04.06.2012. / 13:51

Autor: Hina

Osuda Dodikovog napada na novinarku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je u Banjoj Luci verbalno napao i izvrijeđao novinarku beogradske agencije Beta zaprijetivši joj kako više ne smije dolaziti u zgradu u kojoj je njegov ured

ArhivaArhivaNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na novinarku beogradske agencije Beta Ljiljanu Kovačević zatraživši da joj se omogući nesmetan rad te najavivši da će o izgredu izvijestiti sve međunarodne asocijacije i za nju zatražiti punu zaštitu.

Od Dodika i ostalih državnih organa Republike Srpske NUNS u priopćenju zahtijeva da novinarki Ljiljani Kovačević odmah omoguće pravo na nesmetan rad i izvještavanje. Izražava se posebna zabrinutost zbog činjenice da je protjerivanje novinarke s konferencije za novinare nastavak njezina višegodišnjeg progona, ali također i zbog izostanka javne solidarnosti kolega koji su nazočili vrijeđanju i istjerivanju Ljiljane Kovačević s te konferencije.

"NUNS je zaprepašten i time što je Dodik svoj obračun s novinarkom i agencijom Beta izveo na zajedničkoj konferenciji s ministrom unutarnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem. To može sugerirati da su i državni organi Srbije suglasni s ovakvim postupanjem prema novinarima i medijima, posebice što je izostala Dačićeva reakcija", dodaje se u priopćenju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je u Banjoj Luci verbalno napao i izvrijeđao novinarku beogradske agencije Beta zaprijetivši joj kako više ne smije dolaziti u zgradu u kojoj je njegov ured.

"Nemojte više dolaziti ovdje. Je li Vam jasno, nemojte više dolazititi ovdje, možete odmah izaći odavde", kazao je Dodik novinarki Ljiljani Kovačević tijekom konferencije za novinstvo koju je održao zajedno s predsjednikom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem. Sam Dačić nije reagirao na Dodikov ispad.

Dodik je novinarku nazvao "lažljivicom" kazavši kako misli na njezina izvješća o kaznenoj prijavi što ju je svojedobno protiv Dodika podnijela Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Dodika se sumnjičilo za višemilijunsku zloporabu sredstava iz entitetskog proračuna počinjenu tijekom gradnje nove zgrade vlade RS.

Prijavu je kasnije odbacilo posebno tužiteljstvo RS. "Ova gospođa ovdje je lažljiva i šalje lažne informacije a zbog toga se nije nikada ispričala", ustvrdio je Dodik naloživši novinarki da više nikada ne dolazi u njegov ured.

Dodikov postupak osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), ocijenivši da je takav postupak visokog javnog dužnosnika nedopustiv te je zatražilo od Dodika da se ispriča novinarki Bete i da sve nesporazume s novinarima rješava na civiliziran način koristeći prava koje mu pružaju zakon i kodeks novinarske profesije.

UNS i NUNS dvije su vodeće novinarske udruge u Srbiji, pri čemu je NUNS osnovan u ožujku 1994. godine od novinara nezadovoljnih radom UNS-a u vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije i vladavine nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.06.12. 14:30

a sta ce Srbin uvik ide --silom--pa razbi Glavu.hehehhehe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika