Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Sandra Bartolović

Milorad Pupovac

Nikolić se mora odreći četništva

"Ako predsjednik Nikolić želi nastaviti politiku suradnje u regiji, morat će se distancirati od onog dijela srpske ili svoje prošlosti koja predstavlja bilo prepreku bilo opterećenje za tu suradnju. Uostalom, prvi korak u tom pravcu već je napravio time što se distancirao od Šešelja i radikala"

Milorad PupovacMilorad PupovacI potpredsjedniku SDSS-a i šefu saborskog Odbora za vanjske poslove Miloradu Pupovcu novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić velika je nepoznanica i otvaranje međusobne komunikacije tek im predstoji. Neće je vjerojatno biti lako uspostaviti jer je Pupovac do sada bio usmjeren na suradnju s bivšim predsjednikom Borisom Tadićem, a Nikolić je komunicirao uglavnom s čelnikom SDF-a Veljkom Džakulom, velikim suparnikom SDSS-ovaca.

Podupirete li odluku predsjednika Josipovića da ne ode na inauguraciju novoizabranog srpskog predsjednika Nikolića?

- Ni predsjednik Josipović ni novoizabrani predsjednik Nikolić nisu pripremljeni za suradnju u ovim okolnostima. Stare i nove izjave predsjednika Nikolića, kako su prenesene u medijima, odgodile su te pripreme, pa me odluka predsjednika Josipovića ne iznenađuje.

Treba li se Nikolić javno odreći četničke prošlosti?

- Ako predsjednik Nikolić želi nastaviti politiku suradnje u regiji, morat će se distancirati od onog dijela srpske ili svoje prošlosti koja predstavlja bilo prepreku bilo opterećenje za tu suradnju. Uostalom, prvi korak u tom pravcu već je napravio time što se distancirao od Šešelja i radikala.

Mislite li da Nikolić još ima velikosrpskih pretenzija, s obzirom na njegove ranije stavove, ali i recentne izjave u FAZ-u o Vukovaru? Treba li se doći ispričati u Vukovar?

- Nikolić je dobio izbore na nezadovoljstvu građana Srbije ekonomskim prilikama i frustracijama koje su stvarane tokom posljednjih godina, a ne na politici devedesetih u kojoj je sudjelovao. Svaka poruka ili svaka riječ koja bi upućivala na to da želi zadržati staru retoriku veoma bi ozbiljno ograničila njegov predsjednički mandat i obnovila stare nesporazume u regiji. A što se isprika tiče, mislim da je vrijeme za više od gesti isprike.

Osobno ste dobro surađivali s predsjednikom Tadićem, hoće li tako biti i s Nikolićem?

- Nikolić je jedan od rijetkih političara u Srbiji s kojim nisam imao susreta ni suradnje. Njegova nova uloga kao i moja uloga stvaraju za obojicu obaveze koje ranije možda nismo osjećali.

Očekujete li da će doći do zastoja u odnosima Hrvatske i Srbije zbog aktualnih napetosti, ili da će se možda čak i unazaditi?

- Vidjet ćemo. Ako bi se sve odvijalo samo na relaciji predsjednika država, do zastoja bi sigurno došlo. Međutim, može se očekivati da će se nakon formiranja vlade u Srbiji odnosi nastaviti razvijati.

Je li Boris Tadić dobro rješenje za premijera, s obzirom na to da je predsjedničke izbore izgubio ponajviše zbog lošeg ekonomskog stanja u Srbiji?

- Boris Tadić je već jedno desetljeće vodeći političar Srbije i bez obzira na gubitak predsjedničkih izbora vjerujem da će to i ostati na mjestu predsjednika Vlade. Čeka ga ozbiljan posao u kohabitaciji s predsjednikom Nikolićem, izvođenju zemlje iz ekonomske krize i početku pregovora s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 05.06.12. 00:43

smrade.ti si prvi koji se trebas odreci svog(u celofan umotanog)cetnjastva ali kao i ostali cetnjaci nikad neces.dogorit ce i tebi i tvojima


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 05.06.12. 06:49

Kasno si se sjetio Milorade.........nisi ti manji četnik ni za jotu od Nikolića.....nego si uvidil da četništvo barem u HR nema prođu........i da se zarad toga mere dobiti po Pi.........sjećam se je Milorade 1990 ....šetajući Ljubaljanom,pored SPC Tivoli,ugleda ja tebe kako daješ komentar Srbijanskoj TVe,odmah mi je bilo jasno na čijoj si strani i o čemu palamudiš,kao i uvijek.Sjedi Milorade jedinica k'o kuća.


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.06.12. 07:58

1. i ti se milorade moraš odreči četništva,
2. da je u RH za predsjednika izabran neki ustaša koji se je javno zaklel na ustaštvo ova bi spodoba okrenula i nebo i zemlju vičući po vascelom svetu "ustaše", "ustaše", a gle sad kak diplomatskim rečnikom pripoveda o ovom svom kompi četniku,
3. milorade odavno smo te prozreli - i ti i tvoj pajto uzelac ste potajni četniki!


registracija
9/3/10

nostradurus, 05.06.12. 08:50

Treba Pupavac posjetiti Nikolića i uputiti ga kako se presvlače kaputi i radi vrhunski oportunizam.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 09:48

CETNIK opominje CETNIKA,ahahahahahh


registracija
17/4/11

DONDON, 05.06.12. 10:34

Ako se distancirao od Šešelja (a i to je upitno, možda je to samo skriveni plan kako da radikali dođu lakše na vlast), očito se nije distancirao od ničega što zastupa ta politička opcija. Deklarativno odricanje ne znači ništa, ili može proizvesti još lošije učinke, ukoliko drugi u to povjeruju.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 05.06.12. 11:02

Kakvi nekulturni komentari. Svatko ko dođe na pošten način, na demokratskim izborima, neka mu je sretno. Treba donositi komentare-mišljenja realno i prema svakome podjednako, istim aršinom, ma tko to bio. Bio u pitanju, Toma, Ivo, Jadranka, Boris ili njihovi prethodnici, svatko je uradio nešto što ne odgovara netkome. Ne spominjimo više četništvo, niti ustaštvo, ne zavađajmo više narode. Dosta je bilo toga. Vjerovali ili ne, u mojoj široj familiji stradali su nevini i od jednih i od drugih. Mnogo je pravih zločinaca ostalo nekažnjeno, posebno Amera koji ubijaju širom svijeta.
Pustimo balkanske narode da žive mirno.


registracija
8/7/09

hitro5, 05.06.12. 11:16

Dobro Bivsi YU, ali da ovaj gore sjedi u tvom parlamentu i u jeku Nikolicevog laprdanja, smireno kaze da je Vukovar i hrvatski i srpski grad,,,bio ...i ostao....ma da je ne znam koju onu govornicku slobu i metaforu koristio, poslao bi ga u pm,je tako? A inace ovaj vrli gospodin nas jos i predstavlja u Evropskom parlamentu....cudo smo pametni


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 11:55

Sad kad su komunjare opljckale Hrvatsku,poubijale preko100.000 ljudi sad bi htjeli pomirenje,neide to bas tako jednostavno kako ste si vi zamislili...


registracija
17/6/05

torpedo, 05.06.12. 12:40

Dakle, novinar pita podupirete li odluku predsjednika Josipovica.. a ovaj odgovara kao da ga je pitao iznenadjuje li ga Josipoviceva odluka - pitanje neodgovoreno dakle, ne podupire.

Drugo pitanje je odgovoreno sa Nikolic se treba odreci svoje proslosti (mada je odgovor sav u rukavicama umjesto direktan).

Trece pitanje: Da li misli da Nikolic jos uvijek ima velikosrpskih pretenzija - on odgovara da je dobio glasove na nezadovoljstvu gradjana (ali to ne iskljucuje da N. nema velikosrpskih pretenzija) - pitanje neodgovoreno..
Treba li se ispricati - opet ne odgovara. Jer isprika bi znacilo da priznaje zlocina, a nekakve geste (kao sto je Tadic radio) ne znace nuzno prihvacanje odgovornosti za zlocine, ali olaksavaju medjusobni zivot - pitanje dakle neodgovoreno.

Suradnja sa Nikolicem - odgovoreno, suradjivat ce.

Suradnja HR - SR - odgovoreno, suradjivat ce.

Zadnje pitanje - da li je Tadic dobar za premijera, on odgovara nesto savim trece.


U pricnipu prilicno ljigavi odgovori. To se moze zvat politika, ali ako politicar nije u stanju jasno odgovoriti na postavljena pitanja onda je ljigaviji od lososa. Takvom ne treba dati glasove.


registracija
11/1/10

fluid, 05.06.12. 13:00

Kada ćeš ti Pupovac prestati upotrebljavati izraze "srpska sela","srpski Vukovar","šahovnica"...? Ti kao doktor,itekako znaš ,u lingvističkom smislu,kakvu tezu zagovaraš takvim svojim tobože uobičajenim,izrazima!Jako dobro znaš i griješiš u tome jer i mi znamo šta to treba značiti.Dakle,ti ne priznaješ Hrvatsku i hrvatsko.Ti podržavaš tezu o velikoj Srbiji kad-tad ! Prozrena je ta srpska ideologija u svim svojim segmentima pa tako i to tvoje tobožnje nebitno srpskovanje svega hrvatskoga,nemože nikada više proći.Pazi šta i kako pričaš a da bi uopće imao pravo da pričaš.I bilo bi vrijeme da se ispričaš za takve svoje namjerno izrečene pogreške,cjelokupnom hrvatskom narodu.Nema ni srpskih sela ni srpskog Vukovara!Nema ni šahovnice! I za tebe i za svakoga,to je hrvatski grb.Jednom zauvjek ! Jasno !?


registracija
20/3/11

realandobola, 05.06.12. 13:51

fluid@
hvala ti lipo, baš si mi ulipša dan,ciloga si me nasmija


registracija
20/3/11

realandobola, 05.06.12. 13:56

ajme, naprosto ne mogu virovati da u HR postoje osobe koje imaju za potribu komentirati Pupovca i ine pupovce, a posebno što se zbiva kod naši susjeda,Pupovčevih saplemenika
zato lipo metlu u ruke i mesti škovace po svon dvoru


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika