07.06.2012. / 14:26

Autor: Hina

Pravomoćno oslobođeni Šestak, Marinac i Šket

Odvjetnik Kunštić jučer je dobio obrazloženje pravomoćne oslobađajuće presude te je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je okončan ovaj sudski spor

Darko Marinac. Photo: Goran Jakus/PIXSELL Darko Marinac. Photo: Goran Jakus/PIXSELL Županijski sud u Varaždinu - Stalna služba u Koprivnici, odbio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva čime je potvrđena oslobađajuća presuda bivšim čelnicima Podravke Zdravku Šestaku i Darku Marincu te bivšem stečajnom upravitelju koprivničke tvrtke Sloga, Darku Šketu u sudskom postupku vezanom za dodjelu kredita Slogi, doznaje se danas od Krunoslava Kunštića, odvjetnika Marinca i Šketa.

Odvjetnik Kunštić jučer je dobio obrazloženje pravomoćne oslobađajuće presude te je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je okončan ovaj sudski spor.

"Podsjećam kako su moji klijenti od početka tvrdili da su nevini i da nisu počinili nikakvo kazneno djelo, a odluka prvostupanjskoga i drugostupanjskog suda potvrđuje te navode", istaknuo je Kunštić.

Općinsko državno odvjetništvo željelo je prvostupanjsku oslobađajuću presudu, donesenu u svibnju 2011., osporiti zbog, kako je navedeno u žalbi, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, čime su htjeli predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

Optužene se teretilo zbog Podravkina kredita u iznosu pet milijuna kuna, koji je u 2007. godine odobren koprivničkoj Slogi, iako se znalo da se obućarska tvrtka nalazi u teškoj financijskoj situaciji. Naime, tužiteljstvo je tvrdilo da su pri dodjeli kredita kao sredstva osiguranja, uzete pet bjanko zadužnice i bjanko mjenice, a budući da se Sloga nalazila u poslovnim poteškoćama, to je osiguranje bilo nedostatno. Državno odvjetništvo željelo je tako dokazati da trojac nije postupao s „pažnjom dobrog gospodarstvenika“, a također ih se teretilo da je kredit odobren bez odluke Uprave.

No, u obrazloženju prvostupanjske presude, koju je prihvatio i Županijski sud u Varaždinu, sutkinja je kazala da je iz svjedočenja i uvidom u spise, vidljivo kako je sporni kredit bilo moguće, prema tada važećem pravilniku Podravke, odobriti bez formalne odluke Uprave.

Također je rečeno kako se u vrijeme odobrenja pozajmice nije moglo znati hoće li u Slogi biti proglašen stečaj, pa stoga nije bilo moguće presudu temeljiti na predviđanjima onoga što je eventualno trebalo uslijediti nakon poslovne odluke o izdavanju kredita.

Inače, kredit je bio namijenjen spašavanju radnih mjesta, odnosno restrukturiranju Sloge, za što su zeleno svjetlo dala državna tijela, a među njima i Agencija za tržišno natjecanje.

Unatoč zahtjevu tužiteljstva da se postupak vrati na početak, varaždinski Županijski sud je pravomoćno oslobodio Zdravka Šestaka, Darka Marinca i Darka Šketa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika