05.06.2012. / 18:38

Autor: Hina

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se njegova stranka neće dragovoljno povući iz vlasti, te izrazio sumnju da će se moći provesti rekonstrukcija Vlade FBiH koju je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija obećao Čoviću.

Sulejman TihićSulejman TihićPredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se njegova stranka neće dragovoljno povući iz vlasti, te izrazio sumnju da će se moći provesti rekonstrukcija Vlade FBiH koju je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija obećao Čoviću.

"Dragovoljno nećemo izaći iz vlasti. Moraju provesti sve ustavne i zakonske procedure kako bi nas izbacili. Oni moraju skupiti 67 glasova u Zastupničkom domu Federacije BiH kako bi smijenili predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. To nije realno", rekao je Tihić za medije u Mostaru.

Objasnio je kako mu je Čović predstavio ponudu SDP-a BiH da se dva HDZ-a uključe u rad Vlade Federacije BiH koju ova stranka uvjetuje promjenom i državnog Vijeća ministara BiH. Dodao je da je nova ponuda SDP-a prema HDZ-u neprincipijelna budući da se pri uspostavi vlasti u Federaciji u proljeće prošle godine to nije nudilo dvjema najsnažnijim hrvatskim strankama.

Prema priopćenju o susretu iz HDZ-a, predsjednik ove stranke Dragan Čović je istaknuo kako HDZ BiH želi zadržati korektnu suradnju sa SDA bez obzira kakav bude epilog aktualne političke situacije.

Dodaje se da je Čović danas u vezi s rekonstrukcijom vlasti telefonski razgovarao s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, dok će sljedećih dana obaviti konzultacije i s drugim liderima političkih stranaka.

HDZ BiH će konačno stajališta oko promjena u vladajućoj koaliciji donijeti sutra na sjednicama stranačkoga Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

SDP BiH raskinuo je prošli tjedan koaliciju sa SDA i potpisao sporazum sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića nakon što je SDA glasovala protiv državnog proračuna.

U međuvremenu je SDA već izbačena iz vlasti u četiri županije u Federaciji BiH sa sjedištima u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika