05.06.2012. / 19:44

Autor: Nacional.hr

Zapitajte se za zdravlje i donesite zdravu odluku

Čak 40 posto kroničnih bolesti se može spriječiti donošenjem zdravih životnih odluka kao što su redovita tjelesna aktivnost, zdravija prehrana, odustajanje od loših životnih navika poput pušenja te odgovornim samoliječenjem

Okrugli stol u organizaciji Udruge HUPBR-CASIOkrugli stol u organizaciji Udruge HUPBR-CASIČak 75 posto pacijenata u Hrvatskoj bi htjelo manje odlaziti liječniku te brigu o vlastitom zdravlju uzeti u svoje ruke. Pri tome njih čak 64 posto svoje ljekarnike doživljava kao savjetnike za blaže bolesti, pokazalo je istraživanje koje je za Hrvatsku udrugu proizvođača bezreceptnih lijekova – HUPBR/CASI proveo Centar za istraživanje GfK, a koji su predstavljeni na okruglom stolu u organizaciji ove udruge. Istraživanje je provedeno prošle godine kao polazišna točka kampanje „Zapitaj se za zdravlje!“.

Ovom kampanjom Udruga CASI pojedince želi potaknuti na veću brigu i odgovornost za svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji te na odgovorno samoliječenje. „Istraživanje nam je pokazalo da su pacijenti sve više zainteresirani za poboljšanje vlastitog zdravlja, ali i da žele više informacija o tome kako se mogu sami pobrinuti za blaže bolesti. Svima nama u zdravstvenom sustavu je u interesu educiran pojedinac koji može odgovorno primijeniti samoliječenje, ali i dugoročno se pobrinuti o vlastitom zdravlju zdravim življenjem koje je zasad najsigurnija metoda prevencije brojnih kroničnih bolesti. Transparentno regulatorno okruženje stvara i pozitivnu klimu za razvoj proizvoda za samoliječenje pri čemu uloga ljekarnika postaje sve naglašenija u informiranju i educiranju pojedinaca“, izjavila je Sonja Katanec, predsjednica Udruge HUPBR-CASI.

Čak 40 posto kroničnih bolesti se može spriječiti donošenjem zdravih životnih odluka kao što su redovita tjelesna aktivnost, zdravija prehrana, odustajanje od loših životnih navika poput pušenja te odgovornim samoliječenjem. Samoliječenje, kao metoda liječenja za blaže bolesti, nije samo liječenje simptoma bolesti, uzimanje lijekova bez recepta, nego i spremnost pojedinca da bude odgovoran spram svog zdravlja, da zna očuvati i brinuti se za svoje zdravlje, da zna potražiti informacije koje su mu potrebne, te da zna potražiti pravu pomoć u pravo vrijeme. Za pacijenta ovo znači veće opće zadovoljstvo svojim zdravljem, poboljšanje kvalitete života i veću neovisnost. U blaže bolesti se najčešće ubrajaju prehlada, začepljenje nosa, blaža nesanica, menstrualni bolovi, zatvor, herpes, proljev, zanoktica, žgaravica, povišena temperatura, glavobolja i probavni problemi. Liječnici obiteljske medicine procjenjuju da je od svih pacijenata koji ih mjesečno posjete čak do 30 posto pacijenata s blažim bolestima, a većina ih ljekarnike smatra kompetentnima za preuzimanje tih pacijenata, pokazalo je istraživanje.

Čak 90 posto pacijenata s blažim bolestima je odgovorilo da žele više savjeta i uputa o lijekovima i načinima samoliječenja od svog ljekarnika. „U ljekarnama pacijenti mogu brzo i sigurno doći do kvalitetnog savjeta o unapređenju zdravlja i liječenju blažih bolesti. Mnogi nam se pacijenti obraćaju s povjerenjem, a ovakvo istraživanje nas je dodatno ohrabrilo da svojim savjetima unaprijedimo komunikaciju s korisnicima ljekarničkih usluga, te da time odnos ljekarnik-pacijent učinimo još kvalitetnijim, smatra magistra Ana Gjergja, predstavnica ljekarnika.

Sudionica okruglog stola je bila i ravnateljica Agencije za lijekove i medicinske proizvode Viola Macolić Šarinić koja je pojasnila da HALMED aktivno doprinosi zaštiti i promoviranju sigurne uporabe lijekova u Hrvatskoj kontinuiranim nadziranjem njihove sigurnosti, ispitivanjem njihove kakvoće i praćenjem neželjenih učinaka te razvijanjem intenzivne suradnje s međunarodnim regulatornim agencijama.

„Želimo potaknuti sve građane da djelotvorne, kvalitetne i sigurne lijekove koji su dostupni na hrvatskom tržištu upotrebljavaju na odgovoran način uz savjete liječnika i ljekarnika“, istaknula je Macolić Šarinić. Kampanju „Zapitaj se za zdravlje!“ će 15. lipnja podržati i ljekarnici u svim ljekarnama Hrvatske. Toga dana će korisnicima ljekarničkih usluga biti dodatno na raspolaganju za sve informacije o unapređenju zdravlja i mogućnostima samoliječenja blažih bolesti. Korisni savjeti o zdravim odlukama kojima se može znatno poboljšati zdravlje će u ljekarnama biti dostupni i putem letaka Udruge CASI-HUPBR. Kako bi građane potaknuli da doista donesu konkretnu odluku o poboljšanju svoga zdravlja Udruga CASI će također 15. lipnja u Zagrebu organizirati aktivnost Zid zdravih odluka na kojemu će građani moći zapisati svoju zdravu odluku te se time pridružiti svima onima koje je kampanja „Zapitaj se za zdravlje!“ potaknula na veću brigu i odgovornost za vlastito zdravlje.

Komentari

registracija
31/3/12

xyz11, 06.06.12. 21:58

TO MI JE SVE VEĆ POZNATO.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika