Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Dragan Đurić

Dušan Bilandžić

Tuđman mi je rekao - 'Kad podijelimo Bosnu, ja i Sloba bit ćemo saveznici'

Akademik i političar govori o suradnji s Franjom Tuđmanom i njegovoj ulozi u pokušaju podjele BiH, i događajima vezanima uz raspad SFRJ

'Samo je Milošević
mogao biti
pokretač ratnog
stroja zahvaljujući
presudnom utjecaju
na JNA', kaže
Bilandžić'Samo je Milošević mogao biti pokretač ratnog stroja zahvaljujući presudnom utjecaju na JNA', kaže BilandžićAkademik Dušan Bilandžić u intervjuu Nacionalu prvi put otvoreno govori o ulozi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u pokušaju podjele Bosne i Hercegovine. Osobno je sudjelovao u tim pregovorima koje su vodila dva ekspertna tima, srpski i hrvatski, a koje su osnovali predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Ti su timovi djelovali pod egidom timova "za normalizaciju srpsko-hrvatskih odnosa". Bilandžić se osvrnuo i na svoju suradnju s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ali i na neke događaje vezane za raspad bivše jugoslavenske države. Bilandžić je od 1942. bio partizan i sudionik NOB-a. U poslijeratnoj Jugoslaviji kao pukovnik radio je i u Generalštabu JNA, u njegovoj Prvoj upravi. Bio je u sobi do sobe prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i generala Veljka Kadijevića, koji je bio zadnji jugoslavenski ministar obrane u vrijeme početka rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Dvije su knjige obilježile Bilandžićevo znanstveno djelovanje: "Historija SFRJ" iz 1978. i "Hrvatska moderna povijest" iz 1999. U 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća bio je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Premda je predsjednik Tuđman u izjavi pred TV kamerama Bilandžića u jednom trenutku nazvao "čudovištem" iziritiran nekim njegovim feljtonističkim napisama, kasnije je, ipak, nastavio surađivati s njim. Kako je bilo surađivati s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom?

- Naša je suradnja počela neposredno nakon prvih višestranačkih izbora 1990. Bio sam potpredsjednik u tadašnjem republičkom predsjedništvu. Kad je Franjo Tuđman izabran za predsjednika Predsjedništva, sastavio je drugačije taj kolektivni državni organ, koji je bio na čelu nekadašnjih, još uvijek socijalističkih republika u bivšoj Jugoslaviji. Postao sam član Predsjedništva kao predstavnik SKH-SDP-a, dakle, stranke koja je izgubila na izborima. Tuđman je, inače, mrzio kolektivna rukovodstva. Kad nas je okupio, rekao je: "Ovo nije nikakvo predsjedništvo. Ja sam predsjednik, a vi ste potpredsjednici republike". U Predsjedništvu sam ostao 7 mjeseci.

Je li vas on izabrao za potpredsjednika?

- Njegova je odluka bila presudna. Ali formalno je tražio da SKH-SDP, nakon izgubljenih izbora, postavi svog predstavnika među šest potpredsjednika u republičkom predsjedništvu. Kod njega me je, zapravo, delegirao Ivica Račan.

Već ste izjavljivali da ste čuli da je, navodno, pokojni predsjednik Franjo Tuđman bio opsjednut idejom podjele BiH između Srbije i Hrvatske. Je li vam on to i osobno govorio?

- Nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 25. ožujka 1991., predsjednik Tuđman pozvao me je u ured i rekao da ću biti u timu koji će pregovarati sa Srbima. Srpski pregovarački tim vodio je akademik Kosta Mihajlović. U našem timu Tuđmanove teze najvjernije i tvrdo prenosio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zvonko Lerotić. Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali "pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa", bila je, zapravo, podjela Bosne i Hercegovine.

Što vam predsjednik Tuđman konkretno rekao?

- Rekao nam je da se on dogovorio s Miloševićem da ta dva tima rade na normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. No trebalo je skriti pravi smisao tih pregovora. U tim pregovorima uopće nije bilo riječi o normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda. Na njima se isključivo razgovaralo o podjeli BiH između Hrvatske i Srbije. Rekao nam je tada da su se on i Milošević oko toga načelno dogovorili, a da mi vidimo kako povući konkretnu crtu razgraničenja.

Je li vam dao i neke konkretne upute?

- Dao nam je direktive, a vodili smo tri runde pregovora. Poslije svake runde referirali smo mu što se događalo na tim sastancima. U jednom sam mu trenutku rekao: "Franjo, molim te, nema ništa od tih razgovora." Pitao me je: "Zašto?" Odgovorio sam mu: prvo, zato što se ne možemo dogovoriti. Rekao sam mu da su Srbi maksimalisti. Tražili su Baranju i kninsku krajinu. Pa kako ćemo se onda s njima dogovoriti? Odgovorio mi je da ne kompliciram, jer su se Sloba i on dogovorili. Inzistirao je da nastavimo razgovore. Pokušao sam ga upozoriti i na sljedeći problem. Ako bi nam i uspjelo podijeliti BiH, onda ćemo imati i druge prepreke. Prva je bila međunarodna zajednica, koja je jasno deklarirala da nema promjena granica među republikama bivše Jugoslavije. Odgovorio mi je: pusti ti međunarodnu zajednicu, što Sloba i ja dogovorimo, oni će to prihvatiti, prije ili kasnije. Jer međunarodna zajednica neće imati drugo rješenje.

A što bi, u tom slučaju, bilo s Bošnjacima?

- To je bila druga prepreka na koju sam upozoravao. Rekao sam da će se Muslimani pobuniti, čak i kad bi se Hrvatska i Srbija uspjele dogovoriti. Tada me je počeo ismijavati. Bilo mu je nezamislivo da Muslimani mogu spriječiti eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podjeli BiH. Bio je uvjeren da oni protiv toga ne mogu ništa napraviti. Kasnije se pokazalo da sam ipak bio u pravu. Muslimani su stvorili vojsku od 200.000 ljudi i jednostavno se nisu dali. U to sam se vrijeme u jednom trenutku sreo i s Alijom Izetbegovićem i pitao ga zna li za planove o podjeli BiH. "Kako ne bih znao. Mi smo dobili informacije iz Karađorđeva", odgovorio mi je. Mislio sam da mu otkrivam Ameriku, a on je već sve znao.

Nije, dakle, bilo jednostavno predsjednika Tuđmana uvjeriti u svoje stavove?

- Svaki put kad sam ga pokušao odvratiti tvrdnjama da međunarodna zajednica to neće dopustiti, tvrdoglavo mi je uzvraćao: "Hoće, hoće." U jednom je trenutku rekao: "Mi ćemo pomoći Srbiji da se proširi, a ona će pomoći nama da se proširimo." A to je proširenje trebalo biti na račun BiH. Nakon toga će, bio je uvjeren, odnosi između Srbije i Hrvatske biti kao odnosi između Francuske i Njemačke, koje su u 70 godina vodile tri rata. Bit ćemo najbolji saveznici, ali kad podijelimo BiH. Ponovo sam ga nastojao razuvjeriti da međunarodna zajednica neće na to pristati. Nije to želio prihvatiti tvrdeći da nema opstanka Hrvatskoj bez podjele BiH.


Je li, međutim, računao na to da to može dovesti do rata?

- Moram priznati da s ratom uopće nije računao. Nikada ga nije uzimao u obzir u prethodnim razmatranjima. Smatrao je da će Hrvatska i Srbija, kad podijele BiH, biti dobri saveznici. S druge strane, smatrao je da međunarodna zajednica ne može i neće intervenirati. Pitao me je kako će to međunarodna zajednica intervenirati, čime. Govorio je da je to nemoguće.

Jeste li mu proturječili?

- Podsjećao sam ga da je i njega, ali i Miloševića u Beogradu posjetio američki veleposlanik Warren Zimmermann i da im je rekao da nema ništa od promjena republičkih granica. U istom su tonu bile i sve poruke tadašnjeg američkog državnog tajnika Jamesa Bakera. Govorio mi je da je to što govorim bez veze. Odmahivao je rukom i tumačio mi kako ništa ne razumijem. Franjo Tuđman je vodio svoju politiku bez ikakvih ambicija da objasni i protumači zašto nešto radi. Bosnu treba podijeliti i gotova stvar. O tome se nema što pričati.

Što ste vi konkretno radili u tim pregovorima?

- Pokušavali smo srpsku delegaciju vrtjeti oko malog prsta. Preliminarno pitanje koje smo Dušana Bilandžića
Tuđman je nazvao
'čudovištem'
iziritiran njegovim
feljtonističkim
napisimaDušana Bilandžića Tuđman je nazvao 'čudovištem' iziritiran njegovim feljtonističkim napisimauvijek postavljali bilo je: da li priznajemo rezultate Drugog svjetskog rata. Taj je rat stvorio federativnu Jugoslaviju s granicama republika. Kosta Mihajlović nam je rekao: "To su gluposti. Tito i Kardelj su stvorili te granice. Oni su stvorili takvu Jugoslaviju, pa Srbi onda ne priznaju rezultate NOB-a." Doslovno je tako rekao. Mi smo, pak, inzistirali na tome. Prije bilo kakvih drugih razgovora rekli smo da mi priznajemo rezultate Drugog svjetskog rata, a NOB je stvorio BiH. Tvrdili smo da to mora biti polazište, a oni takav pristup nisu prihvaćali.

Niste ni prihvatili tezu da je BiH stvorio turski imperij?

- Ne. To smo morali i Tuđmanu objašnjavati, iako njemu nije bilo moguće bilo što objasniti.

No s predsjednikom Tuđmanom poznavali ste od prije.

- Znali smo se još iz Generalštaba JNA iz Beograda. Bili smo soba do sobe, tri pukovnika: Franjo Tuđman, ja i Veljko Kadijević, koji je u vrijeme početka rata u bivšoj Jugoslaviji bio ministar obrane. Od 1958. do 1962. nas trojica radili smo zajedno u Prvoj upravi Generalštaba. To je bila elitna organizacijska jedinica bivše jugoslavenske vojske zadužena za izradu ratnog plana.

Kako je počela vaša suradnja nakon ulaska u Predsjedništvo Hrvatske?

- Na prvoj se sjednici odlučivalo o mandataru za predsjednika vlade. On je predložio da to bude Stipe Mesić. Budući da se Tuđmanu nitko nije mogao suprotstaviti, Mesić je postao prvi predsjednik hrvatske vlade. Druga točka dnevnog reda koju je postavio bila je pitanje određivanja naših plaća. Pitao je ima li netko kakvu ideju, a kako se nitko nije javio, sam je izašao sa svojim prijedlogom. Nije dopuštao da se spominje dinar, koji je još bio konvertibilna nacionalna valuta, pa je rekao ovako: "Vama, potpredsjednicima 4000 maraka, a meni 7000 maraka." Kad je pitao protivi li se tko tom prijedlogu, samo sam se ja javio. Bio sam protiv jer sam smatrao da mi sami ne možemo sebi određivati plaće. S druge strane, bivši članovi tog predsjedništva imali su 1800 njemačkih maraka, pa sam zaključio da će se plaće udvostručiti u cijeloj državnoj upravi, da će nam puknuti proračun, da to nećemo moći financirati.

Kako je on na to reagirao?

- Rekao mi je da ne kompliciram, jer mi moramo dobro nagraditi naše ljude da ne bi bili skloni korupciji i mitu. Kad sam ga pitao kako je odredio taj kriterij, on mi je odgovorio da je čuo da je toliku plaću imao Milan Kučan u Sloveniji. U to sam vrijeme pravio neke analize, pa sam znao da je Slovenija imala oko 50 posto bolje ekonomske pokazatelje nego Hrvatska, pa si je to mogla dopustiti. Pokušao sam mu objasniti da se ne možemo tako uspoređivati, a on je tada kao protuargument upotrijebio drugi podatak. Rekao je da Hrvatska ima dvostruko više stanovnika od Slovenije.

Kolike su tada bile uobičajene plaće za tu vrstu posla?

- Naši su prethodnici imali 1800 maraka, pa sam smatrao da su tako visoke plaće neodržive, da će razoriti fondove za mirovine, zdravstvo, školstvo. Njegov je prijedlog bio krajnje voluntaristički. To je bio naš prvi sastanak, a poslije su se i sve druge stvari događale na sličan način.

Može li se kazati da ste bili Tuđmanov prijatelj?

- Bili smo veoma dobri poznanici. Dok još nisam živio u Zagrebu, a dolazio sam ovamo s obitelji, odsjedao sam kod njega, a ne u hotelu. Čitao sam njegove radove, ali se o onome što je napisao s njim nije moglo razgovarati. Nije prihvaćao kritike.

Je li predviđao da će doći do rata na prostoru bivše Jugoslavije?

- Ne, nikada mi nije spomenuo ratnu opciju prije nego što je rat stvarno počeo.

Gdje je, po vama, predsjednik Franjo Tuđman pogriješio?

- Htio bih upozoriti na strategijsku grešku svih lidera na bivšem jugoslavenskom prostoru nakon Titove smrti. Kad se raspao Sovjetski Savez, stvoreno je 17 novih država. U tom su se kontekstu počele osamostaljivati i republike u Jugoslaviji. Kao novi lideri počinju djelovati Franjo Tuđman, Milan Kučan, Slobodan Milošević, Kiro Gligorov, Alija Izetbegović, Veselin Đuranović. Oni žele u tom slomu Jugoslavije proširiti svoje teritorije. Crnogorci tako sanjaju o Dubrovniku i Palama. Milošević je smatrao da je trenutak povoljan za Srbiju da ostvari višestoljetnu viziju o stvaranju velike Srbije na tlu raspadnute Jugoslavije.

Ali Slovenci su izašli iz Jugoslavije bez većih problema.

- Pitao sam jednom Stipu Mesića dok je još bio na čelu Predsjedništva bivše Jugoslavije je li osjetio da Srbi guraju Slovence izvan Jugoslavije. On mi je na to rekao da ne samo da je osjetio nego da zna da im je rečeno: "Idite, bre, što pre." Kad je završen 14. Kongres SKJ, održan je sastanak političkog vrha Srbije. Zaključili su: kao što se raspala partija, tako će se raspasti i Jugoslavija, a oni trebaju pripremiti načine kako pripojiti BiH, ali i dijelove Hrvatske. Bili su spremni dati samo zapadnu Hercegovinu. Po takvim je uputama kasnije i djelovao njihov spomenuti ekspertni tim za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Nakon tri runde razgovora što ste rekli predsjedniku Tuđmanu?

- Rekao sam mu: "Franjo, sa Srbima se ne može."

Zašto se nije moglo?

- Objašnjavao sam mu da otvoreno traže Baranju i Kninsku krajinu. Pitao sam ga gdje se može povući ta crta razgraničenja u BiH, a on mi je rekao da se držimo linije Banovine Hrvatske. To je značilo od Banje Luke prema Mostaru, zapadno od Neretve je hrvatsko, a istočno od Neretve srpsko.

A Bošnjaci ne postoje?

- O njima nije trebalo voditi računa. Srpska delegacija nas je čak uvjeravala da NATO priželjkuje da Srbija i Hrvatska istjeraju Muslimane u Tursku. Tada sam rekao Kosti Mihajloviću neka nam pokaže taj dokument NATO-a. Imao sam na umu da je upravo Turska glavni saveznik NATO-a na južnom boku. On mi je na to odgovorio da je njihov predsjednik našem predsjedniku podastro taj stav NATO-a o poželjnom iseljavanju Muslimana iz Bosne. Bilo je to nacionalističko ludilo. Milošević je, očito, imao namjeru realizirati ideju Velike Srbije.

A kakve su bile pozicije u razgovorima o bosanskoj Posavini? Tamo je živio veliki broj Hrvata.

- Srpskoj sam strani govorio da je u Posavini većinsko hrvatsko i muslimansko stanovništvo. U tom području centar srpstva samo je banjolučka regija, a to može imati eventualno tek status Nagorno Karabaha u Azerbajdžanu. Pitao sam ih kako misle uspostaviti vezu između Srbije i Banje Luke bez Posavine. Tada su mi Kosta Mihajlović i Smilja Avramov rekli: "Naši predsjednici su dogovorili da cijela Posavina pripadne Srbiji." Još nije bilo ni Radovana Karadžića, ni Ratka Mladića. Potom je 6. svibnja 1992. izašao i onaj Sporazum Karadžić-Boban sa sastanka u Grazu, a Večernji list je tim povodom objavio da više nema nikakvih sporova između Hrvatske i Srbije, da je pitanje Posavine riješeno. Sporno je ostalo samo malo područje istočno od Dubrovnika.

Ali u bosanskoj Posavini Hrvati i Srbi su ratovali.

- To je bio najveći apsurd. Milošević i Tuđman su organizirali te oružane borbe za bosansku Posavinu. Tada sam razmišljao: zašto dopuštaš da u Posavini ginu vojnici kad je ona već bila predana Srbiji. Tuđman mi je tada nešto spetljao u smislu da treba glumiti da je to dobiveno borbom. Jednom prilikom je čak i rekao da se ne smije steći dojam da je to predano bez borbe.

Smatrate li onda predsjednika Tuđmana i krivcem za rat na prostoru bivše Jugoslavije?

- To ne. Osvajač je bio Slobodan Milošević. Jedino je on, objektivno, i mogao biti pokretač ratnog stroja. U Miloševićevim rukama su bili ključevi rata i mira. On je, zapravo, imao revolver. Imao je oružje u rukama zahvaljujući presudnom utjecaju na vojsku – tadašnju JNA. S druge strane, svi lideri novih država: Hrvatske, BiH i Slovenije trčali su k Miloševiću u Beograd. Slovenski predsjednik Milan Kučan išao je k njemu kako bi Srbija prihvatila odlazak Slovenije iz Jugoslavije. To je i dobio. Rat u Sloveniji je bio, zapravo, fingiran sukob premda su i u njemu ginuli ljudi.

Tko je, zapravo, pokrenuo rat?

- Četverogodišnji rat na prostoru bivše Jugolsavije protiv tada već samostalnih država, bivših jugoslavenskih republika, pokrenuo je Slobodan Milošević. No nakon tog četverogodišnjeg rata Srbija se našla u istoj poziciji na kojoj bila i prije rata. Na kraju je morala prihvatiti avnojevske granice bivših federalnih jedinica, koje je nastojala srušiti. S druge strane, godine izolacije od međunarodne zajednice, ali i samoizolacije Srbije od suradnje s međunarodnom zajednicom, ostavile su teške posljedice na gospodarstvo i standard građana u Srbiji. Stvoreno je teško naslijeđe, koje ju nastavlja osiromašivati.

A je li Alija Izetbegović, bosanski lider, išao k Miloševiću?

- I Alija Izetbegović je išao k Miloševiću u Beograd. S Hrvatskom nije imao nikakvih problema, pa u Zagreb nije morao dolaziti. Znao je da mu opasnost prijeti iz Beograda. Kad je riječ o BiH, postojala je tradicija još iz NOB-a, a ona je nastavljena posebno 60-ih godina. Tito, Kardelj i Bakarić forsirali su da tzv. jugoslavenska periferija, dakle, područje izvan trokuta SHS – Srbije, Hrvatske i Slovenije, postane politički faktor. Ta "periferija" bili su BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Vojvodina. Tito je govorio Branku Mikuliću i Hamdiji Pozdercu da se ponašaju kao država, a ne obična republika. Titov je kurs bio stvoriti ravnotežu ostalih republika prema Srbiji.

Postoji teza da Slovenija nije ušla u projekt izgradnje vlastite države zbog potrage za državnošću, već zbog otpora Miloševića jednoj od glavnih slovenskih političkih parola "Europa zdaj", odnosno "Europa sada".

- U slovenskom su vodstvu odavno bili svjesni neodrživosti Jugoslavije kao povijesnog projekta. Još 28. studenoga 1965. Edvard Kardelj je podnio jedan referat partijskom vrhu u kojem je dao procjenu što će se dogoditi kada ode Tito i ostali lideri revolucije. U tom je referatu iznio svoju temeljnu misao: "Jugoslavija je povijesno neodrživa". Njegova je teza bila da je "jugoslavensko pitanje svjetsko pitanje" – da se moramo pripremati za tzv. razdruživanje. Tvrdio je da Srbija priprema udar na avnojevsku Jugoslaviju. Izrijekom je tada rekao da kao lideri revolucije moraju spriječiti taj hegemonistički plan.

Kako su srpski predstavnici reagirali na to Kardeljevo izlaganje?

- Na tom je sastanku bio i poznati srpski rukovodilac Aleksandar Ranković, čuveni šef tajnih službi, koji još nije bio smijenjen. On nije rekao ni riječi.

Nedavno sam čuo tezu da je Kardelj govorio i da će Jugoslavija postati jedna od sovjetskih republika pod patronatom Moskve.

- To je bila samo Kardeljeva igra. Još uoči VII. Kongresa SKJ, na pripremnom sastanku u Ljubljani Kardelj je nedvosmisleno lansirao tezu da je Jugoslavija privremena "tranzitna tvorevina". Na sastanku je kao član CK SKJ bio i Dobrica Ćosić. Javio se za riječ i rekao: "Druže Kardelj, molim vas ponovite, nije mi jasno. To znači da je Jugoslavija privremena." Kardelj mu je tada odgovorio: "Tako, tako", a Dobrica Ćosić je ostao šokiran. Za Ćosića je Jugoslavija bila vječna tvorevina kao manje-više srpska država. Kardelj nikada nije vjerovao u opstojnost jugoslavenske države, a Tito je bio lukav i oko toga se nije izjašnjavao. On je, ipak, bio šef te države i nije mogao tako nešto reći, jer je bio svjestan da bez te države nema ni njega. Kardelj je tada objašnjavao da će u novim okolnostima Srbija moći uspostaviti bliže odnose sa svojim susjedima Bugarskom i Rumunjskom, a Slovenija s Austrijom i Italijom.

Kada ste počeli blisko surađivati s Kardeljom?

- Između nas dvojice postojao je specifičan odnos. Na prijedlog Vladimira Bakarića bio sam postavljen za direktora partijskog Centra za društvena istraživanja u Beogradu, a Kardelj je bio predsjednik njegova Savjeta. Taj je centar djelovao kao neka vrsta instituta, a služio je i za probijanje naših ideja. Dok je Kardelj tvrdio da je Jugoslavija neodrživa, Vladimir Bakarić je govorio sljedeće: "Da je hrvatski narod pitan, ni prva, ni druga Jugoslavija ne bi bile stvorene." Tko je tada pitao Srbe i Hrvate hoćete li ili nećete Jugoslaviju. Nakon Drugog svjetskog rata velike sile nedvosmisleno su zaključile da sve države koje je Hitler razorio treba obnoviti. To je bio slučaj i s Čehoslovačkom i s Jugoslavijom.

Niste podupirali maspok 1971., zašto?

- To je bila besmislena akcija u kojoj su oni deklarirali bitku za devize, a znali su da je Tito već pripremao projekt za razdruživanje Jugoslavije. Zbog maspoka je novi ustav, koji je stvorio pretpostavke za razdruživanje nekadašnjih jugoslavenskih republika, donijet dvije godine kasnije. Planirano je bilo da se donese 1972., a onda je odluka odgođena za 1974. A Tito je 1971. u jednom trenutku rekao srpskom partijskom rukovodiocu Petru Nikeziću: "Kad biste znali što ja mislim, vi biste se smrznuli." Smisao njegove poruke bio je da nema namjeru očuvati Jugoslaviju po svaku cijenu.

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 05.06.12. 07:12

i ovaj lik sebe naziva novinarem? sve je već objavljeno o bilandžiću i njegovim razgovorima o podjeli bosne, a on tvrdi da po prvi put objavljuje vijest. totalni ste jadni


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 10:23

Kako je BIH podjeljena vidimo danas....sto stalno spominjete Tudjmana.....


registracija
5/6/12

drago41053, 05.06.12. 10:28

interesantno.....kad bilo koji politicar iz srbije napravi politicki gaf ili kaze ono sta 80% gradana srbije misli, sljam iz hrvatske ulaze nevjerojatau energiju da objasni stoki sitnog zuba da su svi za sve krivi.....


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.06.12. 10:31

Akademik Bilandžić tijekom svjedočenja u slučaju Blaškić ponovio je, i ponavljao je, sadržaj razgovora ekspertnih skupina, sadržaj koji se u odnosu na prikaz dr. Smilje Avramov razlikuje po argumentaciji što ih je hrvatska strana zagovarala, ali ne ostavlja sumnju glede predmeta tih susreta i razgovora. Iako je, kao povjesničar, bio svjedok ekspert koji je trebao rastumačiti nastanak i značenje Banovine u jugoslaviji, i tužitelja i suce više je zanimala osobna uloga akademika Bilandžića u hrvatsko-srpakim pregovorima poslije Karađorđeva:

Dušan Bilandžić: Ti razgovori između takozvanih delegacija, bile su to takozvane ekspertne grupe, pretvorili su se u oštri dijalog ili konfrontaciju tako da je glavna točka bila jesu li Hrvatska i Srbija ili obje ili jedna od njih suglasne oko nepovredivosti rezultata Drugog svjetskog rata. To je bio srž razgovora. Srpska strana nikada nije jasno i nedvojbeno rekla da će poštivati granice postojećih republika, jer da su to učinili, do rata ne bi došlo.

Pitanje: Dobro, doktore, sudjelovali ste na sastanku, ispričavam se za krivi izgovor imena tog grada, oprostite Tikves, T-I-K-V-E-S, koji je pored Osijeka, oko 10.travnja 1991., kao član hrvatske delegacije da raspravite mape i odredite koji će dio pripasti Srbiji a koji Hrvatskoj; je li to točno?

Dušan Bilandžić: Ne, to nije točno. Točno je da se sastanak održao. Ponavljam da se 95 posto razgovora vodio oko priznavanja ustava iz 1974. i granica formiranih kao rezultat Drugog svjetskog rata, a što se tiče mapa i nekih konkretnih podjela, to nije postojalo. Postojale su samo etničke mape, što je normalno da se o tome raspravlja, ali ponavljam, nije bilo drugih dokumenata, koliko ja znam. Mi nismo uopće raspravljali o podijeli u smislu crtanja granica između Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini jer ja i moji kolege nismo uopće vjerovali, a to je bilo prije rata, mi nismo vjerovali u realnost takve politike, i smatrali smo da u to uopće ne trebamo ulaziti.
(Izvor: Predmet Blaškić, IT-95-14-A, svjedočenje Dušana Bilandžića 8. 9. 1998.)


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.06.12. 10:36

Bilo je iskričavih dvoboja kada su se pomenuli genocidi nad srpskim narodom i diskriminacija i progon Srba u Hrvatskoj poslednjih meseci, posebno kada je dotaknut otpor srpskog naroda u Krajini protiv secesije, ali je atmosfera stišavana prelaskom na principijelan plan. Bilo je iskakanja iz tematike, npr. Kad je gosp. Šentija rekao da bi Hrvatska “žrtvovala” Antu Markovića, pod uslovom da se Srbija odrekne Krajine, što je akademik Mihajlović energično presekao, i odbio da se o tome i sličnim pitanjima diskutuje. Stoji činjenica da se diskusija vodila iza zatvorenih vrata, daleko od javnosti, ali nikakvih tajnih dogovora nije bilo, niti je bilo ičega šta bi trebalo skrivati od javnosti. Bila je to samo jedna epizoda u pokušaju iznalaženja rešenja, koja ne bi bila vredna pomena da o tome nisu iskrsle u štampi priče koje sa stvarnošću nemaju nikakve veze.
(Izvor: Smilja Avramov, “Postherojski rat Zapada protiv Jugoslavije, str 140.-141.)


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.06.12. 10:41

Paradoksalno je da o susretu u Karađorđevu preciznije govore i protivnici Tuđmanove politike i politike osamostaljivanja Hrvatske. Za predsjednika Predsjedništva sfrj ne može se reći da je bio sklon predsjedniku Tuđmanu. Imao je nagativno mišljenje o njemu. Pa ipak, on daje potpuno oprečno mišljenje o susretu u Karađorđevu od Mesića, a sada i Bilandžića:

Borisav Jović: “Informacije koje ja imam bitno odudaraju od onog o čemu se stalno priča. Meni Milošević nije rekao da li su zaista razgovarali o podijeli Bosne, ali ja lično u to ne verujem. On je meni tada uvek govorio, kao i ja njemu, sve o čemu je s drugima razgovarao i prosto ne mogu da verujem da se takav razgovor vodio. On je meni rekao da su razgovarali o tome da li da idemo na promenu predsednika savezne vlade. S obzirom da se ni hrvatska nije slagala sa Markovićem, i ona je imala neke primedbe i Slovenija je imala neke primedbe i Srbija je imala primedbe, oni su razgovarali o tome da li da se promeni predsednik savezne vlade i dogovorili su se da se to još malo odloži…”
“Za mene bi to bilo ogromno iznenađenje, jer bi takav pristanak Miloševića u tom trenutku, značio bitno odstupanje od naše celokupne politike. Ja zato u to ne mogu da verujem."
(Borisav Jović, intervju, Radio Slobodna Evropa, 2004.)


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.06.12. 10:57

Tuđman i Sloba su uvijek bili saveznici, borili su se za opstanak na vlasti protiv ulaska svojih građana u 21 stolječe. Obojica su najbolje uspijevali na balkanu, najveći neprijatelj im je bila civilizacija 21 stolječa.

Feral je to najlijepše opisao sa svojom naslovnicom: Zar smo se za ovo borili.


registracija
24/7/11

mrvek, 05.06.12. 11:35

Ma budala zna da je Tuđman oduvijek htio biti kao Tito, a isto tako i Milošević. Tuđmana je boljela guzica da mi imamo samostalnu Hrvatsku. Njega je zanimala samo vlast i kako biti kalif umjesto kalifa. I hvala Bogu pa nije poživio jer bi danas bili u još gorem položaju. Sve bi bilo sjebano a on vjerojatno osuđen u Hagu za zločine pa bi običan patio i dobio etiketu genocidnog naroda. Ovako možda, ponavljam možda ima neke mogućnosti da se izvučemo. To je smiješno. On je želio samostalnost a ovi njegovi nasljednici se trudili da uđemo u EU.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 05.06.12. 11:59

Al smo se podijelili ! Razvaljenih guzica i Srbi i mi Hrvati


registracija
19/7/11

bubba, 05.06.12. 12:21

pitanje je dana kad će bilandžić ekskluzivno progovoriti o tuđmanovom svemirskom programu, planu naseljavanja marsa i venere.


registracija
6/4/12

elem, 05.06.12. 12:21

Razlika je ipak što je bilo vidljivo i na sahranama. Isto tako dr.Tuđman je imao jako sposobnu djecu koja su bili vrlo sposobni biznismeni za razliku od titinih. No, odlaskom ćaće, djeca su toliko bila shrvana da su jednostavno odlučili više ne raditi. Ah, da zaboravih, unuci isto od tuge sve rasprodali i otišli na svoju domaju. I stvarno razumijem dr.Tuđmana kada je rekao da je sretan što mu je žena hrvatica (nekako slično ali ishod isti), jer su mu zet i unuci sasvim dovoljno druge nacionalnosti.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 05.06.12. 12:41

Toliko doktora i profesora, izuzetno ''skolovanih i inteligentnih'' ljudi ali rezultat je doslovno prepun ''neizljecivih zaraznih bolestina'' koje su jasna evidencija kolicine inteligencije kod ovih tzv. intelektualaca, zar ne? Sto bi se to jos trebalo ''dogoditi'' na ''nasim'' prostorima da se sva ova ''intelektualana elita'' ozbiljno zamisli nad svojim djelima, rijecima i da se covjek stane malo ozbiljnije samopromatrati kako bi se jasnije vidio i potpuno preuzeo odgovornost za svoje MISLI, RIJECI I DJELA?


registracija
11/1/10

fluid, 05.06.12. 12:51

Zvonko@ Nije mi jasno tvoje nabrajanje događaja i šta "je pjesnik time želio reći"!? Prepričavaš te događaje a nigdje suštine problema raspada Jugoslavije! Stvar je,po meni,vrlo jednostavna;želja Srbije da stvori veliku Srbiju i želja Tuđmana da u toj razdiobi uhvati što više za Hrvatsku.Teritorijalno.Milošević je bio,kao i svi Srbi politički pokvaren do kosti i znao je šta hoće.Tuđmanova pogreška je bila što mu je išta povjerovao.Da je vjerovao svojem narodu i hrvatskoj snazi,samo je trebao sklopiti pakt sa bosanskim muslimanima,pružiti tada vrlo izvjestan otpor Srbima,očistiti i Hrvatsku i BiH od velikosrpstva a potom dogovarati ili konfederaciju BiH sa Hrvatskom pa ako ne ide,razlaz mirnim načinom.Ovako je popušio srpsku laž a zanemario svjetsku činjenicu,koja nikada nebi dozvolila podjelu Bosne kako su se to njih dvojica dogovorila.Sve je još više zakomplicirao takvom politikom a nama ostavio u nasljeđe neriješenu situaciju na ovim prostorima.Da ne spominjem hercegovačke manifetluke i manipulacije glede Srednje Bosne i poklona Srbima.I td.,i td.Ne provođenje lustracije nakon rata,dokaz je kako je serijal Jugoslavenske tajne službe,debelo istinit i ostaje jako malo prostora za prisvajanje zasluga braniteljskoj populaciji oko naše pobjede.Planove su imali stari kadrovi a kako je sve na kraju ispalo,vidimo danas kada Hrvatska nema suverenitet.Naprosto što je rasprodano i uništeno sve što je Hrvatsku trebalo činiti snažnom državom.Starom kadru je bilo,zaista najvažnije ,da ih se ne dira u novostvorenim okolnostima i novoj državi Hrvatskoj.Tuđman je dao svoj puni doprinos planu koji je davno prije skrojen i napisan u svezi podjele Jugoslavije.A nije ni trebalo ni smjelo tako ispasti.Ipak je tako ispalo.Još će puno stoljeća trebati da Hrvatska postane ono što je oduvijek željela postati.Srbi i dosadašnji hrvatski promašaji,su uvijek tu da nas drže za leđa i ne dozvole nam da idemo brže.smjelije i slobodnije.To je kazna za pogrešne politike Hrvata.Ne Srba ili drugih.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 05.06.12. 13:01

Danas, svaki jadnik koji zeli da se "opere" od sumnjivih uloga tokom 90-tih pakira mrtvom Tudmanu sto hoce. Nije li to apsurd? Cudno! 17 godina nakon rata imamo "generale" koji otkrivaju neke nove i za njih pobjednicke bitke, o kojima nitko pojma nema. Nije da branim nepovredivost ili nepogresivost Tudmana, ali mi je ogavna ova politika da mu se napakira i ono za sto nije kriv samo radi nekog novog "bratstva i jedinstva" tj. izjednacavanja krivice kao bezuvjetnog puta "trajnog pomirenja". Zvonko, svaka vam cast sto nas "prosvjetljavate" informacijama koje su vrlo vazne i koje daju pravu sliku prilika tog vremena. Gosp. Bilandzic kao clan te "pregovaracke skupine" nije nista manje kriv od Tudman ako tvdi da se pregovaralo o podjeli BIH. Hrvatska je bila u tako teskom polozaju, 1/3 zemlje okupirana, svi veci gradovi pod blokadom i artiljerijskom paljbom i da bi HR razgovarala o podjeli BiH? Ovo mi se cini totalno nevjerojatno i po prilicno glupo, jer ako je HR vodstvo tada imalo puno mudrijih i pametnijih poteza kojim se uspjelo ocuvati na zivotu, bio bi totalni strateski promasaj da se raspravlja o podjeli BiH kad je i Hrvatskoj bio upitan opstanak, o cemu takoder svjedoci Borisav Jovic.
Karadordevo je svjesno izabrano kao orude za manipulaciju sa Tudmanom jer nije ostavilo nikakav pisani trag s kojim bi se Tudman mogao "odbraniti" i zato se od ovog sastanka stvara fama kako bi se obracunalo sa bivsim predsjednikom i spustilo ga na nivo jednog Milosevica i na taj nacin negirala sva njegova hrabrost i odlucnost u ostvarivanju hrvatske nezavisnosti. Ovakvih jadnika, koji ce Tudmanovu lukavstinu vodenja pregovora sa Milosevicem (kao strateskim planom kako bi se dobilo na vremenu za naoruzavanje tad jos vrlo slabe hrvatske vojske), biti i u buducnosti. Ovo nabacivanje i "pakiranje" mrtvom Tudmanu samo dokazuje koliki je bio genijalac i da bez njegove odlucnosti Hrvatska nikada ne bi bila slobodna, vjerojatno bi i danas djelovi zemlje bili pod starateljstvom UN ili bi smo dozivjeli sluaj podjeljenog Cipra, sto bi za generacije osakatilo hrvatski razvoj.

Fluid, da li bi ste mogli pojasniti ove dvije recenice: "Tuđman je dao svoj puni doprinos planu koji je davno prije skrojen i napisan u svezi podjele Jugoslavije.A nije ni trebalo ni smjelo tako ispasti." Na koje i cije ste planove mislili? Valjda ne americke? Hvala.


registracija
21/4/11

Milankn, 05.06.12. 13:33

Haha... milina za čitati kao komentatori člnaka, osobito Zvonko, "jedu za doručak" ofucanu prosrpsku propagandu Dušana Bilandžića i "novinara" Dragana Đurića, nabijajući Bilandžiću u usta njegove vlastite riječi :-)))


registracija
5/10/11

Dragi, 05.06.12. 13:48

Zar ste tako zaslepljeni s vašim Franjom da ne verujete ni u reči čoveka koji je direktno učestvovao u tim događajima. Zaboravljte i da je franjo slao svog ličnog izaslanika u Beograd tokom rata, da prenese svoje stavove svom "sinu" Slobi.
To su dva govneta, a razlikuju se samo u tome što srpsko govno više smrdi od hrvatskog. A i vi i mi živimo ovako "dobro", "zahvaljujući" toj dvojici. Nadam se da obojica gore u paklu!


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.06.12. 14:12

Kontekst događaja pred Karađorđevo (a Mesić&Co. u ovome vide podjelu BiH):

-23. siječnja 1991. Štab Vrhovne komande JNA izdaje priopćenje za javnost o tome kako će, "ne raspusti li Hrvatska svoje paravojne sastave, podići borbenu gotovost jedinica na nivo koji će garantovati sprovođenje na zakonu zasnovanog krivičnog postupka i izvršenja sudskih odluka".
-23. siječnja 1991. Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman obraća se "proglasom svim Hrvatima i prijateljima hrvatskog naroda širom svijeta", u kojem ističe ozbiljnu opasnost od vojnog udara na RH
-24. siječnja 1991. Vlada RH preuzet će odgovornost za sastav i naoruženje policije i suprotstaviti se namjeri JNA da na području Hrvatske preuzme nadzor nad republičkom policijom, pod izlikom izvanrednih okolnosti
-24.siječnja 1991. Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman šalje preko hrvatskog člana Predsjedištva SFRJ Stjepana Mesića poruku i ponudu predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i predsjedniku Predsjedništva SFRJ Borisavu Joviću za sastanak učetvoro.
-24.siječnja 1991. JNA uhićuje nekoliko osoba zbog nezakonitog uvođenja oružja u RH i poticanja oružane pobune (Đuro Dečak, Antun Habijanec, Vinko Belobrk i drugi)
24.siječnja 1991. Dnevnik Tv Beograd prikazuje film koji su tajno snimili pripadnici KOS JNA, na kojemu Martin Špegelj pokušava od suradnika KOS-a kapetana JNA Vladimira Jagara kupiti i uvesti oružje u Hrvatsku. Tijekom snimljenog razgoovora Špegelj spominje i "odrede za likvidaciju čija bi zadaća bila da ubijaju više srpske časnike i otimaju njihove obitelji". Film je trebao poslužiti kao opravdanje za izvođenje vojnog udara u Hrvatskoj. Poslužio je i kao dobra promidžbena poruka srpskim pobunjenicima u Hrvatskoj i pripadnicima JNA da "ih ustaška vlast želi ubijati".
-25.siječnja 1991. JNA izdaje nalog za uhićenje ministra obrane RH generala Martina Špegelja te traži odobrenje saveznog predsjedništva za nasilno razoružavanje paravojnih postrojbi u RH. Borbena spremnost JNA podignuta je na najviši stupanj
25.siječnja 1991. Na izvanrednoj sjednici Sabora RH dr. Tuđman ističe kako je RH spremna za dijalog i obranu. Hrvatsko izaslanstvo, koje treba otputovati u Beograd, dvoji glede osobne sigurnosti, jer u Beogradu očekuje moguća uhićenja pa i pogubljenja.
-25.siječnja 1991. Prije sjednice saveznog predsjedništva, na inicijativu dr. Tuđmana, održan je susret i razgovor hrvatskog i srpskog izaslanstva radi traženja zajedničkih stajališta u rješavanju krize u SFRJ
25.siječnja 1991. JNA traži odobrenje saveznog predsjedništva za nasilno razoružanje paravojnih postrojba u RH. (General kadijević je tražio i prekid sjednice, kako bi predsjedništvo moglo pogledati dnevnik TV Beograd, koji je reprizirao film koji je prikazan i dan ranije, a koji je tajno snimio KOS, i na kojemu Špegelj pokušava ilegalno nabaviti oružje od suradnika KOS-a kapetana JNA vladimira Jagara). Prijedlog JNA nije dobio suglasnost većine članova predsjedništva. Kasno u noći, na sjednici proširenog sastava predsjedništva (iz RH nazočili predsjednik Republike doktor Franjo Tuđman, predsjednik Sabora Žarko Domljan i predsjednik Vlade Josip Manolić), postignut je dogovor o raspuštanju postrojba pričuvnog sastava MUP-a RH i o istodobnom ukidanju borbene gotovosti JNA.
26.siječnja 1991. Predsjednik Tuđman na sjednici Sabora izjavio je: "Bili smo na rubu građanskog rata". Istaknuo je nužnost nastavka razgovora kako bi se "na demokratski i miroljubiv način našlo riješenje o mogućnosti zajedničkog suživota ili o razlazu"
26.siječnja 1991. Na konferenciji za tisak SPO (srpski pokret obnove) Vuk Drašković poručuje: "Može slobodno iz Jugoslavije otići tko god želi i ponijeti sa sobom ono što je samo njegovo. Hrvati mogu otići, ali na svojim opancima ne mogu ponijeti ni parče srpske zemlje. Dubrovnik ne mogu odnijeti. SPO se zalaže da se Dubrovniku vrati vjekovni autonomni status". (citirano prema Ministarstvo informiranja RH, “Dnevni pregled,” 1991.)


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.06.12. 14:31

Konstantinos,
slažem se s većinom iznešenog uz malu opasku. Hrvatska je u tim kontroverznim trenucima bila 100% okupirana. Na 1/3 okupiranog teritorija JNA se povlači tek nakon blokada vojarni koje su započele sredinom kolovoza 1991.
fluid, ti si dobar i pošten čovjek, u to ne sumnjam, za razliku od mnogih ovdje, ali se daš izmanipulirati. Kada zatomiš negativne emocije prema Franji, koje te trenutno sputavaju u racionalnom pristupu njegovog lika i djela, uvidjeti ćeš svoje zablude. Trenutno si rob svojih opsesija o ulozi Tuđmana u privatizaciji, ali ne vidim kakve to ima veze sa Bilandžićem i Karađorđevom te podvalama koje mu se tovare. Jednom ćeš shvatit, u to ne sumnjam, da je ovo nastavak borbe protiv bilo kakve države Hrvatske. Kroz vrijeme Titove Jugoslavije i nakon njega, to se radilo kroz Jasenovački i ustaški mit o genocidnosti Hrvata, da bi mi tek 50 godina poslije saznali prave razmjere tog partizanskog "antifašizma". Ista pro-Jugoslavenska paradigma sudjeluje u dokazivanju i danas, da je svaka Hrvatska država ista. Genocidna, zločinačka, agresorska, podmukla, pljačkaška i sl.
Dušan Bilanžić je nositelj partizanske spomenice, jednako kao i Josip Manolić, Josip Boljkovac, Petar Gračanin i drugi iz tog projugoslavenski orjetiranog miljea, koji ne daju ni govoriti o zločinima na kojima je nastala Jugoslavija, ali im istovremeno ne silaze s usta podvale na teret suverene Hrvatske. Kako možeš vjerovati ljudima koji Hrvatsku nikada nisu željeli? Ti koji se voliš nazvati Hrvatom i koji voliš svoju zemlju? Baštiniš velike sukobe u sebi! lp


registracija
12/11/11

Janko1979, 05.06.12. 14:34

jbg dogovor je dogovor,selendre poput Vukovara i Dubrovnika bile su samo pokusni kunić za daljnju ideoligiju dvojice mudraca.Nitko ne moze reci da rat nije bio dogovoren.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 15:28

a gdje im je DRUGAR --KADIJEVIC?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 15:30

SERU PO tUDJMANU A NISU SPOSOBNI NI DA MU cipele --vezu;ahahahahahh


registracija
11/1/10

fluid, 05.06.12. 15:32

Shvaćam da je jednostavno nemoguće na ovako malo prostora,a posebno na način kako mi to pojedinačno pokušavamo objašnjavati svoja viđenja i razmišljanja u svezi teme,iznijeti neki pravu istinu.Očigledno ima puno istina.Kao u specijalnoj teoriji relativnosti.Sve se svodi na promatrača,i prostor i vrijeme.Dakle o svemu što se u tom procesu kretanja događa,subjektivna je stvarnost i ona je bitno drugačija u odnosu na druge promatrače.Tako i mi ovdje vidimo dijametralno drugačije, iste stvari.Vjerovatno pod utjecajem subjektivnih spoznaja i razmišljanja te poslagivanja logike koja proizilazi iz situacije.Dakle,zaključujem da je moguće više istina i više različitosti,ovisno o subjektivnom dojmu i količini informacija.Ne patim od pohvala jesam li dobar ili loš čovjek ili Hrvat.To nije presudno u pokušaju iznošenja svojega načina razmišljanja.Znam da sam dovoljno star,da sam dovoljno prošao toliko toga ,od iskustava iz Jugoslavije ,prelaska kroz ratna zbivanja te iskustva oko ustroja nove Hrvatske.U zbroju svih tih iskustava i osobnog znanja, koje je više nego bogato događajima,mogu dosta meritorno razglabati situacije i donositi svoje zaključke.Naravno da se to nemora mnogima svidjeti,ali moje pravo na obrazloženja ostaje.Za nekoga pogrešno,za mene ispravno.Snaga argumenata može biti presudna ,ali ovisi o sudionicima i njihovim kapacitetima.To me podsjeća na djelo "Više viđenja iste katedrale u različitim dnevnim trenucima"! Isti objekat viđen na potpuno različite načine.I to samo zbog igre svjetla! Kako bilo,hvala svima na sudjelovanju u raspravama,mada nemoramo doći do istih zaključaka.U svemu je najvažniji opstanak krvavo stečene države,no i ovi naši načini rasprave o istome,govore kako je to težak proces.Dok u Hrvatskoj nebude bolji život za sve,znam da se radi loš posao.Riječima,djelom ili propuštanjem ! Pozdrav svima na čatu.Istomišljenicima i onima kontra !


registracija
5/6/12

teddyboy1, 05.06.12. 15:40

Pozdrav Domovini najdrazoj Bosni i Hercegovini i pozdrav susjedima koji svakim danom otkrivaju svoje pravo lice.
Kako je ponosno biti Bosanac, kad znas da su te htjeli slomiti sa dvije strane a nisu uspjeli u tome.
Svako dobro susjedi, zelim Vam ugodan dan.


registracija
20/6/11

etna47, 05.06.12. 15:42

Gdje si bio ovih 20-set godina stara komunjaro. I nakon svih ovih godina potvrdilo se ono što su i mnogi znali da linija UDBA još i dan danas štiti svoje "jarane".
D.Bilandžića i njegove laži ne trba uzimati ozbiljno,jer je
on jedan od LAŽOVA poput Mesića Boljkovca,Manolića.
Čisti apsurd je to što ova gore navedena GAMAD pokušavaju na ovaj način umanjiti zasluge F.Tuđmana u stvaranju i obrani HRVATSKE DRŽAVE. Hrvatska razoružana, opljačkana, bez vojske i novca,a to znaju svi pravi hrvati kako se je na toj osnovi "dogovaralo"
o ratu. Laži notorne laži samo se pametan čovjek mora pitati kuda ovo sve vodi. To ide u prilog samo našim
VLASTODRŠCIMA koji ne znaju i nemaju vizije izvući zemlju iz ovog KAOSA. Njima ide u prilog što se elek.
kao i pisani mediji bave ovim lažima koje ovi MARSOVCI prosipaju.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 15:46

a MESIC je kao bio spasitelj BIH,ahahahhahahah pa zar nevidite jkako BIH danas izgleda ----spasitelji hoce sebe spasit ,ahahhahahahah SVI SU ONI BILI U VRHUSKI ---JNA--dok je rusila VUKOVAR...pa se boje za svoje guzice i mozda koje OPTUZNICE za suucestvo u Rusenju VUKOVARA.hehehheheh


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 15:47

jos samo treba da cujemo i KOJI -VIC--od KADIJEVICA,ahahahhahahah


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.06.12. 15:52

Dušan Bilandžić je 2006. godine izdao zadnju knjigu "Povijest izbliza", u kojoj nema ni slova od svih ovih najnovijih izmišljotina! Što normalni ljudi mogu misliti o ljudima s kojima se Tuđman tih godina okružio, koji nose titule akademika i koji su spremni se prostituirati i na ovakav način, a poradi "viših ciljeva"? I ovdje ima mjesta onoj, s kakvim je govnima Franjo stvarao državu, trebao je dobiti Nobelovu nagradu za kemiju.
Kako ga nije sram i stid? Akademik? Laže o mrtvom čovjeku, koji se ne može braniti? Agitpropovac obični! Nije ni čudo što se Jugoslavija raspala kada su je ovakvi lažovi gradili i čuvali! Naša je nesreća, što je takvima, silom povijesnih prilika, pala u ruke, pa sad ne znaju što će s njom! Idite na onaj više svijet, da mi možemo izgrađivati zemlju, koju za razliku od mnogih, volimo!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 16:00

eto sad se vidi zasto je TUDJMAN --vjerovao samo HERCEGOVCIMA,,,eehehehehhe


registracija
30/6/09

jebivjetar, 05.06.12. 16:58

Đaba im sve ! Obojici izrastao hrastić iz guzice !


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 17:00

Tudjman je znao da sa KOMUNJARAMA nemoze naravit HRAVTSKU pa se okrenuo --HERCEGOVCIMA......zato MESIC mrzi HERCEGOVCE,ehehehehh


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 05.06.12. 17:49

Tuđman je ZLO barem što se tiče nas Posavskih Hrvata.


registracija
10/2/12

Hazu, 05.06.12. 18:06

Što vam je još Tuđman kriv ,jel to što je Državu stvorio,tu jenajviše vama kriv gamadi i kopiladi šugoslavenska?!!!!!!

Za mene je kriv samo što vlast nije predao iza Oluje kad smo ODUVALI takvu gamad koja njega sad mrtvog spominje,i pretvorbu što je dozvolio udbi da uništava sa tim redoslijedom državu


registracija
24/7/11

mrvek, 05.06.12. 18:08

Tuđman najveće zlo koje je moglo zadesiti Hrvate. Krivousti general koji je sanja da bude drug Tito. Moron želi biti poput morona. HAHAHAHHA


registracija
10/2/12

Hazu, 05.06.12. 18:09

JABOKOMUNJARE,SVAKA ČAST


registracija
9/2/12

bobance, 05.06.12. 18:31

Hazu, pusi ga govedo.


registracija
12/1/11

bozhidar, 05.06.12. 19:20

ali je ipak najznacajnije da se je tudjman sastao i razgovarao ili vodio pregovore sa velesrbima, a da hrvati nisu znali zasto se je on uopce sastao sa milosevicem i to bez privole naroda i znanja o cemu cemo se mi dogovarati sa svijetom, koji je kasnio rusio vukovar, dubrovnik; pobio najmanje 10k sasvim neduznih hrvata civila, i okupirao 30% hr.
i jos ga neki slave a on se ponio kao jedan od najgorih diktatora, koji je, kao i milosevic, sve radio u ime hrvata, a bas njihova sveta prava sasvim prezreo; te se vodio samo mrznjom na bosnjake a ne postivanjme nevinih hrvata, koji su samo zeljeli mir.
bosnjaci su bili nas stit protiv srba i dan danas su na sstit a ne samo kroz povijest.
bili oni u slucaju novog rat oni nama opet pojerovali?
da li je tudjman [ili hdz] mogao uciniti vecu ludost nego rat protiv cjelovitosti bosne? eto, ne vidim je!
===
dakle, sto DB kaze nije od ikakve vaznosti; to je samo jedna zanimivost, ali samo ako je rekao istinu!


registracija
24/7/11

mrvek, 05.06.12. 21:08

Hazu šiptar koji se ne može oženiti.


registracija
20/8/10

McCoy, 05.06.12. 21:22

hehe, kao sto sam i rekao, istina polako izlazi na videlo, ima jos kojesta da se potvrdi, samo jos malo vremena da prodje;
Znao sam da ce Hazu i Zvonko da prsnu na ovaj tekst...


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 05.06.12. 21:48

Tudman=Milosevic
Franjo=Sloba
Kriminalc=Kriminalac
Zlocinac=Zlocinac

Dva najpoznatija smrada na balkanu..


registracija
22/6/10

Konstantinos, 05.06.12. 23:19

Gazimestan = hrvatska šutnja
Slobodan Milošević = Stanko Stojčević
Jogurt revolucije = demokracija
Hoćemo Ruse = europske vrijednosti

Ima li logike?


registracija
18/9/10

Brobi, 06.06.12. 05:06

Bio je u prilici na ratistu uzeti pola i vise Bosne pa je nije uzeo nego je pristao na federacuju sa Bosnjacima.To su opipljive istine u odnosu na propagandni lazni anti Tudmanovski rat nacjonalovih i ostalih jugonostalgicara ratnih gubitnika.


registracija
10/2/12

Hazu, 06.06.12. 06:30

mrvek,opet pjeniš,mami se obrati da ti ga popuši ti i mccoy i bobance najgluplje stvorenje u medijima


registracija
24/7/11

mrvek, 06.06.12. 07:59

hazu šiptaru. Ne može mi moja mama pušiti kad je tvoja mama već zauzela to mjesto. Ne mogu je se riješiti. Nisam znao da ti je mama tako dobra pušačica. Lijena glupača s juga koja voli pušiti. E moj šiptar. Kad se ženiš? Ili možda čekaš zakon o istospolnim brakovima pa ćeš onda?


registracija
7/3/11

medjimurec, 06.06.12. 08:42

Ma samo Bilandjicu , komunjari i Milosevicu je to Tudjman rekao bas nikom drugom ? Dajte pustite Tudjmana na miru i pocnite razmisljat logicno bez nasjedanja na neke jugonostalgicare !


registracija
24/7/11

mrvek, 06.06.12. 10:40

medjimurec jadnik slijepi.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 06.06.12. 16:24

Tudman & Milosevic -dva balkanska krvnika i zlocinca.Jednostavno kao grah, iliti ga prosto kao pasulj.


registracija
4/7/09

Zvijezda, 06.06.12. 17:34

Prije Bilandzica, za vrijeme zivota pokojnog Franje Tudjmana, pisao je Dragutin Hlad u svojoj knjizi HND vs HDZ, odnosno Zov divljine direktno Franji Tudjmanu o toj politici podijele Bosne koja se nije smjela dogoditi.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 06.06.12. 18:40

I Ustaše znaju da je Tuđman najveće ZLO koje je strefilo nas Hrvate.Ustaše mu gledaju kroz prste što je njihove ljude postavil na ključne položaje....isti su UNIŠTILI pljačkom.....HR naciju.........dijelio je Bosnu....prodao Posavinu......otvarao konc logore Dretelj.....cijeli svijet okrenu mu leđa zarad agresije Bosna.....i šta o takvom G.....pričati?


registracija
10/2/12

Hazu, 06.06.12. 18:57

mrvek ,dojdi mi na kitu i povedi mamu koja te okotila ludog,a nezna se još čiji si


registracija
4/7/09

Zvijezda, 07.06.12. 00:21

Vec sam vam rekla, decki dragi, da su oni koji su neposredno bili uz Tudjmana, reagirali na njegov jednodnevni zakon o privatizaciji, njegovu zelju za podjelom BiH. I zakaj na ove beskorisne razgovore sad trosite dracojeno vrijeme kad su tisuce Zagrepcanaca i Hrvata gladni i kad se bore za goli bioloski opstoj....Tomu svemu je pridonijela Tudjmanizacija Hrvatske.....Zar ste toliko slijepi???? Samo casni sinovi domovine su se usudili usprotiviti "ocu domovine" ali ti su odmah nestali sa politicke scene....sada isti vladaju nama, "stokom sitnog zuba"....Gdje vam je pamet, komentatori??????


registracija
6/4/12

elem, 07.06.12. 09:34

Nemojte samo zaboraviti da mnogi od nas nisu rođeni poslije 1990. Prema tome ne uvjeravajte nas u nešto što smo doživjeli i vidjeli.
Što se tiče Bosanaca, neka njih ali ne u Zagrebu već na njihovoj rodnoj grudi. Ako treba ja ću prva izdvajati samo da već jednom prestane seoba, da mogu djeca rođena ovdje imati prioritet kod upisa, kod zapošljavanja itd.
Gost je ipak gost. Trebamo biti dobri domaćini ali......
Svakog gosta tri dana dosta.


registracija
14/9/09

Sargovac, 07.06.12. 13:26

Vjerovali ili ne Dusan Bilandzic mi je povjerio da mu je Tudjman ponudio mjesto ministra vanjskih poslova RH, ako podijeli BiH sa Srbijom!


registracija
22/3/11

vferari, 07.06.12. 16:26

Gospodin Blanđić godinama govori istinu samo ga neće slušati gospoda povjesničari kalibra Jurčrvić socilolozi kalibra Letica,političari kalibra Karamarko no istina se nemože prešutiti.Tuđmanje mnogo toga riskirao zbog bosne koja nikad nije mogla biti podjeljena onako kako je to on zamislio.prodao je posavinu koju smo bili oslobodili izdao je vukovar,vukovarsku dijecu iz crikvenice poslat na bombe u vukovar sve će to doći hdzejcima na naplatu kad tad i tada će morati nestat jer njihov kriminal i korupcija pretvorba nije ništa prema ovome.Niti jedan narod nemože opstati na temeljima pljačke i ekspanzionistške politike koju je vodio devedesetih tuđman.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.06.12. 16:32

elem,a što tebi bosanci smetaju?
Ja nisam bosanac,ali Hrvat jesam i iz Hrvatske za tvoju informaciju.
Ali tebi udbine propagande i te kako idu dobro.
smetaju ti bosanci,ma nemoj,a otkud si ti i tvoji se doselili?
Da nisi Zg-fetiva?
Nisi i nećeš biti niti ih ima,svi su odnekud došli.
A ti bosanci koji tebi i takvima smetaju su Hrvati ili katolici iz onih krajeva BiH koji su bili prenapučeni Hrvatskim življem i nema ga više zauviek nikad i uglavnom su Hrvati i imaju jaču vjeru u crkvu,u svoje porieklo ,običaje nego ijedan od nas koji smo se izmiešali sa četnicima od zg-du,od vu-vž itd itd.
Što su ti draži oni koji su živjeli do 1990-te i snili veliku smrdiju,a da nisi znala što snuju dok nisu počeli strijeljati Hrvate na Ovčari i raznim drugim Ovčarama,jesi ti tAKOVE pameti i razuma da ti ovi bolje stoje i bolje popunjavaju Hrvatsku od "bosanaca"kako ih ti zoveš,kao što srbadija zove Kosovare šiptari tako ti i tvoji istomišljenici Hrvate katolike iz Bosne koji su NA SILU etnički protjerani,ubijani itd zoveš bosancima,a ne Hrvatima.


registracija
16/6/10

nosonja, 07.06.12. 17:50

A u pičku materinu,tko je tu prdnuo,tako grozno smrrrrdi!!!


registracija
7/6/12

dado35, 07.06.12. 20:17

Elem, za tvoju informaciju - govoriš o 41% hrvatske populacije. Što se odlazaka tiče, njih će sigurno biti, ali ne tamo kamo bi ti htjela, nego u razvijene zapadne zemlje nakon pristupanja Hrvatske EU. Savjetujem ti da se već sada počneš pripremati za popunjavanje upražnjenih mjesta, jer nikad ne znaš kakvi će biti oni koji će doći kada bosanci odu :-)


registracija
12/12/10

Klarens, 11.06.12. 06:22

Josh 70tih
.................................
Shvatio sam da
..................................
Ronioci po barama
...................................
Trebaju svaki svoju
..................................

I ...da che im KPJ
....................................
To prividno i omoguchiti
........................................
SVE JE BILA LAZH !!!!
........................................
Kad che te vech jednom shvatiti
........................................
KPJ je bila i ostala
..........................................
Stvarni VLASNIK
.........................................
Svog ovog roblja i jada shto je oko nas
....................................
SVI igrachi su ili njihovi
...........................................
Ili su pod strogom KONTROLOM


registracija
30/12/08

csiki, 11.06.12. 15:00

Ja sam mislio da je hrvatski narod kulturan ovakve izraze ni u najprljavim porno novinama nema to je sramota ako znate sta znaci taj izraz


registracija
12/12/10

Klarens, 11.06.12. 23:53

Jedan K
...............................
Tumachi nama sitnozubcima
..................................
Druga dva K
...................................
I sad mi to , naravno
...................................
Shvachamo
...................................
Hahahahahahahaha
.........................................
Sjebali ste sami svoje znanje
..........................................
Drugari K


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika