06.06.2012. / 09:01

Autor: Hina

Papinom sobaru prijeti do šest godina zatvora

Sobar Paolo Gabriele, uhićen 23. svibnja u posjedu tajnih dokumenata i Papinih privatnih pisama, osumnjičen je za tešku krađu i prijeti mu od jedne do šest godina zatvora, kazao je Paolo Papanti-Pellier, sudac u Vatikanu koji nije izravno povezan s istragom

Papinom sobaru, uhićenom prošlog mjeseca u okviru skandalu s curenjem vatikanskih tajnih dokumenata, prijeti do šest godina zatvora, ali ga papa Benedikt XVI. "može pomilovati u svakom trenutku", izjavio je u utorak jedan vatikanski sudac.

Sobar Paolo Gabriele, uhićen 23. svibnja u posjedu tajnih dokumenata i Papinih privatnih pisama, osumnjičen je za tešku krađu i prijeti mu od jedne do šest godina zatvora, kazao je Paolo Papanti-Pellier, sudac u Vatikanu koji nije izravno povezan s istragom. "Ali Papa može intervenirati u bilo kojem trenutku i dati oprost optuženiku i osuđeniku te ga može pomilovati", kazao je taj stručnjak.

U međuvremenu je službeno objavljeno kako je sobar Gabriele (46) spreman na suradnju s istražiteljima i utorak je podvrgnut "prvom službenom ispitivanju" koji je vodio vatikanski sudac Piero Antonio Bonnet. Ispitivanju su prisustvovala obojica Gabrieleovih odvjetnika. Ako istražni sudac odluči da će biti suđenja, Gabrieleu će se suditi u Vatikanu, ali ondje neće moći služiti kaznu je Vatikan ne posjeduje zatvor. "Ako ga se osudi, Vatikan će zatražiti od talijanske vlade da služi kaznu u talijanskom zatvoru", kazao je Papanti-Pellier.

Po talijanskom tisku, Gabriele nije djelovao sam nego je bio dio šire urote, možda i izmanipuliran, u unutarnjoj vatikanskoj borbi za vlast između pristaša i suparnika kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika