06.06.2012. / 12:55

Autor: Nacional.hr

Intel predstavio nova Ultrabook računala

Na tržištu je trenutno dostupno (ili će biti dostupno tijekom sljedećih trideset dana) više od 35 novih ultratankih i ultraresponzivnih sustava Ultrabook, a tijekom sljedeće se godine planira više od 110 dizajna

Tom Kilroy predstavlja nova Ultrabook računalaTom Kilroy predstavlja nova Ultrabook računalaTijekom izlaganja na sajmu Computex Taipei 2012 viši potpredsjednik tvrtke Intel Corporation Tom Kilroy službeno je predstavio novu seriju sustava Ultrabook. Kilroy je osobito istaknuo važnost dodirne tehnologije te je objavio i da je Intel potpisao ugovore s nekoliko vodećih proizvođača dodirnih zaslona kako bi bio siguran da će imati dostatne kapacitete za ispunjavanje očekivane potražnje uređajima Ultrabook s podrškom za dodirne tehnologije tijekom sljedećih nekoliko godina.

Istaknuo je i Intelova nastojanja da ponudi okruženja usmjerena na korisnike na svim mobilnim uređajima, od ultrabookova do pametnih telefona i tablet-računala, te je upozorio na dinamičan razvoj događaja u sve tri kategorije.

Na tržištu je trenutno dostupno (ili će biti dostupno tijekom sljedećih trideset dana) više od 35 novih ultratankih i ultraresponzivnih sustava Ultrabook, a tijekom sljedeće se godine planira više od 110 dizajna. Novi uređaji Ultrabook temelje se na procesorima Intel Core treće generacije, a u njihovoj su proizvodnji korišteni najnapredniji 22-nanometarski 3D tranzistori Tri-Gate. Stoga su responzivniji i nude poboljšanu sigurnost u brojnim elegantnim dizajnima namijenjenim privatnim i poslovnim korisnicima.

"Naša životna iskustva definirana su osjetima - onime što vidimo, čujemo i dodirujemo", izjavio je Kilroy. "Upravo su ta ljudska osjetila temelj Intelove vizije uređaja Ultrabook - ponude beskompromisnog rada na računalu bez kojeg se jednostavno ne može. Inovacija se mora nastaviti. Radimo na prijelazu na konvertibilne dizajne uređaja Ultrabook utemeljene na dodiru, a cilj nam je u budućnosti tim i drugim uređajima podariti osjetila te interakciju s njima učiniti prirodnom i intuitivnom."

Nova serija uređaja Ultrabook donosi više responzivnosti i bolju sigurnost

Uz povećanu responzivnost i poboljšane sigurnosne značajke, uređaji Ultrabook utemeljeni na novim procesorima Intel Core treće generacije nude i do dva puta bolje multimedijske i grafičke performanse u usporedbi s prethodnom generacijom, dugotrajne baterije te bogatiji izbor elegantnih, tankih dizajna.

Nova serija uređaja Ultrabook u trenu se pokreće iz stanja mirovanja - sustavi iz hibernacije u aktivno stanje prelaze za manje od sedam sekundi te brzo učitavaju omiljene aplikacije. Tehnologija Intel Smart Connect olakšava automatsko ažuriranje e-pošte i društvenih mreža, čak i dok je Ultrabook u stanju mirovanja, te tako štedi energiju i bateriju.

Budući da je sigurnost sve važnija korisnicima koji žele mirno spavati i biti sigurni da su im podaci i imovina zaštićeni, nova serija sustava Ultrabook opremljena je naprednim sigurnosnim značajkama, uključujući tehnologiju Intel Anti-Theft, koja korisnicima omogućuje automatsko onemogućivanje sustava u slučaju gubitka ili krađe. Kilroy je objavio da korisnici na nekoliko velikih svjetskih tržišta mogu aktivirati besplatne, vremenski ograničene i unaprijed pripremljene pretplate na usluge tvrtki Absolute Software, McAfee, Norton i Intel.

Uz to, u sve uređaje Ultrabook utemeljene na procesorima Intel Core treće generacije ugrađena je tehnologija Intel Identity Protection, koja štiti identitet korisnika te im jamči da se nitko drugi ne prijavljuje pod njihovim korisničkim imenom na omiljena web-mjesta i društvene mreže.

Uređaji Ultrabook počinju se širiti i u segment poslovnih korisnika. Ti uređaji, utemeljeni na platformi procesora Intel Core vPro treće generacije, tvrtkama pružaju sigurnost i performanse potrebne za pouzdano računalstvo u elegantnim i inovativnim dizajnima popularnima među poslovnim korisnicima.

Konvertibilni dizajni za uređaje Ultrabook s podrškom za dodirnu tehnologiju jamče beskompromisan rad

Kategorija Ultrabook, koju je Intel predstavio prije tek nešto više od godinu dana, uvod je u novu eru u povijesti računalstva čiji razvoj potiču inovaciju u čitavoj računalnoj industriji.

"Želim našim partnerima ovdje na Tajvanu te čitavoj računalnoj industriji zahvaliti na neviđenom inovativnom trudu koji su uložili kako bi Ultrabook postao stvarnost u tako kratkom vremenu", izjavio je Kilroy. "No ovo je tek početak."

Tijekom ove godine Intel će u suradnji s računalnom industrijom dodatno unaprijediti uređaje Ultrabook dodavanjem podrške za dodirni rad. Intel smatra da je podrška za dodir ključna sastavnica rada s uređajima Ultrabook te da će postajati sve važnija na velikom broju uređaja. Kilroy je izjavio da će dodirne tehnologije pridonijeti još snažnijem razvoju inovacije i novih značajki za rad, osobito na konvertibilnim uređajima Ultrabook, koji nude istinski beskompromisan rad na računalu.

U tom je kontekstu Kilroy objavio da je Intel potpisao ugovore s nekoliko vodećih dobavljača dodirnih tehnologija, uključujući Cando, Ltd., HannsTouch, TPK i Wintek. Ti su ugovori važan element Intelovih sveobuhvatnih nastojanja na razini čitave računalne industrije i budućnosti uređaja Ultrabook.

Najbolje od Intelove tehnologije na pametnim telefonima i tablet-računalima

Ističući Intelova postignuća na području pametnih telefona, Kilroy je spomenuo da će se u trgovinama u Velikoj Britaniji i Francuskoj ovih dana pojaviti Orangeov novi pametni telefon visokih performansi sa sustavom Android utemeljen na Intelovoj tehnologiji. Lenovo LePhone K800, utemeljen na Intelovoj tehnologiji, 30. svibnja počeo se u Kini prodavati i u internetskim i u maloprodajnim trgovinama. Ti su telefoni uslijedili nakon Lavina modela XOLO X900, prvog pametnog telefona s Intelovom tehnologijom, koji je u travnju predstavljen u Indiji.

Kilroy je izjavio da je Intel odlučan ponuditi izvrstan sveobuhvatan i siguran rad s pametnim telefonima, uključujući brzo pregledavanje interneta i preuzimanje, odlično istovremeno obavljanje više zadataka, izvanredan fotoaparat, odlične grafičke i videoperformanse te konkurentno trajanje baterije.

Spomenuo je i da će tablet-računala utemeljena na Intelovoj tehnologiji obogatiti kvalitetu rada s pametnim telefonima, a istodobno će biti kompatibilna s bogatom paletom postojećih aplikacija i uređaja. Intel ima dvadeset predloženih dizajna utemeljenih na budućoj 32-nanometarskoj platformi Intel Atom SoC, kodnog naziva "Clover Trail" i osmišljenoj za Microsoft Windows 8. Bilo da je riječ o pločnom, konvertibilnom ili nekom drugom inovativnom dizajnu, ta će tablet-računala moći ponuditi uvijek uključeno i uvijek povezano okruženje koje će se odlikovati vrlo tankim rješenjima i cjelodnevnim trajanjem baterije.

Spoj sustava Windows 8 i Intelove tehnologije korisnicima će omogućiti korištenje novih aplikacija dostupnih u brzom i fluidnom sučelju sustava Windows 8, a i dalje će biti podržane postojeće aplikacije za Windows koje i danas svi poznaju i koriste.

Budućnost: računala koja vide, čuju i osjećaju

Kilroy je pred računalnu industriju iznio izazov: oblikovati budućnost računalnih okruženja tako što će računalima podariti osjetila, tj. omogućiti im da vide, čuju i osjećaju na način sličan ljudima. Uvođenje podrške za dodir na uređaje Ultrabook samo je početak.

Kilroy je prvi put predstavio višejezično govorno okruženje utemeljeno na Nuanceovu mehanizmu Dragon i govornoj tehnologiji optimiziranoj za Intelovu arhitekturu na uređajima Ultrabook. Kao što je objavljeno u siječnju, te dvije tvrtke surađuju na pružanju izvrsnog govornog okruženja korisnicima. To će rješenje korisnicima omogućivati provjeru i ažuriranje društvenih mreža, započinjanje VoIP poziva, pretraživanje interneta i upravljanje multimedijskim sadržajima. Korisnici uređajima Ultrabook mogu upravljati i kada nisu povezani s internetom te govorom brzo i jednostavno pokretati aplikacije, reproducirati lokalne multimedijske sadržaje i istovremeno obavljati više zadataka.

Kilroy je izjavio da Intel radi na budućim tehnologijama koje bi korisnicima mogle omogućiti prirodniju i intuitivniju interakciju s brojnim uređajima, od ultrabookova i pametnih telefona do svakodnevnih inteligentnih sustava. Takve bi se tehnologije mogle koristiti za osjetilno računalstvo, intuitivno i imerzivno kratkodometno prepoznavanje pokreta, za upravljanje uređajima Ultrabook ili stolnim računalima te interakciju s njima pomoću pametnih telefona, pa čak i za praćenje korisnikova bila pomoću tehnologije koja "vidi" i analizira pokrete obraza.

U sklopu ulaganja u kategoriju Ultrabook Intel pokreće natječaj Ultrabook Experience Software Contest za razvojne programere u Europi, na Bliskom istoku i u Africi, namijenjen poticanju inovacije radi postizanja imerzivinijeg i intuitivnijeg korisničkog okruženja. Razvojni programeri mogu poslati svoje kreativne zamisli za softverske aplikacije u kojima se koriste najnovije funkcije uređaja Ultrabook, s naglaskom na osjetilno računalno okruženje, uključujući prepoznavanje dodira, pokreta i glasa. Rok je za slanje prijedloga 25. srpnja, a imena pobjednika bit će objavljena u rujnu 2012. Dodatne informacije dostupne su na web-mjestu natječaja Ultrabook Experience Software Contest na adresi www.ultrabook-software-contest.com.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika