07.06.2012. / 11:30

Autor: Hina

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

"Turskih Airlines izlasi iz BH Airlinesa i to ne treba kriti", izjavio je Bijedić kako ga u četvrtak citira sarajevsko "Oslobođenje"

ArhivaArhivaTurski zračni prijevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva s bosanskohercegovačkom zrakoplovnom tvrtkom BH Airlines u kojoj je imao 49 posto vlasničnog udjela a vlada Federacije BiH koja je većinski vlasnik već je započela pregovore s drugim inozemnim tvrtkama o mogućoj suradnji, potvrdio je ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić.

"Turskih Airlines izlasi iz BH Airlinesa i to ne treba kriti", izjavio je Bijedić kako ga u četvrtak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Turskih Airlines nije službeno objavio nakanu povlačenja iz partnerstva s bosanskohercegovačkim zračnim prijevoznikom no tri dosadašnja člana uprave BH Airlinesa koje je imenovao turski partner već su dala ostavke na te dužnosti što se smatra neizravnom potvrdom ovakvih planova.

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa a ministar Bijedić je potvrdio kako je nakana da se ovu tvrku pomogne da nastavi funkcionirati kao i da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj.

"Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu vlade FBiH", kazao je ministar Bijedić.

BH Airlines razmjerno je mali zračni prijevoznik koji je u svojoj floti do sada imao tri zrakoplova. Turskih Airlines je već iz uporabe povukao svoj airbus 319 pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva zrakoplova tipa ATR-72 namijenjeni uglavnom regionalnim linijama. Oni su kupljeni na leasing i trebali bi biti otplaćeni do 2016. godine.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika