,1 posto, Vladimir Šeks je s izborom od 13,1 posto na trećem mjestu.

Događaj ili tema mjeseca je gospodarska kriza u zemlji, veliki pad industrijske proizvodnje i BDP-a s 38,8 posto, slučaj Državne mature zainteresirao je 12,8 posto ispitanika, žalbe na presudu generala Gotovine i Markača su na trećem mjestu tema s 10,9 posto, pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji i njegova izjava o Vukovaru drže četvrto mjesto s 8,0 posto, pobjeda Tomislava Karamarka na stranačkim izborima zanima 7,2 posto građana i tako dalje.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.06.12. 11:50

Plan 21,eheehheheheheheh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika