05.06.2012. / 16:07

Autor: Hina

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome gradu Sozopolu na Crnome moru, rekao je ravnatelj Nacionalnog povijesnog instituta Božidar Dimitrov.

Zakucavanje vampira u BugarskojZakucavanje vampira u BugarskojDva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome gradu Sozopolu na Crnome moru, rekao je ravnatelj Nacionalnog povijesnog instituta Božidar Dimitrov.

"Ta dva kostura probodena željeznim kolcima pokazuju da se takva praksa u pojedinim bugarskim selima održala sve do prvog desetljeća 20. stoljeća", rekao je Dimitrov.

Prema poganskom vjerovanju, umrle osobe koje su za života bile smatrane "zlima", pokapane su tako da im se srce probode drvenim ili željeznim kolcem.

Njihova su tijela bila doslovce zakucana o lijes kako bi se spriječilo da u ponoć, pretvorene u vampira, napuste mrtvački sanduk i krenu u vampirsku rabotu.

Dimitrov navodi da je zadnjih godina na području Bugarske pronađeno stotinjak takvih kostura.

Vezane vijesti

I Bugarska zabranila pušenje

I Bugarska zabranila pušenje

Bugarski parlament izglasao je u četvrtak zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima od 1. lipnja, u nastojanju da odvrati od te štetne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika