04.06.2012. / 18:07

Autor: Hina

Rohatinski

Odlazim iz HNB-a zbog Milanovića

Nakon 12 godina na mjestu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) odlazim iz HNB-a, najavio je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiNakon 12 godina na mjestu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) odlazim iz HNB-a, najavio je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe 12. srpnja, rekao je novinarima nakon današnjeg predstavljanja izvješća Svjetske banke da odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića.

U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno surađivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguća. To mi je rekao premijer Milanović prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru, kazao je Rohatinski.

Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tečaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sustava, pa ne vidi razloga da se to mijenja.

Guverner HNB-a prethodno je na skupu posvećenom izvješću Svjetske banke o europskom gospodarskom modelu ustvrdio da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postići samo uz potrebnu razinu štednje.

Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena financijska sredstva preusmjerila s potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tečajem.

Nadam se da će Vlada i HNB na čelu s novim guvernerom krenuti tim putem, rekao je Rohatinski te se zahvalio svima, a posebno hrvatskoj javnosti na podršci koju mu je pružala tijekom proteklih 12 godina.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 18:24

Milanoviću ,proklet bio ti i tko te postavi na vlast u Državi Hrvatskoj.

Nećeš uspjet u naručenom naumu da uništiš ovu Državu ma kako radio naopako.

HDZ,iako pljačkaški i nemoralan,barem je Državu držao stabilnom sa Rohatinskim i ekipom,a vi pojma nemate o politici,vi ste demagozi i razni ""Račani"" iz onog sistema,samo mi nije jasno da tako mlad čovjek predvodi laž i izdaju mlade ,Nezavisne i nevinom krvlju natopljene Države Hrvatske,da ,da Države ,e to vama nekima kopa oči,ali bit će ona Država i dalje i čvršća,daleko ste sa svojim iz naroda izdajnicima otišli i ovaj puta neće biti dobro po vašu Vlast,možda i kratko loše po narod,ali čvrsto vjerujem da Hrvatski narod vas nikad više neće birati,NIKAD VIŠE komunisti ,nikad,barem ne takovi bez programa,a upravo ste mandat dobili da imate plan ili program br.21!!!!!!!!!!!!


registracija
9/3/10

nostradurus, 04.06.12. 18:37

Rohatinski je dobio nagradu za najboljeg centralnog bankara. Čitajte, najboljeg pomagača u kamatarenju svih u državi. Politika HNB-a je suprotna boljitku svih u državi. Rohatinski niti jednom nije upozorio da HNB pod ovim uslovima djeluje antidržavno!. Prije dvije godine sam HNB-u posalo pitanje (https://sites.google.com/site/financijskisustav/inflacija-bez-primarne-emisije) kojim dokazujem da monetarna politika vodi u beskrajan dug. Nije bilo odgovora iz HNB-a. Sramota. patriotpokret.com.hr/


registracija
15/11/06

rimaz, 04.06.12. 18:57

I vrijeme je bilo da ode čovjek koji je radio u rukavicama i držao figu u džepu. Njegov proizvod je ogromna dobit banaka u Hrvatskoj u ovo doba recesije. Otkriven je bio već pred izbore kada se nećkao oko, idem u politiku, ne idem u politiku. Istovremeno, Todorić kupuje propalu firmu njegove žene, što je vrlo znakoviti u trenutku kada taj isti Todorić pokreće kupovinu Merkatora, normalno, bez love, banke trebaju kreditirati. A kud će bolji "jamac" od Rohatinskog. I tako, kolo bi se zavrtilo da nisu izbori pomrsili račune. Ja osobno ne vjerujem Rohatinskom. Priznanje koje je dobio je ustvari nagrada za suradnju sa inozemnim kapitalom koji guši ovu jadnu Hrvatsku.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 04.06.12. 19:01

HAZU-idi se mami isplači i uzmi dobrog psihijatra. I nemoj gristi nokte. Sadi cvijeće i smiruj živčeke.


registracija
27/12/06

Skipp, 04.06.12. 19:35

Rohatinski je politikom precijenje kune uljulkao naciju u lažni standard s jedne strane a s druge strane je tom istom politikom grobar hrvatske privrede jer je lažno pojeftinio uvoznu i poskupio hrvatsku robu i na taj način je izravni krivac za propadanje tisuća hrvatskih firmi a da ne spominjem poljoprivrednike.


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 19:43

jebivjetre ,ti i jewsi jebivjetar,to je tebi,što tebe
muči?


registracija
23/8/09

xaron, 04.06.12. 20:11

Politika jeftinog novca i nije tako pouzdana. Tako je UK od početka krize pojeftinila funtu za 20% pa su opet na istom ( u pogledu izvoza ) gdje su bili i prije. Jednostavno nemaju sto izvoziti . Isto je i u nas , nemamo proizvod za izvoz i tu je kraj price.


registracija
24/7/11

mrvek, 04.06.12. 20:24

Hazu šiptare idi na kosovo traži neku da oženiš drkadžijo stari.


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 21:35

mrvek,opet te uhvatilo,glupane ,na kog li si glup


registracija
25/6/10

vidra, 04.06.12. 21:58

Sveznajući Milanović sve redom čisti. Pa zar to tako ide' Zar ova država ovisi o jednom napuhanku kao što je Milinović?


registracija
31/1/10

STTony, 05.06.12. 00:23

Podržavam Milanovića u potpunosti.

Prodajom ženine firme Todoriću po bar 10x većoj cijeni od realne trebao je otići s te pozicije. Dosta je više korupcije.


registracija
6/4/12

elem, 05.06.12. 07:59

Ne znam tko ima kakva krvna zrnca ali znam sigurno jednu stvar.
Svi koji su došli u HR sa Kosova ne razumiju još uvijek hrvatski jezik tj. neće razumijeti kada su u pitanju bila plaćanja poreza i obveza u državi Hrvatskoj. Ucjenama su dolazili do jeftinih nekretnina, potplaćivanjem sitnih duša do naj atraktivnijih lokala u ZG i ostalim gradovima. Oni poznaju isključivo solarno plaćanje. Rade cijele familije u *biznisu*, naravno ne prijavljuju sve, a kune pretvaraju u eure i šalju u svoju domovinu. Naravno, nisu oni krivi već oni koji su im to omogućili. Pogledajte pekare, slastičarnice i na sam pogled ćete vidjeti koja je čija. O kvaliteti proizvoda da i ne govorim.
voće i povrće je priča za sebe. Naši imbreki uzgajaju, muče se onda ovi otkupe po nekoj smiješnoj cijeni i nama prodaju po enormnim cijenama. Naravno, da ne pričam o uvoznoj mafiji voća i povrća. Viče na tržnici domaće, domaće a ispod tezge ambalaža od iste sa etiketom španjolska, turska, kina i sl.
Koje smo mi budale da si dozvolimo da nas varaju oni koji se ne znaju pravo ni potpisati.


registracija
22/3/11

vferari, 05.06.12. 08:42

Svi vi koji napadate Milanovića nemate pojma o čemu se tu radi.Rohatinski je svo vrijeme podržavao krupni kapital pa čak i za neke osobne potrebe.S vladom sdp-a nemože nitko surađivati tko ima imalo sumljivih poslova koji mirišu na korupciju ,Vlada koja hoće provodiri socijaldemokratsku politiku nemože surađivati s guvernerom nb koji ne prepoznaje da treba usmjeriti sve poteze na povećanje proizvodnje razvoju industrije zapošljavanje. u tom pogledu Rohatinski nemože surađivati sa ovom vladom.Mnogi stručnjaci drugih političkih opcija i nezavisni slažu se da Rohatinski mora otić.Pa zar neko misli da bi Milanović donio ovakvu odluku bez konsutiranja eminentnih stručnjaka stranačkih i nestranačkih.Milanović njie individualac on je timski čovjek i vjerujem da je povukao pravi potez što će se vrlo brzo vidjeti.U prošlpj vladi hdz-a ekonomski stručnjaci te stranke tražili su smjenu ali premjerka nije imala tu snagu da to učini,Milanović ima i tu je bit razlike vladanja.


registracija
25/6/10

vidra, 05.06.12. 09:13

vferari,
Bilo bi dobro da to što zboriš je istinito i da bude pozitivnih pomaka u Našoj Lijepoj..
Ja Milanovića gledam iz drugog kuta, koji je vrlo negativan za njega i obično loše za one, oko njega. Svi autoritarci bivaju kad tad razotkriveni pa će tako i on.
S druge strane "Napuhanko" bi trebao učiti govorništvo kad već nije talentiran za to,a to mu je alat za zanimanje koje je odabrao. Njegove pučko-školske proste rečenice iritiraju slušaoce.


registracija
6/4/12

elem, 05.06.12. 12:16

Hahahaha, da Milanović ima lošu retoriku. Točno. On se obraća svima kao da smo zemlja sa 85% visokoobrazovnog kadra pa ga često ne razumiju. Treba promijeniti i početi govoriti baš tim pučko-školskim jezikom. Samo da ne prijeđe u ulični


registracija
11/1/10

fluid, 05.06.12. 12:18

Rohatinski je vodio dvije politike za svojih mandata.Obadvije su bile jedine moguće.HDZ je uništavao od 90.god.svu industrijsku proizvodnju ,koja nije bila na europsko-konkurentskom nivou,ali nije bila ni za totalno uništenje.Dakle,jednostavno je proizvodnja otišla k vragu.HDZ je svojom politikom i neznanjem,lopovlukom i nemarom,uništio sve što je iole vriujedilo u Hrvatskoj.Rohatinskom nije ostajalo puno prostora za bilo kakav manevar u tom okruženju.Čuvao je banke zbog kreditne vjerodostojnosti,čuvao je monetarnu politiku a samim tim i građane od propasti kroz kredite,čuvao je i poticao uvoz i samim tim uništavao domaću proizvodnju ma koliko god ona loša i mala bila.To mu i nije padalo preteško jer je on ipak Todorićev čovjek.Preko Rohatinskog Todorić je postao najmoćniji čovjek države.No takvu politiku nije postavio ili skrivio Rohatinski već upravo HDZ.SDP sada pokušava ispraviti "krivu Drinu"ali to će teško i sporo ići.Previše je toga uništeno i zavučeno,zakomplicirano i birokratizirano.Kada se tom stanju doda pokušaj uvlačenja neoliberalizma i kapitalizma neoliberalne provijencije,tada se problem opet komplicira i opet ide preko leđa građana.Od nezaposlenosti do birokratizacije koja tuši bilo kakavu mogućnost za ikakav uspjeh.Tvrdim da u Hrvatskoj čistač cipela na ulici,nema šanse da preživi hrvatsku birokraciju i zavrzlame .Rohatinski će otići a da bi se pokušala promijeniti monetarna politika,uvesti lagana inflacija,pokušati će se stimulirati izvoz i sl.No kako je Todorić čovjek broj 1 za Čačića,nije za očekivati posebnu promjenu politike uvoza.Dakle opet smeće iz uvoza a onemogućavanje domaćeg plasmana domaćih proizvoda,što je preko jadranske sezone,apsolutno čisti izvoz.Ali ako je preskupa roba,a je zbog nestimilativne poljoprivredne politike i lošeg agrara,tada je uvozna roba jeftinija i tu je kraj priče.Uvoz ide dalje a domaći proizvod STOP !Nema tu kruha ni promjenama guvernera jer vlasti vode pogrešne politike.Ili pak ne poduzimaju prave poteze glede izvoza.Roha ili netko drugi,malo može išta napraviti takvim politikama vlasti,tko god bio na čelu države.Kada se uzmu u razmatranje potezi dosadašnjih guvernera Hrvatske od oasamostaljenja,svi su drugi zaista sudjelovali u uništenju svega hrvatskoga.Roha je tu napravio najmanje štete.Čisto iz razloga što mu nije ništa ni preostalo,jer su do njega banke rasprodane a on je samo nastavio sa onim što mu je preostalo.Presipanje iz šupljeg u prazno !


registracija
11/1/10

fluid, 05.06.12. 12:32

I još to kako Rohatinski svjesno laže.On ne odlazi zbog Milanovića nego zbog 20 godina katastrofalno loše politike HDZ-a.Za izvjesno kratko vrijeme,pokazati će se jedino to dali se Milanović uklopio u opću sliku politike koja ide HDZ-ovim stopama,a tada će i Milanović biti na istoj toj razini odgovornosti za sveopću propast.Do tada Roha laže a laže i svaki drugi koji se bude tako "vadio".Guverneri nisu alfe i omege sustava već političari i njihove dobre ili loše politike.


registracija
25/6/10

vidra, 05.06.12. 14:21

elem,
Kao prvo, ne podcjenjuj građane Hrvatske koji itekako znaju ocijeniti kvalitet i ne kvalitet, bez obzira u kojoj domeni.Milanovića svaki čoban može pratiti - kratke rečenice koje obično završavaju "i to je to" ili" ljudi nema novaca", a ne da se obrača intelektualcima. Ako ti smatraš da su intelektualci na toj razini, onda ili neznaš ili nisi u toj kategoriji.
Milanovičeva retorika mora ići na popravni ili mu nema ostanka u politici. Može se tu dodati toga još kao na pr. autoritarnost, arogancija, drskost, nepoštivanje starijih i t.d. Mlad je i njegove osobine (negativne) nisu još jasno svima vidljive a kad budu,tada će biti za Hrvatsku kasno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika