04.06.2012. / 16:26

Autor: Hina

Japanske naočale pretvaraju običan keks u čokoladnu slasticu

Japanski znanstvenici sa sveučilišta u Tokiju izradili su naočale koje korisniku pomažu smršaviti jer zavaravanjem osjetila pružaju privid ukusnijeg i obilnijeg obroka.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaJapanski znanstvenici sa sveučilišta u Tokiju izradili su naočale koje korisniku pomažu smršaviti jer zavaravanjem osjetila pružaju privid ukusnijeg i obilnijeg obroka.

Okviri naočala bitno su kompaktniji od klasičnih i pomoću računalne tehnologije kod korisnika stvaraju privid da jedu mnogo veće i ukusnije porcije.

Naočale imaju ugrađenu mini kameru koja daje uvećan prikaz hrane, što zavarava mozak pogrešnom percepcijom. Usto, uz pomoć cjevčice koja ispušta ugodan miris u nos, naočale mijenjaju okus jela pa hrana djeluje ukusnije.

Novo očno pomagalo ispitala je skupina dragovoljaca koja je pojela gotovo 10 posto manje kolača od kontrolne skupine. Ispitanici su ponuđene kolače vidjeli 50 posto većima, a kolače koji su im izgledali dvije trećine manjima od stvarnih pojeli su 15 posto više.

"Stvarnost je u našem mozgu", tvrdi voditelj istraživanja Michitaka Hirose koji je dodao da su "zavaravanje osjetila ili djelovanje na njih pomoću računala, važni za proučavanje virtualne stvarnosti".

Precizirao je da je 80 posto osoba koje su kušale njegov kolač bile zavarane.

Njegova ekipa još ne planira komercijalizirati izum, ali želi istražiti mogućnost mršavljenja pomoću njega.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika