06.06.2012. / 17:07

Autor: Hina

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu njegovim sastankom s predsjednikom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem i predstavnicima koalicije koju ta stranka predvodi.

Boris TadićBoris TadićKonzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu njegovim sastankom s predsjednikom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem i predstavnicima koalicije koju ta stranka predvodi.

Tadić je nakon sastanka novinarima rekao da je Nikoliću prenio kako DS smatra da u sljedećih nekoliko dana može okupiti parlamentarnu većinu koja bi formirala novu vladu. Dodao je da DS razgovara o novoj vladi otkako su održani izbori u Srbiji početkom svibnja, dodavši kako je ''više nego očigledno'' da ''svi razgovaraju sa svima''.

''Očigledno je da Srpska napredna stranka (SNS) usporedo pokušava formirati svoju većinu. DS i njezin politički blok čini svaki napor da se formira većina u skladu s interesima zemlje i građana'', kazao je Tadić te istaknuo kako nije najvažnije pitanje odnosa političkih stranaka već pitanje gospodarske budućnosti Srbije.

Tadićeva Demokratska stranka i prije je bila u vladajućoj koaliciji zajedno s Dačićevom Socijalističkom partijom Srbije (SPS), a s obzirom da su te dvije stranke nakon SNS na izborima osvojile najviše mandata, nastavile su dogovore o uspostavi zajedničke vlade.

Nikolić je konzultacije o formiranju nove vlade započeo u ponedjeljak sastankom sa SNS-om koji je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima dobio najviše zastupničkih mandata – 77. Iza njih je DS sa svojom koalicijom sa 67 mandata, a slijedi koalicija oko Dačićeva SPS-a s osvojena 44 mandata, čiji bi čelnici s Nikolićem trebali razgovarati u ponedjeljak u sklopu nastavka konzultacija o novoj vladi.

Zamoljen da prokomentira nesuglasice između predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednika Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, koji bi također mogao ući u vladu, čemu se Dodik protivi zbog Jovanovićeve izjave o RS kao "genocidnoj tvorevini", Tadić je ocijenio kako je ta komunikacija prešla iz političkog dijaloga na osobnu razinu te da ona ne koristi rješavanju problema s kojima se Srbija suočava.

Čelnik DS i vjerojatni budući premijer kazao je kako ne vjeruje da bi se u Srbiji mogla formirati vlada koja bi dovodila u pitanje RS i Daytonski sporazum dodavši kako je od Jovanovića dobio uvjeravanja da on svojim političkim djelovanjem i mišljenjem ni na koji način ne dovodi u pitanje integritet RS.

Tadić je također ustvrdio kako s Dodikom uopće nije razgovarao o budućoj srbijanskoj vladi te istaknuo kako Dodik nema nadležnosti u sastavljanju srbijanske vlade, kao što on (Tadić) nema nadležnost u sastavljanju vlade u RS, niti u bilo kojoj drugoj državi regije.

Dodik je u subotu u Banjoj Luci, nakon sastanka s predsjednikom SPS-a Dačićem, novinarima kazao kako ne bi želio vidjeti Jovanovića u novoj srbijanskoj vladi jer mu zamjera na tvrdnji da je RS "genocidna tvorevina", na što je Jovanović odgovorio kako o sastavu i politici buduće srbijanske vlade odlučuju isključivo građani Srbije i političke stranke u parlamentu, te da LDP, ''mnogo više od bahatosti i ultimatuma Milorada Dodika'', zanimaju situacija, problemi i budućnost Srbije.

Koalicija oko DS-a i koalicija oko SPS-a zajedno imaju 111 zastupničkih mjesta, a minimum za parlamentarnu većinu i formiranje vlade je 126 od ukupno 250. Za ostvarenje parlamentarne većine njima bi bila dovoljna Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, koji je sa svojom koalicijom dobio 19 zastupničkih mjesta.

Zbog neslaganja Dačićeva SPS-a sa stajalištima LDP-a oko Kosova i Republike Srpske još uvijek postoji mogućnost da bi umjesto LDP-a u vladu mogli ući Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića sa svojih 16 zastupnika, a u svakoj od potencijalnih kombinacija za formiranje parlamentarne većine ne isključuje se da bi u njoj mogle biti i manjinske stranke i koalicije, koje imaju ukupno deset zastupnika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika