06.06.2012. / 16:47

Autor: Hina

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) ključni je reformski instrument koji će iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omogućiti usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te povećati socijalnu uključivost i zapošljivost, rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović na današnjem predstavljanju Nacrta prijedloga zakona o HKO-u.

Željko Jovanović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)Željko Jovanović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) ključni je reformski instrument koji će iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omogućiti usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te povećati socijalnu uključivost i zapošljivost, rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović na današnjem predstavljanju Nacrta prijedloga zakona o HKO-u.

U razvoju reformi obrazovnog sustava prvi se put pristupa sagledavajući sve razine obrazovanja u cjelini, istaknuo je Jovanović, dodavši da će se tim okvirom stvoriti pretpostavke da se jasno odredi koja su zanimanja, znanja i kompetencije potrebne hrvatskom društvu za brži razvoj.

Više se neće proizvoditi kadar za zavod za zapošljavanje nego za tržište rada, točno će se znati što svaki poslodavac dobiva s čovjekom koji dolazi s određenim kompetencijama, dodao je.

Kvalifikacije se više ne bi određivale prema sadržajima koji su obrađivani kroz proces učenja, nego prema ishodima učenja, odnosno onome što učenik na kraju obrazovanja zna. U tom smislu se uvode standardi kvalifikacija, dok standardi zanimanja iskazuju kompetencije za određeno zanimanje. Sektorska vijeća prepoznaju trendove na tržištu rada i daju preporuke Nacionalnom vijeću za razvoj ljudskih potencijala o upisnim kvotama, koje potom Ministarstvu donosi preporuke o upisnoj politici.

Novina je što se omogućuje stjecanje kvalifikacija neformalnim putem (primjerice tečajevima) i informalnim (primjerice na radnom mjestu), a uspostavlja se i Registar HKO-a, sustav vođenja podataka o skupovima ishoda učenja, standardima zanimanja, standardima kvalifikacija.

Uz Ministarstvo znanosti u HKO su uključeni Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a gospodarstvo i obrazovanje povezuje se s ministarstvom nadležnom za regionalni razvoj koje na regionalnoj razini prati učinke kvalifikacijskih struktura stanovništva i potrebe tržišta rada.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da se obrazovni programi mogu razlikovati, ali je cilj da imaju iste ishode učenja ako žele biti uvršteni u HKO, čime se otvaraju vrata konkurenciji među obrazovnim institucijama i jača inovativnost u obrazovanju.

HKO bi trebao promijeniti i da učenici strukovnih škola na svom prvom poslu ne dobivaju priliku steći radnu praksu u okviru svojih kvalifikacija. Po Mrsićevim riječima, manje od pedeset posto učenika koji završavaju srednje strukovne škole uspije naći posao u okviru kojega koriste znanja stečena tijekom obrazovanja, odnosno njih oko 60 tisuća, dok bi HKO omogućio integraciju struke, zanata, zanimanja i obrazovanja.

Mrsić je najavio da će do velikih promjena doći i u nacionalnoj kvalifikaciji zanimanja, lakše će dolaziti do subspecijalizacija, a novina je i što bi se stečene kvalifikacije, umjesto u 'sivu radnu knjižicu' automatski upisivale u elektronsku radnu knjižicu.

Dosad su se upisne politike uglavnom temeljile na tradiciji ili dojmu, a sada bi se vodile jasnim kriterijima i konkretnim potrebama u određenom vremenu i prostoru, primjerice regiji, ali i potrebama poslodavca i tržišta rada, rekla je Marija Lugarić, predsjednica Povjerenstva za izradu Nacrta. Ključno načelo HKO-a je partnerstvo i dobrobit svih građana Hrvatske, istaknula je, pozvavši sve da se uključe u javnu raspravu koja je otvorena danas i trajat će dva mjeseca.

Do kraja godine o prijedlogu zakona u dva čitanja raspravljat će se u Hrvatskome saboru, a idućih nekoliko tjedana održat će se četiri okrugla stola o HKO-u, s predstavnicima sindikata, akademske zajednice, osnovnim i srednjih škola te tržišta rada.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 06.06.12. 18:52

Jovane, vas mogu "popušiti" samo retardirani i oni isti kao vi.
Medijski pripremate teren, lajući kao psi zbog buke i odvraćate pažnju od prave dehrvatizacije, ideološki čineći preobražaj obrazovanja u prosvetu.

1) u samim nazivima ministarstava približili ste se srpsko-hrvatskom okviru regije, zanemarujući protest struke,
2) ukinuli ste Hrvatske studije,
3) ukinuli ste Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika,
4) umjetno izazivajući problem na državnoj maturi na mala vrata otvarate front prema hrvatskom jeziku,
5) predmet povijesti želite staviti u neki građanski okvir,
6) najavljujete novi pravopis Goldsteinovog Novog Libera po uzoru na onaj Anić-Silićev iz Račanovog demarša, koji bi po inerciji trebala raditi Snežana Kordić,
7) najavljujete ukidanje dana državnosti,
8) tražite da se 5. kolovoza slave srpske žrtve,
8) već sada radite pripreme za zamjenu valute kune.

Varaš se Jovane i svi Jovani da će te uspjeti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika