04.06.2012. / 17:17

Autor: Hina

Počeli pregovori o kolektivnom ugovoru

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas poslijepodne počeli su u Vladi pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

Slavko Linić (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)Slavko Linić (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas poslijepodne počeli su u Vladi pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

Na čelu Vladina Pregovaračkog odbora za pregovore je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a sa sindikalne strane pozvani su svi sindikati potpisnici TKU-a - to je osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Međutim, na današnji sastanak nisu se odazvali sindikati obrazovanja i znanosti pa tako nema predstavnika Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja iz kojeg su još ranije najavili da na sastanak neće doći jer su kasno dobili poziv, odnosno da su ga dobili tek u petak, a već imaju dogovorene obveze za danas.

Na sastanak su došli predstavnici Sindikata djelatnika u kulturi, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata liječnika Hrvatske i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijelne skrbi Hrvatske.

Uoči sastanka potpredsjednik Vlade i ministar financija Slavko Linić rekao je da Vlada ima svoj program koji treba provesti te da Vlada i sindikati imaju različite zahtjeve.

Glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić rekla je da je pitanje pristojnosti odazvati se pozivu Vlade te da svi sindikati javnih službi u načelu imaju iste ciljeve - zaštitu materijalnih prava zaposlenih, a da su pristupi različiti.

"Tko je želio doći taj je tu", rekla je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te najavila "tvrdi pristup" u pregovorima, dok je predsjednik Sindikata liječnika Hrvatske Ivica Babić oprezniji te najavljuje kako najprije treba poslušati što predlaže Vlada.

TKU kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. godine.

Državni čelnici već neko vrijeme najavljuju pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi o smanjivanju nekih prava zajamčenih kolektivnim ugovorima, zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić danas je, po završetku okruglog stola "Vrjednote, znanje, tržište" na kojemu je sudjelovao u okviru obilježavanja prvih Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), novinarima potvrdio da će na sastanku predstavnika Vlade i pozvanih sindikata biti riječi o zamrzavanju materijalnih prava radnika - božićnica i regresa dok se gospodarstvo ne oporavi.

Premijer Zoran Milanović nedavno je najavio odricanja od nekih stečenih prava u javnom sektoru ustvrdivši da oko 150.000 zaposlenih u državnim i javnim službama mora dijeliti sudbinu ostatka zemlje.

Vezane vijesti

Linić prijeti rezanjem plaća u javnom sektoru

Linić prijeti rezanjem plaća u javnom sektoru

Vlada će uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, bez obzira na zahtjev sindikata da se raspiše referendum o… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 18:36

Hrvatske Šume,Hrvatske vode,Elektroprivreda,medicina,Hrvatska lutrija ,državna uprava općenito izgleda želi totalni propast Države nesudjelovanjem u razgovorima,avidi se da vlast nema izbora,morat će se poništiti KU,jer takova prava ni svete krave u Indiji nemaju,a Indija je ipak 1000 puta jača od Hrvatske,pa razne Spomenke Avberšek i neznam tko u pregovorima neka vode brigu da i mi imamo djecu koji u privatnim sektorima radimo,a nemamo dječjih darova,božićnica,regresa,godišnjeg odmora od mjesec ipol dana itd itd ,kad netko umre imate po 10 dana poneka javnapoduzeća kao npr Hrvatske šume i Hrvatska lutrija,svi ste se skrili pod skute tih tvrtki i šutite kao štakori,dfok država umire,eh Hrvatine vidjet ćemo dokle će totako ići.

KU u ovakvoj situaciji bi sve trebalo ukinuti na dvije godine i tad u kalkulaciju vidjeti jel dobro ili nije,ako smo ovoliko godina izgubili (mi neki)onda i dvije godine vama ne predstavlja ništa,a KU se može komplet zakonski raskinuti u interesu države iako je potpisan do 2013 godine


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika