05.06.2012. / 17:20

Autor: Hina

Vitković tvrdi da se nije raspravljalo neprijateljskom preuzimanju Podravke

Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, koji se u medijima spominjao kao krunski USKOK-ov svjedok u aferi Spice, potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec bio upoznat s kreditima koje je Podravka dala varaždinskoj Fimi i propalom splitskom SMS-u.

Miroslav VitkovićMiroslav VitkovićBivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, koji se u medijima spominjao kao krunski USKOK-ov svjedok u aferi Spice, potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec bio upoznat s kreditima koje je Podravka dala varaždinskoj Fimi i propalom splitskom SMS-u.

Prvog od tri predviđena dana njegova svjedočenja Vitković je kazao da su odluke o kreditima Fimi i SMS-u kao i još neke sporne odluke donesene bez znanja cijele uprave i nadzornog odbora.

No, ustvrdio je da se njegov odnos s Polančecom, nekada bliskim prijateljem, nije zaoštrio zbog Podravke nego još 2005. zbog nogometa i politike.

Vitković je ispričao da ga je Polančec, najvjerojatnije na nagovor bivšeg premijera Ive Sanadera, tada tražio da kao predsjednik NK Slaven Belupo pusti nogometaša Ivicu Karabogdana da prijeđe u Hajduk, čemu se on žestoko protivio. Također, Polančec ga je tražio da uđe u HDZ, dodao je Vitković koji je na naknadnim lokalnim izborima bio kandidat HSS-a.

Suprotno većini do sada ispitanih svjedoka Vitković je kazao da Podravkina tijela nisu raspravljala o opasnosti od neprijateljskog preuzimanja. Optužene u aferi Spice USKOK tereti da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Vitković, koji je na čelu Podravke bio do početka godine, kada ga je zamijenio bivši SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, prisjetio da se u toj tvrtki govorilo i o radničkom dioničarstvu. Na projektu je isprva bio angažiran bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, no kasnije je Darko Marinac navodno doveo Millana Horvata iz Fime koji je početkom 2007. predstavio model menadžerskog dioničarstva koje se, po Vitkovićevim riječima, trebalo realizirati preko Horvatove tvrtke.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna USKOK uz Polančeca tereti bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na te zloporabe i protuzakonito posredovanje.

Vezane vijesti

Afera Spice: Čelnike Podravke zanimao je Krašev model radničkog dioničarstva

Afera Spice: Čelnike Podravke zanimao je Krašev model radničkog dioničarstva

Uprava Podravke interesirala se za Kraševa iskustva u radničkom dioničarstvu koje je u toj tvornici slatkiša prisutno od početka pretvorbe, ustvrdila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika