07.06.2012. / 19:24

Autor: Hina

Maratonski preustroj vlasti u BiH?

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je nakon sjednice stranačkog vrha izjavio da u toj stranci odlučno inzistiraju da postanu dijelom vladajuće koalicije i na razini Federacije BiH te da ne žele surađivati sa HSP-om i NSRzB koje su prije godinu i pol postavile svoje ministre u federalnoj vladi

IlustracijaIlustracijaPreustroj vlasti u Bosni i Hercegovini mogao bi potrajati mjesecima nakon što su HDZ BiH i HDZ 1990. godine potvrdili kako će inzistirati na promjenama i u vladi Federacije Bosne i Hercegovine a Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) najavile kako će se boriti da zadrže sadašnje pozicije u federalnoj vlasti, ocjena je koju u četvrtak prnose mediji u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je nakon sjednice stranačkog vrha izjavio da u toj stranci odlučno inzistiraju da postanu dijelom vladajuće koalicije i na razini Federacije BiH te da ne žele surađivati sa HSP-om i NSRzB koje su prije godinu i pol postavile svoje ministre u federalnoj vladi.

Čović je pojasnio kako je ista koalicija na svim razinama vlasti preduvjet sudjelovanja HDZ BiH u preustroju vlasti potaknutom nakon što je Socijaldemokratska partije BiH (SDP) raskinula savezništvo sa Strankom demokratske acije (SDA) i dogovorila novo partnerstvo sa Savezom za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića.

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar potvrdio je kako i u toj stranci inzistiraju na preustroju federalne vlade te da time uvjetuju potporu za smjene kadrova SDA u Vijeću ministara BiH. "Na tome inzistiramo od prošlih izbora i držimo da je, kada se već govori o preustroju vlasti na drugim razinama, ovo prilika da i to završimo sada", kazao je Vegar.

Ključeve preustroja vlade Federacije BiH u svojim rukama trenutačno drži predsjednik tog entiteta Živko Budimir (HSP) koji zajedno s dva potpredsjednika od koji je jedan iz SDA mora potpisati svaku odluku o tome. Budimir je za naredni tjedan najavio konzultacije s predstavnicima političkih stranaka ističući kako će odluke koje donese biti vođene "ustavom te interesima naroda i građana FBiH".

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izjavio je kako se o radu ministara u federalnoj vladi može razgovarati samo na temelju njihova učinka a nikako zbog različitih političkih kombinacija. "To im (novoj koaliciji) sigurno neće ići tako lako", izjavio je Jurišić.

Predsjednik NSRzB Mladen Ivanković Lijanović kazao je pak kako mu je razumljiva želja oporbe da dođe na vlast no istaknuo je kako u ovoj stranci ne razmišljaju o ostavkama svojih ministara. "Mi oporbu i svakom slučaju nećemo pomagati", kazao je Ivanković Lijanović.

I sam Čović je u srijedu potvrdio kako bi izbor nove federalne vlade u kojoj bi se našla dva HDZ-a te SBB mogao biti iznimno kompliciran te kako mu se najrealnijom čini mogućnost smjene predsjednika i dopredsjednika FBiH koju bi zatražile dvije trećine zastupnika u federalnom parlamentu a o čemu bi u konačnici odlučivao entitetski ustavni sud.

Postojeći raspored snaga u Zastupničkom domu parlamenta FBiH govori međutim kako bi i to bila operacija s krajnje neizvjesnim ishodom jer SDP, SBB i dva HDZ-a nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za opoziv predsjednika i dopredsjednika FBiH pa bi se morali osloniti na upitnu potporu manjih oporbenih stranaka i neovisnih zastupnika.

U SDP-u se nadaju kako će politički dogovor o novoj koaliciji ipak biti dovoljan razlog za predsjednika i dopredsjednike Federacije da uvaže novu realnost.

"Ako postoji kvalificirana većina propisana zakonom i ustavom za uspostavu ili preustroj vlasti niti jedan pojedinac tu činjenicu ne bi smio omalovažiti", izjavio je glasnogovornik SDP-a Damir Mašić.

Preustroj vlasti do 27. lipnja, što je rok kojega je prvi pomenuo predsjednik HDZ BiH, u postojećim je okolnostima teško dostižan no lideri poličkih stranaka najavili su u narednim danima intenzivne konzultacije kako bi konkretizirali provedbu načelnog dogovora o uspostavi nove vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika