07.06.2012. / 09:39

Autor: Hina

Klanje & ubijanje

Novi stravični pokolj

Neki ubijeni u selu Mazaraat ak-Qabeer na smrt su izbodeni, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti koji tvrde da je među žrtvama najmanje 40 žena i djece

IlustracijaIlustracijaProvladina milicija i snage sigurnosti ubili su najmanje 78 osoba, uključujući i djecu, u provinciji Hama u središnjem dijelu Sirije, objavili su u srijedu aktivisti.

Neki ubijeni u selu Mazaraat ak-Qabeer na smrt su izbodeni, a najmanje 12 tijela je spaljeno, kažu aktivisti koji tvrde da je među žrtvama najmanje 40 žena i djece.

Najnovija masovna ubojstva uslijedila su samo dva tjedna nakon masakra u sirijskom gradu Huli gdje su vladine snage i milicija ubile 108 ljudi, od kojih su gotovo polovica bila djeca.

Oba masakra dogodila su se u nazočnosti UN-ovih promatrača u Siriji, misije od 300 ljudi koji su poslani u tu zemlju radi nadgledanja primirja koje je dogovorio posebni UN-ov izaslanik Kofi Annan.

Primirja se nisu držale ni vladine snage ni pobunjenici, koji su prošloga tjedna najavili da ga prekidaju zbog posljednjih ubojstava civila.

Asad poriče

Sirijsko nacionalno vijeće, glavna sirijska oporbena skupina, pozvala je u četvrtak na jačanje napada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Assadu, nakon masakra u provinciji Hama u kojem je ubijeno 80 civila, a 30 ih se smatra nestalima.

Istovremeno, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku sa zapadnim i arapskim kolegama u Istanbulu da svaka tranzicija u Siriji mora uključivati odlazak s vlasti predsjednika Assada.

Govoreći novinarima nakon sastanka skupine "Prijatelji Sirije", američki dužnosnik prenio je i kako je Clinton rekla da tranzicija mora uključiti reprezentativnu prijelaznu vladu koja bi zemlju vodila do slobodnih i poštenih izbora.

Domaćin sastanka Turska priopćila je da su ministri i visoki dužnosnici iz 15 zemalja i EU-a dogovorili osnivanje "koordinacijske skupine" za pružanje potpore sirijskoj oporbi.

'Teroristi počinili zločin'

Sirijska vlada demantirala je u četvrtak da je izvela pokolj u području Hame gdje je prema podacima oporbenih izvora u srijedu ubijeno najmanje 78 osoba.

"Ono što su neki mediji prenijeli o tome što se dogodilo u al-Kubeiru, u području Hame, potpuno je krivo", objavila je vlada u priopćenju na službenoj televiziji. "Teroristička skupina je počinila zločin u području Hame u kojem je bilo devet žrtava. Reportaže medija pridonose prolijevanju krvi Sirijaca", piše u priopćenju.

Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija, objavila je da je stotinjak osoba, među kojima žene i djeca, ubijeno u srijedu u zaselku al-Kubeiru. Vijeće osuđuje "pokolj" koji su izvele snage režima. Direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman također je govorio o "pokolju".

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika