06.06.2012. / 19:10

Autor: Hina

Pusić: RH pripreme za članstvo završava za nekoliko mjeseci

Hrvatska je izradila vrlo detaljan akcijski plan za rješavanje preostalih obveza u pripremama za članstvo u Europskoj uniji i sve te obveze bit će ispunjene u sljedećih nekoliko mjeseci, izjavila je u srijedu u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Vesna PusićVesna PusićHrvatska je izradila vrlo detaljan akcijski plan za rješavanje preostalih obveza u pripremama za članstvo u Europskoj uniji i sve te obveze bit će ispunjene u sljedećih nekoliko mjeseci, izjavila je u srijedu u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica Pusić sudjelovala je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i Hrvatske. Europsku stranu predstavljali su danski ministar za europska pitanja Nicolai Wammen i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Mi smo se vrlo dobro pripremili za ovaj sastanak, predočivši akcijski plan kojim smo reagirali na prvo izvješće o monitoringu koje je Komisija objavila u travnju", rekla je ministrica Pusić.

Ministrica je objasnila da je u tom akcijskom planu, koji je vlada prihvatila 21. svibnja, definirana 51 točka s primjedbama Komisije te da on sadrži sve pojedinosti kako će se te primjedbe razriješiti, što će se poduzeti, tko je zadužen za to i do kada to mora biti riješeno.

Ministrica Pusić je rekla da će sva pitanja koja se odnose na brodogradilišta biti riješena do kraja ovoga mjeseca. Hrvatska vlada je u ožujku odlučila da Kraljevica ode u stečaj, za Brodosplit je prihvaćena ponuda samoborskog DIV-a, a za 3. maj i Brodotrogir vlada je uzela dodatna tri mjeseca za pronalaženje rješenja.

"Ministarstvo gospodarstva u uskoj suradnji s Komisijom dogovara model privatizacije tih brodogradilišta i to će biti riješeno do kraja ovoga mjeseca", rekla je ministrica.

Danski ministar europskih poslova Wammen, čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu, izjavio je da je Hrvatska "općenito na pravom putu" u svojim pripremama za članstvo, da je u nekoliko područja potrebno pojačati napore, posebice u područjima pravosuđa i temeljnih prava, tržišnog natjecanja i pravde, slobode i sigurnosti. "Nakon ovoga sastanka uvjeren sam da će sve te obveze biti ispunjene", rekao je Wammen.

Danski ministar izrazio je zabrinutost zbog nekih homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti u Splitu u vezi s održavanjem gay pridea 9. lipnja u tom gradu.

"Predsjedništvo EU-a podupire pravo na takvu paradu, to je dio europskih vrijednosti i s tim u vezi nema nikakvih kompromisa. Pozdravljam izjave hrvatskog predsjednika i hrvatske vlade u tom pogledu i potičemo ljude da sudjeluju na toj paradi. EU će sudjelovati sa svojim predstavnicima, a pozdravljamo i najavljeno sudjelovanje ministara iz hrvatske vlade što je znak da je ta vlada privržena europskim vrijednostima. Izjave nekolicine lokalnih dužnosnika u Splitu nisu u skladu s europskim vrijednostima i ne pripadaju Europi 2012. godine", rekao je Wammen.

Povjerenik Fuele također je pozdravio sudjelovanje predstavnika hrvatske vlade u promicanju "atmosfere snošljivosti sudjelovanjem u toj paradi".

Ministrica Pusić je rekla da je stajalište hrvatske vlade u potpunosti identično stajalištima predsjedništva EU-a i Komisije, najavivši da će najmanje pet ministara, uključujući i nju osobno, sudjelovati na gay paradi u Splitu. Izrazila je nadu da će se i u Splitu kroz određeno vrijeme stvoriti snošljiva atmosfera i spomenula primjer Zagreba, gdje je prije 11 godina organiziran prvi gay pride uz dosta otpora, a onda je tijekom godina to postao normalan događaj bez nasilja. Dodala je da je za prošlogodišnje nasilje na splitskoj paradi podignuto 65 optužnica, a da ih je 36 do sada riješeno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika