07.06.2012. / 14:58

Autor: Hina

"Avionska glavobolja"

Neuobičajena, specifična bol u glavi - obično jaka na jednoj strani glave i u blizini oka - prvi put je spomenuta u medicinskoj literaturi 2004. godine, a idućih je godina zabilježeno još nekoliko desetaka slučajeva

IlustracijaIlustracijaLetenje zrakoplovom stvara glavobolju mnogim putnicima i to doslovno, a oblik boli koja se razbuktava tijekom slijetanja nazvan je "avionskom glavoboljom".

Neuobičajena, specifična bol u glavi - obično jaka na jednoj strani glave i u blizini oka - prvi put je spomenuta u medicinskoj literaturi 2004. godine, a idućih je godina zabilježeno još nekoliko desetaka slučajeva.

Sada su talijanski znanstvenici napisali u stručnom časopisu Cephalagia da se "avionska glavobolja" treba smatrati novim podtipom glavobolje i predložili su popis kriterija koje mogu koristiti liječnici kako bi je dijagnosticirali.

"Glavobolja povezana s letenjem zrakoplovom, nazvana avionska glavobolja, je nedavno opisan oblik glavobolje koji se isključivo javlja prilikom leta i to posebice za vrijeme slijetanja", napisao je znanstvenik Federico Mainardi iz bolnice Giovanni e Paolo u Veneciji.

Ta glavobolja obično kratko traje, manje od 30 minuta kod 96 posto ljudi. Samo manji broj ljudi ima uvijek glavobolju tijekom slijetanja, a kod većine se ona javlja samo na nekim letovima. Zasad nije poznat točan uzrok "avionske glavobolje".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika