06.06.2012. / 13:26

Autor: Nacional.hr

Transparency International:

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

"Ono što smo uočili, je kako se nove članice vraćaju na stari način poslovanja. Posebno se tu ističu Češka, Slovačka i Mađarska, svaka iz svojih razloga", upozorava se

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako niti jedna europska država nema potpuno čiste račune u vezi s korupcijom, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Jačanje korupcije sve više zabrinjava, a veliki broj europskih vlada nije dovoljno odgovoran prema javnoj potrošnji i javnim poslovima.

Koordinator Transparency Internationala, Paul Zoubkov ističe kako je aktualna europska kriza zapravo rezultat života u korupciji. Izvještaj navodi primjere Grčke, Italije, Portugala i Španjolske te se naglašava kako se veza između korupcije i krize ne smije zanemarivati.

"Kako bi se izašlo iz eurokrize jako je bitno točno upozoriti na sve rupe u sistemu obrane od korupcije. Ako želimo ići naprijed, osigurati održivost proračuna, mora postojati puna transparentnost u vezi sa svim odlukama političara i trošenja javnih sredstava", napisao je Zoubkov.

Veoma bliski odnosi između tvrtki i vlada omogućuju pljačku te potkopavaju ekonomsku stabilnost u Europi. Političke stranke, tvrtke i državne službe najslabije su karike u borbi protiv korupcije, za razliku od državnih revizora, pravobranitelja i izbornih komisija, koji prednjače.

Zoubkov piše kako posebno zabrinjava povratak korupcije u zemljama koje su se Europskoj uniji pridružile 2004. godine.

"Ono što smo uočili je kako se nove članice vraćaju na stari način poslovanja. Posebno se tu ističu Češka, Slovačka i Mađarska, svaka iz svojih razloga. U Mađarskoj je to u vezi s podijeljenom vlašću, u Češkoj i Slovačkoj se pljačka kroz javnu nabavu. Sve tri zemlje imaju ozbiljne probleme u financiranju političkih stranaka", upozorava se.

Transparency International poziva europske političke stranke na uvođenje transparentnijeg financiranja, dodaje se kako je samo deset, od ukupno 25 europskih zemalja zabranilo neobjavljivanje političkih donacija.

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 06.06.12. 14:58

Ne postoje pametnije ili gluplje nacije i manje ili više korumpirane nacije,postoje samo one koje su ranije počele s korupcijom pa su već podigle tu korupciju na više razine,recimo,kod nas nosiš doktoru čokoladu a u engleskoj rušiš funtu za 20% preko noći ili izmisliš srebro i zlato koje prodaješ a kojeg zapravo nemaš,mi smo male bebe za prave majstore,ili recimo naštampaš tisuće milijardi i ne kažeš nikome.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 06.06.12. 15:44

Kako bi se običan čovjek zaštitio, od visoko obrazovanih državnih lopova i političara , morati če se vratiti svojem načinu života na sam početak. Proizvoditi samo ono što njemu treba za održavanje života. Jer ti lopovi su kao karcinom, kojeg možeš uništiti jedino ako mu obustaviš dotok hrane. Situacija je kataklizmička, Čak ni oružana revolucija nebi pomogla. Narod bi stradao a banda državnih lopova još bi se više obogatila na krvi običnog čovjeka. Znači jedini spas je povratak majčici zemlji. i zapamtite proizvoditi samo za svoje potrebe preživljavanja.


registracija
23/8/09

xaron, 06.06.12. 16:45

Ovaj Nacional je pun priloga o nekom obskurnim i problematicnim organizacijama ( TI , Freedom House, AI..).
Zar oni plaćaju reklame vise od fabrika auta, deterdjenata,
Vjestackih djubriva i sl ?


registracija
9/3/10

nostradurus, 06.06.12. 20:24

Kad sam vidio naslov, mislio sam, došlo im iz guzice u glavu ( sites.google.com/site/financijskisustav/korupcija ), a kad ono poziv na lov sitnih ribica. Koje razočaranje.


registracija
26/2/12

okvardz, 07.06.12. 13:07

najljepše je živjeti na tuđi račun.oh što je lijepo kada budale rade za tebe. živjela sloboda, živio lopovluk i korupcija. dolje svi oni kojima se korupcija gadi.rad je za budale.


registracija
26/2/12

okvardz, 07.06.12. 13:09

sve europske vlade su naučile kako od rada imaš samo brige.raditi kao u komunističkim zemljama.imati 100 000 000 budala koji rade za tebe a ti samo uživaš.


registracija
26/2/12

okvardz, 07.06.12. 13:09

tko to može iskorijeniti. niko.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika