05.06.2012. / 19:00

Autor: Ivan Pandžić

Dossier

Kako je URIHO oblačio Holding

Ovi dokumenti otkrivaju da su netočne tvrdnje koje je ravnatelj Držaić izrekao nabavi u Holdingu i svojim preptostavljenima, da je podizvođače uzimao samo oko složenijih poslova koje sami ne mogu obaviti

URIHOURIHOKako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve ugovore koje ćemo objaviti donosimo isključivo kako bi pokazali da su ugovori protupropisno prepuštani privanim tvrtkama, koje nisu sudjelovale na javnom natječaju, a dobile su posao. I to po vrlo visokim cijenama. URIHO od toga nije imao nikakve koristi, u nekima je čak bio i na gubitku ili imao minimalnu zaradu. Da su invalidi sami odradili taj posao, imali bi puno više novca za dalji razvoj ustanove. I to je jedina poanta afere URIHO. Ravnatelj Josip Držaić je dao protoupropisno poslove privatnicima, bez natječaja, a URIHO i njegovi zaposlenici su samo iskorišteni kao paravan za dobivanje poslova. Zagrebački holding i mnoge druge institiucije vjerovale su da pomožau radu hendikepiranih osoba, a ne da posao odrađuju tvrtke koje se i same mogu javiti na natječaj.

Za početak donosimo ugovore od prošle godine, vezane za Zagrebački holding. Nabava službene odjeće. URIHO je jedini mogao dati ponudu jer je uvjet na natječaju bio da prednost imaju tvrtke koje zapošljavaju 50 posto invalidnih osoba. Natječaj su i dobili, ali se Holding osigurao u dokumentaciji rekavši da se se posao ne smije prepustiti podizvođačima. Klauzula je stavljena upravo kako se ne bi zlorabio institut rezerviranih natječaja i pomoglo se tvrtkama koje zapošljavaju invalide. Da je ravnatelj Držaić ipak zlorabio institut javnih natječaja, vidljivo je iz ugovora sa tvrtkom Zlatna igla Siscia koja je odradila posao vrijedan 1,45 milijuna kuna na šivanju hlača i sakoa iako je to trebao odraditi URIHO. Ugovor sa Sisciom kojoj je vlasnik ugledni SDP-ovac Milan Stojanović, sklopljen je mjesec i pol nakon što je URIHO dobio posao.

Ovi dokumenti otkrivaju da su netočne tvrdnje koje je ravnatelj Držaić izrekao nabavi u Holdingu i svojim preptostavljenima, da je podizvođače uzimao samo oko složenijih poslova koje sami ne mogu obaviti. Prepušteno je kompletno šivanje sakoa i hlača iako je to URIHO mogao odraditi.

Osim toga, cijene pokazuju da je sam URIHO vjerojatno i izgubio na ovom poslu, a Siscia iznimno dobro zaradila bez natječaja.

URIHO je prodao, primjerice ženske zimske hlače Holdingu za 371 kunu, a Siscia ih je naplatila 356,6 kuna. Muške hlače je prodao za 281 kunu, a Siscia je naplatila 270,56 kuna. Ženski sako je prodan za 549 kuna, a Siscia je odradila za 529,6 kuna.

Ove cijene su važne jer je URIHO dao svoj vlastiti materijal i obavio krojenje (članak 2. ugovora) za cijenu od primjerice tek 14,4 kune po ženskim hlačama. Siscia je za šivanje uzela sav ostatak.

Dokumenti:

1. Link na natječaj za nabavu službene odjeće kojim se dokazuje da je natječaj bio rezerviran.(odjeljak III.2.5)

2. Link na objavu o izbora URIHO-a kao jedinog dobavljača s klauzulom da se poslovi ne mogu prepustiti podizvođačima.(odjeljak V.5.)

3. Ugovor sa Zlatnom iglom-Siscia koji dokazuje da je posao prepušten.

Ugovor o poslovnoj suradnji između URIHO-a i Zlatne Igle-Siscia

Vezane vijesti

Muljanje po vestama i šumama

Muljanje po vestama i šumama

Slučaj zaprešićanske tvrtke Kom trade je neobičan jer pokazuje kako četvero ljudi može odraditi ono što ne može 300 u URIHO-u iako je ravnatelj Josip… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 05.06.12. 20:25

SDP-ovci pozor ! Novu Gradišku vam,uzduž i poprijeko rastura vaš član i novogradiški gradonačelnik Vuković. Rastura je Vuković već 30 godina i nastavlja i dalje.Točno po HDZ-ovom modelu ! Je li to i vaš model gospodo SDP-ovci ? Čovjek je opći potop za bilo šta od zajedničkog interesa a čisti predator u korist osobnih interesa.Ubit će taj mali grad,što će biti njegov osobni doprinos uništenju bilo čega što vrijedi u N.Gradiški (a malo toga još uopće tamo vrijedi).On je zaista i doslovno "lički medvjed"u staklani.On to ni ne krije i čega se pametan čovjek stidi,on se time ponosi ! Ako je on vaša uzdanica u N.Gradiški,uskoro će vam biti nesnosni teret.Čovjek je doslovno težak milijarde valutnih grijehova u povijesti svojih direktovanja, a sada gradočelništva !Može se knjiga napisati za njegove putošestvije .On nije socijal-demokrat ni lijevi.On je čisti kriminalac !!!


registracija
6/1/12

UnDeR, 06.06.12. 03:04

Ko ono vlada desetljećima Zagrebom? Hmmm....


registracija
29/5/12

Amat, 11.06.12. 10:56

Haloooooo, Pandžiću, pa ništa ovim ne dokazujete! Iz ovoga se vidi da je Uriho prepustio Sisciji manje od 40% posla, što znači da je više od 60% odradio sam. Nije istina da je Uriho mogao odraditi i taj dio jer je u to vrijeme njegova konfekcija imala preko glave i drugog posla. Po Vašoj je logici URIHO zbog toga trebao odbiti posao, a to sigurno ne bi koristilo invalidima. Davanjem dijela posla podizvođaču nije se prekršio tada važeći zakon ni nikakvi propisi nego eventualno samo jedna klauzola u ugovoru. Ali i sami kažete da su u Holdingu ipak znali da je dio poslova prepušten podizvođaču.
Nema Vam smisla ni usporedba URIHO-vih i Siscijinih cijena za muške hlače i ženski sako jer je po ugovoru Siscia radila samo šivanje. Usporedba bi imala smisla samo da je Siscia odradila sav posao. Tu ste nešto pomiješali. Radnici URIHO-a u ovoj aferi masovno su na strani ravnatelja jer se jako dobro sjećaju kako im je bilo prije njegovog dolaska i boje se da bi se to moglo ponoviti ako mjesto njega dođe netko drugi. Vrlo važno ako je i prekršena neka klauzola ugovora, koja je ionako bila na štetu URIHO-a! Nikome nije do cjepidlačenja? Glede toga, ravnatelj se s pravom bunio protiv nedavno donesenog zakona koji ne dopušta prepuštanje poslova podizvođačima u rezerviranim natječajima. Zato što je time URIHO-u onemogućeno da dobije poslove čije dijelove ne može odraditi sam, što zbog nedostatka određenih strojeva, što zbog rokova završetka posla. Ako ne vjerujete u lojalnost URIHO-ovih radnika i ako su Vam namjere poštene, pokušajte organizirati nekakvu anketu. Naravno, tu bi anketu morala kontrolitrati "mješovita komisija", sastavljena od članova iz Nacionala i URIHO-a.
Živi bili!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika