04.06.2012. / 17:07

Autor: Hina

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu, a Uprava im danas predaje i otkaz ugovora o radu.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELLFoto: Goran Kovacic/PIXSELLRadnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu, a Uprava im danas predaje i otkaz ugovora o radu.

Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja s radnicima će potpisati opunomoćenica Vlade, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal koja je danas u brodogradilištu.

Ugovor obuhvaća isplatu otpremnina prema odredbama kolektivnog ugovora, isplatu plaća za travanj i svibanj te ostalih prava prema kolektivnom ugovoru, kao što su jubilarne nagrade i drugo, objašnjava predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica (SBK) Nenad Miškulin.

Radnici će, kaže, dobiti otpremnine od 6400 kuna za svaku godinu radnog staža, a rok isplate je tri dana od potpisivanja ugovora.

Osim toga, Uprava će danas svim radnicima uručiti poslovno uvjetovane otkaze, a radnici će se odreći svojih prava iz otkaznog roka, dodao je Miškulin napomenuvši da su prvi radnici do 14 sati već potpisali i preuzeli sve dokumente.

Vlada je na sjednici održanoj 22. ožujka odlučila da brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a na sjednici održanoj 25. svibnja odlučila je da će se u državnom proračunu osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika Kraljevice.

Sa sindikatom je dogovoreno da se prije otvaranja stečajnog postupka iz proračuna namire sva potraživanja radnika, a također je dogovoreno da će Uprava Kraljevice provesti program zbrinjavanja radnika i uručiti im poslovno uvjetovane otkaze, nakon čega će njihova potraživanja na ime otpremnina postati dospjela.

Brodogradilište Kraljevica najstarije je hrvatsko brodogradilište i prvo brodogradilište na istočnoj obali Jadrana - osnovano je 1729. ukazom austrijskog cara Karla VI. Habsburškog.

U Kraljevici su se gradili razni brodovi, od drvenih do modernih trgovačkih i ratnih brodova.

U bombardiranju tijekom drugog svjetskog rata uništeno je oko 60 posto kapaciteta, koji su nakon rata obnovljeni, a Kraljevica je bila prvo brodogradilište u bivšoj državi u kojem je 1947. izgrađen prvi brod tehnologijom zavarivanja.

Od 1946. u kraljevičkom škveru izgrađeno je 197 brodova, plovila i objekata različitih namjena.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 04.06.12. 18:15

"Ali imamo slobodnu, nezavisnu, demokratsku i europski orijentiranu prosperitetnu Hrvatsku"! Da li je zaista tako kao sto mnogi maloumni ''politicari'' hrvatski neprestano utuvljuju naivnom narodu? Ako ovo sa propascu naseg najstarijeg brodogradilista ne obasjava ''novo'' svijetlo na hrvatsku ekonomsku i opce egzistencijalnu stvarnost, tada su sve rijeci vise suvisne, zar ne?


registracija
15/11/06

rimaz, 04.06.12. 19:02

Jasno. Teško je Kraljevici, teško je radnicima, ali ...Jesmo li svi skupa svjesni da smo se krvavo borili da uđemo ovamo gdje smo sada. U truli kapitalizam koji nema srce. Drobi sve pred sobom, sve što nije konkurentno i kurentno. Nažalost, Kraljevica nije jedina niti posljednja. Neka im je utjeha da su obeštećeni koliko, toliko. Većina radnika propalih firmi nije dobila niti plaće, a kamo li otpremnine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika