07.06.2012. / 10:36

Autor: Diana Robaš

Povratak Marxu

U Madridu, knjiga koja je ovaj tjedan ponovo iskrsnula niotkuda je Komunistički manifest Karla Marxa i Friedricha Engelsa koji je originalno objavljen 1848.

IlustracijaIlustracijaRadikalno političko pisanje donosi nekim europskim izdavačima iznenadne uspjehe usred dužničke krize.

U Madridu, knjiga koja je ovaj tjedan ponovo iskrsnula niotkuda je Komunistički manifest Karla Marxa i Friedricha Engelsa koji je originalno objavljen 1848., piše Bloomberg. U Europi se pojavilo nekoliko novih izdanja, uključujući ilustracijama dopunjeno španjolsko koje se pokazalo neočekivanim uspjehom za izdavačku kuću Nórdica Libros na sajmu knjiga u Madridu, prema pisanju lista El País.

To je korak dalje u odnosu na "Pobunite se!" Stéphanea Hessela koji je prije dvije godine zajahao na valu nezadovoljstva, prvotno u Francuskoj, gdje se u deset tjedana prodalo 950,000 primjeraka. Knjižica od tridesetak stranica otada se prodala u preko četiri milijuna primjeraka te je prevedena na više od 30 jezika. Još i ovaj tjedan stoji na stolovima s bestselerima u mnogim knjižarama, uključujući Filigranes, jednu od najvećih knjižara u blizini briselske Europske četvrti i Europske komisije.

Hessel, bivši borac francuskog Pokreta otpora i diplomat koji je radio za Ujedinjene narode kada je donesena Opća deklaracija o ljudskim pravima, obračunava se s jazom između bogatih i siromašnih i moći financija u određivanju političkih odluka.

To ne znači da će najradikalnije političke stranke u bilo kojoj europskoj zemlji uskoro imati redove pred svojim vratima, ali kao što je istaknuo José María Ridao u El Paísu, ipak je znak žudnje za novim - i starim - idejama o prebrođivanju krize.

Vezane vijesti

Marx ponovo postaje relevantan

Marx ponovo postaje relevantan

21 godinu nakon pada Istočnog bloka, Karl Marx postaje važan studentima politologije, ekonomije i moderne povijesti iz cijelog svijeta koji žele… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 25.06.12. 00:41

Svi sve znaju
..........................
Oduvijek su znali
...........................
Sirotinju treba jebat
.................................
Da ih bude vishe !!!!!!
...............................
I onda
...............................
Svakom uzmesh ono malo shto ima
................................
On lako prezhali to malo
................................
I tako , poshto bokchije ima napretek
...........................
Onih par na vrhu
..................................
Imaju na pretek !!!!!!!!!!!!!!!
................................
Za to nam nikad nije trebao
................................
Ni Marx ni Engels a ni ostali
...........................................
Bjelosvjetski luftbremzeri
............................................
Imamo ih i doma na pretek !!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika