Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Ela Radić

Republikančeva strategija

Mitt Romney želi biti cool

Obamin glavni oponent na predsjedničkim izborima u SAD-u oko sebe okuplja poznate osobe, među njima i neke koje su dosad podržavale sadašnjeg predsjednika

Mitt Romney s pjevačem Kidom Rockom čija je pjesma 'Born Free' postala Romneyjeva
himna tijekom kampanje
za kandidiranje za
predsjednikaMitt Romney s pjevačem Kidom Rockom čija je pjesma 'Born Free' postala Romneyjeva himna tijekom kampanje za kandidiranje za predsjednika"Mitt Romney ima pravu šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima. Ja znam i način na koji u tome može definitivno uspjeti, a moja supruga Gena čak je imala i cijeli san o tome", napisao je akcijski glumac Chuck Norris u svojoj tjednoj kolumni na portalu Townhall. com prije desetak dana. Iako je na početku borbe za predsjedničkog kandidata među republikancima podržavao Newta Gingricha, kad je postalo očito da Mitt Romney pobjeđuje, odlučio mu je otvoreno dati podršku. U spomenutoj kolumni dao mu je savjete kako da ujedini različite frakcije unutar republikanske stranke i to tako da slijedi formulu 16. po redu američkog predsjednika Abrahama Lincolna - "Neka svojim oponentima unutar republikanske stranke obeća ključna mjesta u administraciji kad postane predsjednik", savjetuje Norris. Chuck Norris tek je jedan od brojnih poznatih osoba koje su odlučile javno stati uz Romneyja i podržati njegovu kandidaturu za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

BIVŠI GUVERNER Massachusettsa, republikanac Mitt Romney, prošlotjednom je pobjedom na primarnim izborima u Teksasu okupio dovoljan broj poslanika, točnije njih 1144, te je tako, ako se ne dogodi nešto neočekivano, osigurao povjerenje svoje republikanske stranke da se kandidira za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. "U trenutku kada zemlja mora dati privatnom sektoru sredstva da kreira radna mjesta, potreban nam je lider koji stvarno razumije kreiranje radnih mjesta i poštuje privatni sektor. Taj lider je Mitt Romney", izjavio je predsjednik Republican National Commityja Reince Priebus te tako najavio ono što će se, očekuje se, potvrditi na konvenciji republikanske stranke u Tampi, na Floridi, u kolovozu - da će Mitt Romney biti taj koji će se u studenom ove godine suočiti s aktualnim američkim predsjednikom Barackom Obamom i pokušati ga pobijediti na predsjedničkim izborima.


DOBAR DIo svoje kampanje za predsjedničku kandidaturu Mitt Romney i njegov kabinet posvetio je kritiziranju Baracka Obame. Prozivali su ga zbog njegove, kako tvrde, loše ekonomske politike a Romney ga je javno prozvao "razočaranjem". Posebno su naglašavali Obaminu konstantnu potrebu da pokaže koliko ima pristaša među slavnim osobama te da se tako svima želi prezentirati kao - "cool". Međutim, sudeći prema priličnom broju poznatih osoba koje su odlučile podržati Romneya, izgleda da nastoji pokazati kako i on može biti "cool" kao Obama. Među Romneyjevim pristašama veliki je broj sportaša, glumaca, poduzetnika, glazbenika... Neki od njih su se prvi put u životu javno izjasnili koga podržavaju kao, primjerice, komičar Jeff Foxworthy: "Izbjegavao sam politiku 53 godine. Ne volim politiku. Ali, volim svoju zemlju... Mitt Romney je čovjek koji ima najbolju šansu da pobijedi Baracka Obamu i vrati nam našu zemlju", izjavio je Foxworthy za DailyBeast. com. Njegovo mišljenje dijele i velike američke country zvijezde Ted Nugent i Trace Adkins koji obećavaju "stopostotnu podršku punog srca" jer, kako ponavljaju novinarima, treba izvući Ameriku iz puta prema samoubojstvu.

"NE MOŽEMO SI priuštiti još četiri godine retorike", odrješit je i glumac Jon Voight, poznat po ulogama u filmovima "Lovac na jelene" i "Ponoćni kauboj", ali najviše po činjenici da je otac glumice Angeline Jolie. Voight je dugogodišnji pristaša konzervativaca, a Romneyjev pristaša javno je postao u siječnju ove godine kad ga je otvoreno podržao tijekom borbe s rivalom Newtom Gingrichem. Tad je naglasio kako je Romney "jak" i "iskren" te da jedini ima načina da se kvalitetno suprotstavi Obami.

Milijunaš Donald Trump, Romneyjev prijatelj i pristaša, sa svojom suprugom Melanijom pomogao je Romneyju u kampanjiMilijunaš Donald Trump, Romneyjev prijatelj i pristaša, sa svojom suprugom Melanijom pomogao je Romneyju u kampanjiROMNEYJA JE PODRŽAO i američki pjevač Kid Rock. I on je, kao i Romney, rodom iz Michigana, republikanac je po političkom opredjeljenju i društveno je aktivan pa ga je tako nedavno NAACP nagradio za podupiranje prava crnaca na području Detroita. Kid Rock i Romney povezali su se tijekom zajedničkog angažmana oko poboljšanja života u Detroitu te tijekom zajedničkih akcija oko podržavanja američkih trupa u Afganistanu i Iraku. Osim toga, Kid Rock je Romneyju dao i svoju pjesmu "Born Free" koja je postala Romneyeva himna tijekom kampanje za kandidiranje za predsjednika. I glazbenik Gene Simmons, član skupine Kiss javno se odlučio za Mitta Romneyja kao predsjedničkog kandidata za kojeg će glasovati na predstojećim izborima. On nije republikanac po političkom opredjeljenju, dapače, na prošlim je izborima javno podržavao demokratskog kandidata Baracka Obamu no kako je kasnije izjavljivao, požalio je tu odluku najviše zbog Obamine zdravstvene reforme. Zato se ovaj put odlučio za Romneyja. "Tko ima šansu? Mitt Romney ima šansu… A ima i iskustvo. Vodio je uspješne kompanije, zarađivao je velik novac", izjavio je u jednom od intervjua. Na prošlim izborima Obamu je podržavala i manekenka Cindy Crawford pa je mnoge začudilo kad se ove godine pojavila u reklamnom spotu Mitta Romneyja kao i na dobrotvornoj večeri gdje je, javljajući se na telefon, pomogla skupiti novac za Romneyjevu kampanju, 10, 25 milijuna dolara. Ipak, američki mediji prenose kako se na to odlučila čisto iz usluge Romneyjevu sinu Taggu Romneyju s kojim je dugogodišnja prijateljica.

ROMNEYEV PRIJATELJ, ali i pristaša je i milijunaš Donald Trump. On je na Romneyjevoj strani od onog trena kad je odustao da se sam kandidira za republikanskog kandidata za američkog predsjednika. On je Romneyju mnogo pomogao u kampanji - Trumpova supruga Melania organizirala je svečanu večeru na kojoj se slavio rođendan Romneyjeve supruge Ann, ali i skupljao novac za Romneyjevu kampanju, a i sam Trump je, osim što je novčano podržao Romneyja, javno više puta ponavljao kako mu je velika čast što stoji iza takvog čovjeka. Ipak, podrška Donalda Trumpa nije uvijek pozitivna stvar. Trump je neprovjerenim tvrdnjama kako Barack Obama nije rođen u Americi te tako nema pravo na to da bude predsjednik Amerike (što je Obama demantirao javno pokazujući rodni list), naštetio imidžu Mitta Romneyja a i sad, nakon što je vidio da Romney ima šansu, traži od njega da ga postavi za potpredsjednika pa politički analitičari preko medija poručuju Romneyju da ga se - odrekne.

Vezane vijesti

Romney osigurao predsjedničku kandidaturu

Romney osigurao predsjedničku kandidaturu

Mitt Romney u utorak je i definitivno osigurao status republikanskog kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u nakon što je uvjerljivo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika