07.06.2012. / 11:40

Autor: Hina

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Trichet je kazao da Europa s obzirom na razmjere krize treba novi proces donošenja odluka, jer sadašnja praksa nametanja kazni onim državama članicama koje prekrše pravila i ne ispune ciljeve EU-a nije učinkovita

Jean-Claude TrichetJean-Claude TrichetKljučne europske institucije trebale bi imati ovlasti za izvanredne situacije kako bi u vrijeme krize mogle djelovati neovisno o nacionalnim gospodarskim i financijskim politikama, rekao je u srijedu bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Trichet je kazao da Europa s obzirom na razmjere krize treba novi proces donošenja odluka, jer sadašnja praksa nametanja kazni onim državama članicama koje prekrše pravila i ne ispune ciljeve EU-a nije učinkovita.

Prijedlog je iznesen u trenutku kada se čini da španjolska bankarska kriza otvara novu bojišnicu u europskoj dužničkoj krizi te nakon što je ECB pozvao vlade eurozone da poduzmu drastične mjere kako bi riješile krizu, ugušivši nade da će uskoro ponovno intervenirati.

"U ovim iznimnim okolnostima europske vlasti, Komisija, Vijeće EU-a i, a to je ključno, Parlament, mogli bi izravno odlučivati o mjerama koje bi se odmah provelo u državi u kojoj je to potrebno", rekao je Trichet u govoru na Sveučilištu Erasmus u Rotterdamu.

Trichet je naglasio da to nadnacionalno odlučivanje mora imati "snažno demokratsko uporište", odnosno da Europski parlament mora imati ključnu ulogu i konačnu riječ.

"Mora se osigurati da aktivacija 'federacije kao iznimke' bude podvrgnuta potpuno demokratskom procesu donošenja odluka i da je demokratska odgovornost neosporna", rekao je.

Da bi takve odluke mogle stupiti na snagu, Europski parlament morao bi većinom glasova odobriti mjere koje predloži Komisija i odobri Vijeće EU-a, objasnio je, a glasovati bi mogli samo članovi parlamenta iz država članica eurozone.

Konačna odluka bila bi na Europskom parlamentu, istaknuo je.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.06.12. 16:45

Koje bacanje magle. Statut ECB je izvor krize u EU. Međutim, naivci će pasti na ove štoseve.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika