Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Ivan Pandžić

Osoba tjedna

Željko Rohatinski, guverner

Još prošli tjedan u neformalnom razgovoru ministar financija Slavko Linić je rekao da smatra kako Rohatinski treba dobiti još jedan mandat. I u intervjuu Nacionalu tvrdi da je vrlo zadovoljan Rohatinskim. A ako je točno ono što je rekao guverner, Milanović ga je nazvao još prije par dana i rekao da neće dobiti mandat

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiNAJDUGOVJEČNIJI, ali i najomiljeniji guverner Hrvatske narodne banke ipak odlazi. Želio je ostati barem još pola mandata, ali kaže da mu je premijer Milanović rekao da ne mogu surađivati. Hvala i doviđenja. Željko Rohatinski sigurno nije očekivao da će ovako završiti svoju karijeru u HNB-u. Jedan telefonski poziv. Mnogi će otvoriti šampanjac tvrdeći da je uništio hrvatski izvoz držeći stabilan i jak tečaj kune. Oni s kreditima u eurima će čekati tko će biti nasljednik i hoće li SDP željeti nekoga tko će odustati od fiksiranja tečaja. U svakom slučaju, najava smjene guvernera je bila neočekivana.

Još prošli tjedan u neformalnom razgovoru ministar financija Slavko Linić je rekao da smatra kako Rohatinski treba dobiti još jedan mandat. I u intervjuu Nacionalu tvrdi da je vrlo zadovoljan Rohatinskim. A ako je točno ono što je rekao guverner, Milanović ga je nazvao još prije par dana i rekao da neće dobiti mandat. Što se to kuha i koja rješenja u SDP-u se traže ako za njih ne zna ni ministar financija? Je li Milanovićev ego toliko velik da nije mogao podnijeti kritiku koju je u svibnju uputio Rohatinski iako je guverner samo interpretirao čistu statistiku? Guverner će u svakom slučaju otići podignute glave. Uz sve kritike da je pogodovao uvozničkom lobiju i da se za njega ne treba brinuti jer će naći mjesto u Agrokoru kojem je jak tečaj odgovarao. Iako mu je prodaja suprugine tvrtke Ivici Todoriću također naštetila ugledu, javnost mu je i to bila spremna oprostiti.

U posljednjih 12 godina uspio je izgraditi sliku neovisnog stručnjaka koji se ne libi kritizirati vlast bilo koje boje. Istovremeno je i spreman surađivati sa svima. Otići će kao čovjek koji je usred krize dobio nagradu za najboljeg svjetskog guvernera jer je zbog njegove politike bankarska kriza zaobišla Hrvatsku. Rohatinski se ipak preračunao kada se ponudio Milanoviću. I shvatio da nije toliko neovisan.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 05.06.12. 08:02

Nešto mi se sve čini da je tu glavnu rolu odigrao Čačić a ne Milanović.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika