Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Daniel Patrik Brčić

Ne žele manje plaće

Štrajk u Ini

Obustava rada usred sezone jer zaposleni ne žele plaće kao u Rumunjskoj i Srbiji

Zoltan AldottZoltan AldottU Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni odbor, u medije je isplivala stalna svađa između hrvatskih i mađarskih članova Uprave, a sad i sindikati prijete štrajkom. Nakon više mjeseci neuspješnih pregovora, propali su pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora između tri sindikata i Uprave Ine. Prema neslužbenim informacijama kojima Nacional raspolaže obustava rada mogla bi početi 1. srpnja. Sindikati su krajem travnja obavijestili Upravu o prekidu pregovora, a sam rok za proces mirenja prošao je 31. svibnja, pa je u ponedjeljak održana koordinacija triju sindikata – INAŠ, SING i EKN – koji okupljaju oko 70 posto svih zaposlenih u Ini, ili 7000 od ukupno 8500 radnika.

Pregovori su prekinuti zbog razmimoilaženja oko 10 milijuna kuna. Vladinom odlukom da se smanje doprinosi za zdravstvo, Ini ostaje 20 milijuna kuna koje sindikati traže da se podijeli radnicima, a Uprava nudi tek pola iznosa. S druge strane, Uprava traži smanjenje plaća za 2500 kuna na godišnjoj razini svim proizvodnim radnicima kojih je više od dvije trećine od ukupno zaposlenih. Osim toga, sindikati se protive snižavanju plaća radnika na benzinskim crpkama za 30-ak posto. Trenutačno im je osnovica oko 4500 kuna neto, a s prijedlogom Uprave, tvrde sindikalisti, svest će ih na razine zaposlenika Molovih kompanija u Srbiji i Rumunjskoj. “Koordinacija triju sindikata uskladila je okvir akcija za ovaj mjesec, a sve će biti poznato na tiskovnoj konferenciji sljedeći tjedan. Do ove situacije je došlo zbog želje za profitom i inatom Uprave. Imali smo džentlmenski dogovor 2009. kada smo prihvatili smanjenja prava u kolektivnom ugovoru jer je situacija bila loša s obećanjem da će prava biti vraćena čim kompanija bude profitabilna”, kaže Maja Rilović, predsjednica najbrojnijeg sindikata u Ini – INAŠ.

Također je napomenula kako je lani čista dobit Ine iznosila 1,96 milijardi kuna od čega je gotovo sve završilo u zadržanoj dobiti tvrtke. Na pitanje da li hrvatski članovi Uprave stoje iza stavova sindikata Rilović kaže da se zna kako se u Ini donose odluke. ”Mađarski predsjednik Uprave uvijek ima zadnju riječ”, završava Rilović.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 05.06.12. 07:51

pička vam materina prokleta. Treba vas mađarima dati 100%


registracija
6/4/12

elem, 05.06.12. 08:00

hahaha, trebalo bi pa da onda vide koja će im biti prava po pitanju Ugovora.


registracija
5/6/12

Avenger, 05.06.12. 09:49

mrvek, elem
Da kojim slučajem radite u INI onda ne bi govorili ove gluposti. Samo da se vratim unazad u doba rata i napomenm da nije bilo INE, danas možda Hrvatske ne bi ni bilo. Što mislite tko je davao lovu za oružje, od puške do Migova 21 i Milova 24.
Idemo dalje. Što mislite od koje kompanije je godinama uzimano i dijeljeno stalnim gubitašima poput HŽ-a i HEP-a. A koliko je love odlazilo za stalno krpanje državnog proračuna. To su desetine milijardi $ zato nemojte baljezgat gluposti kada ništa neznate. Kod prvog kruga privatizacije mi radnici smo već znali, pa tako i tadašnja uprava , a vjerojatno i MOL za otkrivena nalazišta u Siriji koja su procijenjena na 15-20 milijardi $, i sada smo radi gluposti ostali bez svega zahvaljujući EU, našoj Vladi kojoj dirigira EU i MOL-u koji je olako pristao na povlačenje radinka iz Sirije. Politički se mislilo da će u Siriji pasti režim kao svuda okolo, ali su tada uskočili u pomoć Rusi i Kinezi i od toga ništa. Radi toga je INA ostala bez ogromnih prihoda i pitam ja vas tko je sada kriv za sve to. Da li mi koji svjesno radimo, ili ovi gore na pozicijama. Isti ti lijepo su si podijelili velike bonuse radi profita od 1,85 milijardi kuna u prošloj godini, a nama šljakerima nije podijeljeno ništa osim otkaza.
Posve je istina da su sindikati kao piše gospođa Rilović 2009 postigli sa Upravom dogovor kako ona kaže "đentlmenski" i po meni im je to bila velika greška, jer su vjerovali Upravi. Zato im dajem punu podršku za svaku daljnu akciju, pa tako i za štrajk.
A što je sa modernizacijom rafinerija. Namjerno ne rade skoro ništa, već se gorivo uvaža iz Mađarske. Slovačke i Rumunjske. Ma mogao bi o tome danima, ali mi je već i sada dosta samo kada se sjetim koliko se INA muzla i muže dalje, samo što sada ta lova ne završava u hrvatskom proračunu, već u MOL-u. A kada se samo sjetim Sanadera i njigovih pulena. Ma dosta...., STRAJK je jedino rješenje i ostavke svih Direktora, a pogotovo ovog gujde Zoltana Aldotta.


registracija
24/7/11

mrvek, 05.06.12. 09:57

avenger
ne seri. imate odlične plaće, odlične uvjete. Gulite jadne ljude na gorivu i plinu. Dobra vam je ona reklama gdje kažete da smo vi vaša energija. I jesmo. Treba vas bojkotirati i uzimati gorivo kod nekoga tko ne kupuje od vas. Zašto niste štrajkali za vrijeme Sanadera i Jace. Ovi malo stežu pa odmah pobuna. Gamadi.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 09:59

INU zele unistiti i ond aprodat za 1 kunu,ehheeheh INA je velika konkurencija RUSIMA na Balkanu a iza MOLA stoji RUSKI KAPITAL koji zeli silom preuzeti INU...hehehheh


registracija
5/6/12

Avenger, 05.06.12. 11:17

mrvek
Kao prvo, imamo plaće manje nego u HEP-u, a malo više nego HŽ, a godinama smo ih besplatno financirali kao i ovu državu. Pokradeno nam je dosta toga, od hotela, pa tako i one dvije zgrade u Vukovarskoj gdje je sada ministarstva.
Tebi ako je sila srat, onda nemoj ići na INU, nego kupuj gdje hoćeš, ako misliš da je tamo bolje ili ako te ne varaju. Tko zna, možda radiš u konkurentskoj firmi pa imaš zadatak blatit INU uzduž i popreko. Pitam se radi čega onda na drugim pumpama nije jeftinije gorivo, nego na Ininiim. Ja samo znam da stalno kupujem na INI i da nika problema nije bilo, a to što ti hoćeš nešto dokazivat, tvoje stvar.
Pitaš radi čega nismo štrajkali u vrijeme Sanadera i Jace.
Radi toga što sindikati nisu bili jedinstveni i to im je bila najveća greška, jer je jedan radio u korist vlade.
Jer su tada potpisani objektivni kolektivni ugovori, koji su ipak davali neku sigurnost radniku.
Zato jer je ova Vlada uputila pismo INI u vezi sankcija prema Siriji i Mol se sa time složio, a nisu razmislili o posljedicama istog. (Lizanje dupeta EU).
Zato jer MOL nije ispoštovao ugovor o modernizaciji rafinerija i radi toga izgubio velik dio kolača na ovim prostorima. O ovome bi mogao do sutra. Moslim da ti je i ovo dovoljno.


registracija
6/4/12

elem, 05.06.12. 12:13

Avenger, baljezgaš. Ti si sigurno financirao i migove i sve. Daj, čega si se odrekao? ZAPAMTI svi smo mi što posredno što neposredno financirali.
A jedino će biti pravo kada sss sprema bude imala svugdje iste plaće + - 100,00-200,00kuna. I tako rangirano. Ne može čistačica imati veću plaću od prosvjetara ili nekog tko je gulio klupe.
Mrvek, nisu štrajkali jer su svi imali koristi i Sanader, sindikalisti i *radnici*.


registracija
5/6/12

Avenger, 05.06.12. 13:45

Ako baš hoćeš da, i ja sam jednim dijelom financirao migove i sve to, jer su mi uzimali od plaće kako bi mogla INA financirat kompletnu ekonomiju. Vidim da sve to zaboravljate, ili se premladi da neke stvari shvatite.
Ne znam radi čega bi SSS sprema imala svuda iste plaće!? Znači po tebi netko tko radi u profitabilnoj firmi mora imat plaću kao netko koji radu u firmi, ili kod privatnika koji je na rubu bankrota, ili ne plaća doprinose, ili pak drži radnike u sivoj zoni.
Koliko vidim po tebi netko sa Visokim obrazovanjem MORA inati veću plaću od nekog sa nižim samo zato što ima jedan papir (diplomu) više. Vidiš, radi toga nam i je ovako kao danas, kada netko sa tim papirom maše, a nema pojma o ničem. Želi radit samo u svojoj struci, jer on je "Stručnjak" za razliku od onoga sa nižim obrazovanjem. Zapamti, 50% takvih su neznalice, pogotovo oni koji su stekli diplome Markama, Dolarima ili Eurima. Jedino mjerodavno je ZNANJE, ali tko te to pita, kada se zapošljava preko poznanika i rodbine. Što misliš da se u rafinerijama i platformama ubijamo od dosade. Miki, vidio bi ja tebe koliko bi izdržao dana u rafineriji ili nekoj ljevaonici gdje je temperatura okoline preko 40°C, i to za 5.200Kn.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika