07.06.2012. / 17:33

Autor: Hina

Na peticiji protiv nuklearne energije - 7,23 milijuna ljudi

Ova inicijativa, otvorena i strancima, rezultat je nesreće u Fukushimi koju su prouzročili potres i tsunami što su 11. ožujka 2001. potpuno razorili sjeveroistok Japana

IlustracijaIlustracijaOrganizatori potpisivanja peticije "Zbogom nuklearnoj energiji" kojom se do sredine srpnja želi skupiti najmanje 10 milijuna potpisa, priopćili su u srijedu navečer u Tokiju da već imaju 7,23 milijuna potpisa.

Ova akcija koju podupiru i japanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade, Kenzaburo Oe, skladatelj i pijanist Ryuichi Sakamoto te slobodni novinar koji je pisao o domaćim aferama Satoshi Kamata, svjedoči da 80 posto japanskih građana želi da zemlja odustane od korištenja nuklearne energije. I bez atomskih centrala ima dovoljno električne energije, to više što su moguće i još veće uštede, poručuju.

Ova inicijativa, otvorena i strancima, rezultat je nesreće u Fukushimi koju su prouzročili potres i tsunami što su 11. ožujka 2001. potpuno razorili sjeveroistok Japana.

"Nakon te nesreće prirodni okoliš (šume, polja, rijeke i mora) je onečišćen, a mnogi ljudi koji su živjeli u blizini centrale sve su izgubili", ističu aktivisti koji upozoravaju da je ta vrsta energije iznimno pogubna i teško se može kontrolirati.

"Osim toga, posljedice nisu ograničene samo na okoliš u blizini centrale. Još ne znamo kako će ta havarija utjecati na druga područja i ljude, napose na djecu".

U peticiji se iznosi više zahtjeva: gašenje i uklanjanje nuklearnih reaktora, obustava projekata gradnje, odustajanje od prerade nuklearnog otpada i brži prijelaz prema obnovljivim izvorima energije.

Idućih tjedana u japanskoj prijestolnici treba se održati više događaja koje organiziraju protivnici nuklearne energije.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
19/4/11

aircanada, 07.06.12. 19:19

Neka ti koji su potpisali smanje potrošnju struje kod kuće za 30% ili su idioti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika