05.06.2012. / 16:29

Autor: Deutsche Welle

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Demokratska stranka (DS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) bezuspješno tragaju za trećim koalicijskim partnerom za novu srbijansku vladu. Hoće li na sastav te vlade utjecati i Banja Luka?

Milorad DodikMilorad DodikPregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada su se ipak umiješale ideološke i programske prepreke. Potencijalni kandidat za buduću vladajuću koaliciju, Liberalno-demokratska partija (LDP), nema simpatije SPS-a, prije svega zbog odnosa te stranke prema Kosovu i Republici Srpskoj. I predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je izjavio da neće surađivati s vladom u kojoj je LDP. Sa druge strane, prema pisanju beogradskih medija, čelnik DS-a Boris Tadić nikako u koaliciji ne bi želio Ujedinjene regione Srbije (URS), jer je nezadovoljan kritičkim izjavama vođe te koalicije Mlađana Dinkića na račun dosadašnje vlade i samog Tadića.

RS dio političke scene Srbije

Izjava Milorada Dodika kako neće surađivati s vladom u kojoj je LDP pokrenula je pitanje hoće li na sastav nove vlade presudno utjecati i Banja Luka. Čelnik LDP-a Čedomir Jovanović kaže kako neće dozvoliti da Banja Luka diktira politički život u Srbiji. No, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra kako je više nego jasno da su Banja Luka i Republika Srpska dio političke scene Srbije: "To je više nego jasno i to ne samo sada, nego i sve ove godine. Na tome je rađeno vrlo strateški i puno se radilo na njenom uključivanju u taj ekonomski i kulturni prostor. Prema tome, ona nije neki beznačajan akter na toj sceni. Preko nje se ide na neke pritiske, i na to su reagirali i neki političari u Srbiji. Međutim, ona je dio i te, da tako kažem, radikalnije strane srpske političke scene."

Nepredvidljivi Dodik

S obzirom i na dobre osobne odnose bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i Dodika, sasvim je moguće da stavovi Banja Luke utječu na sastav buduće srbijanske vlade, ocjenjuje politički analitičar Vladimir Goati. Tome bi trebalo dodati i nepredvidljivost poteza koje vuče Milorad Dodik, kaže Goati: "Ja ne sumnjam da bi on bio spreman i na tako nešto, čak i ako bi to činio na vlastitu štetu, odnosno na štetu Republike Srpske. Ali, kažem, tu su u igri još i neki drugi interesi, prije svega oni koji dolaze iz međunarodne zajednice, tako da ćemo konačni učinak vidjeti tek kada bude izglasana nova vlada."

Autor: Ivica Petrović, Beograd

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika