Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Zoran Vinković voli ići iz ruke u ruku

Poznat kao Homofobije Pretrčko, on se iz Milanovićeve čete prebacio u Glavaševu zeničku udarnu, a da ga je predsjedavajuća J. Kosor sad udaljila sa sjednice, što je bila njegova potajna želja, bio bi u rukama hrvatskom pravosuđu

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 12.00

Na Drugom programu počeo je teći i treći sat izravnog prijenosa sjednice hrvatskih političara koje štiti saborski imunitet, kad evo nam u Dnevnik se javlja reporterka Tatjana Munižaba. Kako se u štićenoj raspravi svojim divljaštvom istakao praktični zastupnik Homofobije Pretrčko, gradonačelnik Đakova koji je iz Milanovićeve čete prešao kod Glavaša, u zeničku udarnu, očekivali smo da će reporterka reproducirati Pretrčkove misli o Hrvatskoj kao normalnoj zemlji u kojoj nema mjesta za (pogrde dodajte sami). Ništa od toga, ona je rekla da “homofobni istup Zorana Vinkovića ne zaslužuje dodatnu medijsku pažnju, nego samo najoštriju osudu”. Cijeli dan bili smo zasipani Pretrčkovim zločinačkim ispadom, pa se stoga, zauvijek zahvalni, divimo eleganciji kojom je reporterka Tatjana Munižaba oduzela Pretrčku bar dio njegove naglo stečene popularnosti. Predsjedavajuća J. Kosor mogla je pomoći, ali nije, da je pozvala saborsku stražu i dala g. Vinkovića ravno u ruke hrvatskom pravosuđu. On voli ići iz ruke u ruku.


OKUPACIJA U 26 SLIKA

Petak, HRT 1, 23.34

Nekom teškom greškom petkom nam se prikazuju filmovi iz komunizma, dakle: uglavnom oni koje je odobrila Titova tajna policija. Ne vjerujemo baš da je Šorakovu “Malu pljačku vlaka” išla posebno odobravati kakva specijalna grupa, ali sve što nam Jutarnji list i HTV sada plasiraju petkom kao Ciklus hrvatskog filma zaslužuje jedino specijalne projekcije za stručnjake, studente i sličnu gospodu. Večeras prije još jednog teškog smeća od filma govori svoj poznati sud neka mlada nepoznata gospođa. Uvjerena je da poslije gledanja “Okupacije u 26 slika” više ne ćemo na Drugi svjetski rat gledati istim očima. Ono što ona govori danas, napisano je u “Filmskoj kulturi” prije trideset godina, u doba harange na moguće neprijatelje filma u kojem je Dubrovnik denunciran kao ustaški grad. Jedna druga mlada gospođa tada je napisala da ona poslije ovog filma posve drugačijim očima gleda na Dubrovnik. Već prvi kadar svjedoči o modernosti njihove vizure: Grad je snimljen sa Žarkovice, kao da ga gledaju četnici.

DNEVNIK

Subota, Nova TV, 19.15

Engleska kraljica Elizabeta već je šezdeset godina na prijestolju. U izravnom CNN-ovu prijenosu kraljica je bila na Temzi, na brodu, pozdravljala je koju tisuću malih i većih lađa (ne Tomislavovih). Uz nju je bio muž oblijepljen odlikovanjima, potomak Charles također (oblijepljen). U našim krajevima i krugovima prva asocijacija na međunarodne vojne, političke uspjehe i uopće povijest Kraljevstva je: pljačka; npr. grčkog kulturnog blaga, ali čemu ta preosjetljivost. Naša jedina teškoća je naš hrvatski um, tj. službujući organ Nove TV koji je sročio vijest: uz kraljicu Viktoriju, Elizabeta je najdugovječniji vladar. Dvije žene, dvije kraljice (i treća Iva Gačić: urednica informativnog programa, sve to nije moglo natjerati Novu TV da proizvede vijest o ženskom rodu. Viktorija i Elizabeta misle da su vladarice, i jesu, svugdje osim na Novoj TV. A i početak vijesti bio je montiran u blagoj tradiciji Guya Fawkesa: ide kraljičina glava, rez, tri topa pucaju s desna na lijevo, kao, nedaobog, u glavu vladarice.

TREĆA DOB

Ponedjeljak, HRT 1, 14.12

Urednica i voditeljica Anita Hrstić trebala bi se ograničiti na nevidljivi doprinos emisiji, ali ima neki vrag koji urednice brojnih namjenskih HRT-ovih tvorevina (za branitelje, za potrošače, za normalne, za ooboljele) tjera da se i slikaju u punoj raskoši svoje TV osobnosti. Osim što je voditeljica za koju neprekidno strepimo da će proplakati, ona je i komentatorica aktualnih društvenih kretanja. Danas se opet zavezla u neki razgovor o tegobama nas starijih osoba oba spola. Kad joj je dosadilo, ili su joj priprijetili iz režije, proglasila je razgovor završenim. Zaokružila ga je neoborivom tvrdnjom da sad negdje neki stariji čovjek leži nemoćan, a društvo se brine o kojekakvim gay paradama, prelascima iz stranke u stranku itd, ona ne želi uvrijediti nikoga, ali, itd. Kad idući put g. Zoran Vinković bude putovao u Zenicu na prijavak, gđa Anita Hrstić bi mu mogla ispeći pile.

JUGOSLAVENSKE TAJNE SLUŽBE: I POSLIJE TITA – TITO

Ponedjeljak, HRT 1, “oko 20.35”

Citiramo TTXT s HTV-a 1: “Na prvom programu oko 20.35 pogledali ste (u originalu: pogledajte) posljednju epizodu dokumentarnog serijala ‘Jugoslavenske tajne službe: I poslije Tita – Tito’. Na kraju serijala otkriva se kako su se Udba i KOS planski uključili u proces raspada Jugoslavije i stvaranja nacionalnih država. Prvi cilj: biti amnestiran za sve dosadašnje zločine, a drugi: zauzeti pozicije u novom sistemu, zadržati povlastice te utjecaj na političko-gospodarske tokove. U tom kontekstu analitičari tumače i činjenicu da je dr. Franji Tuđmanu Hrvatska služba državne sigurnosti još 1987. izdala putne isprave.” Serija je na javnu TV donijela neporecivu istinu da je Tito bio masovni ubojica i zatornik svake ljudske slobode, Staljinov odlikaš. Posebna priča su ovi Tuđmanovi odlikaši koji su seriju sklepali sigurni u sve što tvrde, ali oni su ti koji su neki drugi pogled na našu noviju povijest napokon učinili legitimnim.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika